Jan Siebelink boeken, Knielen op een bed violen

De boeken van Jan Siebelink vallen vandaag de dag onder literatuur. Wat is literatuur precies en hoe zitten de boeken van Siebelink in elkaar? Wie was de persoon achter deze auteur en welke boeken heeft Jan Siebelink nog meer geschreven?

Wat is het verschil tussen lectuur en literatuur?

De krant en het tijdschrift dat je leest zijn lectuur en dat geldt ook voor deze tekst. Maar is een roman van Santa Montefiore nu lectuur of literatuur? Op basis van je gevoel en opleiding zal de keuze op lectuur vallen. Wat is dan literatuur en hoe onderscheid je dat van lectuur?

Wat is literatuur?

De grens tussen lectuur en literatuur is vaak niet scherp te trekken. Literatuur is een kunststroom en lectuur niet. Maar als jouw zoontje/neefje van 4 een tekening maakt die verdacht veel op een vroeger werk van Picasso lijkt, wordt dat nog geen kunst genoemd. Een vaak gebruikte aanduiding voor literatuur is dat het bedoeld is om mensen aan het denken te zetten. In de literatuur wordt er aan de lezer een vraag gesteld zonder dat deze beantwoord hoeft te worden. Ook wordt literatuur op een hoger niveau geacht te staan dan lectuur, die vaak ‘slechts’ is bedoeld om te vermaken. Maar ook dat is een subjectief gegeven. Onlangs las ik een mooie vergelijking op dat gebied. Rembrandt wordt door velen als de beste kunstschilder gezien die Nederland ooit heeft gekend. Er zijn ook mensen die hem afdoen als een middeleeuws equivalent van een hedendaags fotograaf, iemand die geen kunst maakte maar afbeeldingen. Ook bij literatuur is er geen scherpe grens. Het werk van Jan Siebelink wordt in ieder geval gezien als literatuur.

Wie was Jan Siebelink?

Jan Geurt Siebelink werd in 1938 geboren in Velp. Zijn vader was streng godsdienstig en dat bepaalde de sfeer in het gezin in hoge mate. Siebelink werd leraar Nederlands en Frans. In zijn vrije tijd bestudeerde hij de Franse taal en letteren. Zijn eerste boek kwam in 1975 uit: Nachtschade. Maar hij werd opgemerkt door ‘De herfst zal schitterend zijn uit 1980 en ‘Joeg de vossen door het staande koren’ uit 1982. Het boek ‘Knielen op een bed violen’ werd een bestseller met bijna een miljoen verkopen in ons land. Het boek kreeg de AKO literatuurprijs. Siebelink kreeg daarnaast meerdere literatuurprijzen en werd in 2009 benoemd tot ridder in de orde van de oranje leeuw. Siebelink is een productief schrijver en nog steeds actief. In 2019 schreef hij het boekenweekgeschenk: Jas van belofte. Ook in 2020 verscheen er nog een roman van hem.

Bekijk ook:  Isabel Allende: haar beste boeken & het nieuwste boek

Alle boeken van Jan Siebelink

Hieronder vind je een overzicht van zijn werk in chronologische volgorde:

Een recensie van Knielen op een bed violen

Knielen op een bed violen, Jan Siebelink

De hoofdpersoon in het verhaal heet Hans Sievez. Hij heeft een zoon en is bloemenkweker. Maar veel wordt er niet verkocht en belangstelling van Sievez is vrijwel geheel gericht op dure boeken waarin de bijbel wordt uitgelegd. Hij leest deze boeken in stilte en met de rug naar zijn gezin toe. De hervormde kerk is hem niet streng genoeg en zijn zoon mag niet naar de plaatselijke christelijke school, omdat daar een dwaalleer wordt aangehangen. Tenslotte gaat zijn bedrijf en gezin ten onder, omdat Sievez alleen nog een allesverterende behoefte heeft aan het woord van God. Het keert zich van de mensheid af op basis van de woorden van Thomas á Kempis:  ‘Wens slechts met God en zijn Engelen gemeenzaam te zijn en vermijd kennismaking met mensen.’

Het boek wordt beschouwd als de meest openhartige beschrijving van de jeugd van Jan Siebelink. Het volgt Hans Sievez van zijn geboorte tot de dood. Na het  overlijden van zijn moeder wordt Hans Sievez opgevoed door zijn vader die ook alleen belangstelling heeft voor de allerzwartste vorm van het Calvinisme. Hans loopt weg van huis op het moment dat hij voor zichzelf kan zorgen. Waarom hij dan toch vervalt tot een zelfde soort ‘waanzin’ als zijn vader wordt in het boek niet duidelijk. Wellicht omdat Siebelink dat zelf ook niet weet. Knielen op een bed met violen is in 2016 verfilmd. Het boek is beslist niet vrolijk makend en de beschrijvingen zijn vaak erg confronterend, zeker voor wie in een orthodox christelijk gezin is opgevoed. Het zet je in ieder geval wel aan het denken en daar is literatuur toch voor bedoeld?

Bekijk ook:  Remco Campert, de dichter die als schrijver bekend werd

De herfst zal schitterend zijn, samenvatting

Het boek is geschreven als een dramatisch toneelstuk in 5 bedrijven. Soms zijn er ook verwijzingen naar deze opzet zoals een opmerking dat het doek binnenkort zal vallen of een moment dat het toneel leeg is.

Hoofdpersonen zijn Hella en Michiel. Ze zijn ergens in de dertig en al een aantal jaren getrouwd. Beide zijn werkeloos en het huwelijk is al een tijd een sleur geworden. Michiel heeft een oudere minnares, maar eigenlijk gaat hij met tegenzin naar haar toe. Daarnaast heeft hij zich gestort op een procedure tegen de gemeente omdat er 10 jaar geleden een gigantisch sportcomplex is gebouwd precies op de grens van zijn achtertuin. De strijd is kansloos maar als een echte Don Quichotte geeft hij het niet op. Hella heeft een geheime romance gehad met de broer van Michiel en droomt nog steeds van het avontuurtje met een zwarte man dat ze had in Mombasa toen ze daar op bezoek was bij haar zuster en zwager. Diezelfde zuster komt nu op bezoek en dat maakt de leegheid van het bestaan van het echtpaar alleen nog maar groter. Vinden ze elkaar in het 5e bedrijf om de leegheid te vullen?

Voor welke lezers zijn de boeken bedoeld?

Hierboven heb je al kunnen constateren dat je de boeken van Jan Siebelink niet direct zal kiezen als ontspannen leesvoer. Hij slaagt er echter wil in om mensen zeer levensecht neer te zetten en herkenning is dan ook bijna onvermijdelijk. Dit zijn boeken die je met aandacht leest en geen antwoorden geven, maar vragen doen ontstaan.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, dan ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *