10 interessante boeken over Rusland

10 interessante boeken over Rusland

De laatste dagen houdt de oorlog in Oekraïne velen van ons bezig. Wanneer je meer over de achtergrond van Rusland wilt lezen, dan zijn er ook een aantal romans die het aanraden waard zijn. Hieronder vind je een lijstje met boeiende boeken over Rusland.

10 boeken over Rusland

Hieronder hebben we een aantal boeken over Rusland op een rij gezet.

Rusland Edward Rutherfurd

1. Rusland, Edward Rutherfurd

Dit boek vertelt bijna de hele geschiedenis van Rusland. Toch leest het niet weg als een geschiedenisboek, maar meer als een familie-epos. We leren vier families kennen, die allemaal hun wortels hebben in Russka, een dorpje dat middenin het huidige Rusland ligt. Hierin lees je meer over het land zelf, de Wolga, Moskou en Leningrad, maar ook over de grootse figuren die er hebben geleefd, zoals tsaren, maar ook communistische leiders. Je krijgt een mooi beeld van hoe het huidige Rusland tot stand gekomen is.

De nieuwe tsaar Steven Lee Myers

2. De nieuwe tsaar, Steven Lee Myers

Dit is de eerste complete biografie van Poetin die in het westen uitgegeven werd. Het boek is geschreven door Steven Lee Myers, journalist bij The New York Times. De schrijftrant is dan ook zeer degelijk en het boek leest lekker weg. Het is wel zo dat een biografie over Poetin door de ogen van een Amerikaan zeer anders overkomt dan een biografie die geschreven zou zijn door een Rus. De weergave van Steven Lee Myers is gekleurd, maar met de huidige gebeurtenissen komt dat toch enigszins in een ander daglicht te staan. Een bijzonder boek om in deze tijd te lezen.

3. Zo gaat dat in Rusland – of hoe te leven tussen de Russen, Maria Konjoekova

Dit boek is een soort handleiding hoe je om kunt gaan met Russen, maar het is veel meer dan dat. Het boek staat vol grappige anekdotes en is doorspekt met de nodige zelfspot. Het is een boek waarmee je het Rusland van nu beter kunt begrijpen en waardoor je Russen, in Rusland en daarbuiten, beter gaat begrijpen.

4. Het verloren koninkrijk, Serhii Plokhy

De Oekraïner Serhii Plokhy is historicus en heeft inmiddels al vele boeken op zijn naam staan. Sommige daarvan gaan over Oekraïne, andere over Rusland, zoals deze. Dit boek draait helemaal om de Russische identiteit en het nationalisme komt bijzonder goed tot uitdrukking. Een indrukwekkend boek om te lezen en een goede kennismaking met Rusland.

5. Niets is waar en alles is mogelijk, Peter Pomerantsev

Pomerantsev werd in Kiev geboren, groeide in Engeland op en woonde vervolgens vele jaren in Moskou. Hij heeft het Rusland en de ontwikkelingen in dit land op de voet gevolgd en vertelt ons meer over deze wereld die bulkt van het nieuwe geld en bovendien van de nieuwe macht. Het Rusland van vandaag de dag is razendsnel veranderd en misschien zijn zelfs alle banden met de werkelijkheid wel verbroken.

6. De Romanovs, Simon Sebag Montefiore

Simon Sebag Montefiore is historicus en heeft al vele romans over Rusland geschreven. Hij is getrouwd met de schrijfster Santa Montefiore. Zijn biografie over de Romanovs geeft ons een intiem inkijkje in het leven van de tsaren van de laatste eeuwen. Het laat ons zien hoe Rusland beland is waar het nu staat en bovendien lezen we meer over de intriges en raadselen van deze beroemde tsarenfamilie.

Bekijk ook:  Carmen Korn, serie De nieuwe tijd op volgorde

Lees je liever een historische roman, dan is Sashenka een aanrader.

7. De wintertuin, Kristin Hannah

Luchtiger is dit boek beslist niet te noemen, maar het is wel een historische roman en dat leest anders weg dan een biografie. Het verhaal is echter hartverscheurend, zoals veel boeken van Kristin Hannah. Een prachtig verhaal dat ook heel mooi is verwoord en waarin weer een andere kant van Rusland naar voren komt.

Boeken over Rusland De kat en de generaal Nino Haratischwili

8. De kat en de generaal, Nino Haratischwili

Deze schrijfster werd vooral bekend door Het achtste leven, maar dit boek speelt zich grotendeels af in Georgië. De kat en de generaal is echter net zo indrukwekkend en deze roman vertelt ons meer over Rusland. Het verhaal draait om meerdere personen, maar wat vooral ook naar voren komt in het verhaal is de invloed die oorlog op een mens kan hebben. Wellicht wat beklemmend, maar een ijzersterke roman.

9. Een geschiedenis van Rusland, Bezemer & Jansen

J.W. Bezemer (1921-2000) was zeer thuis in Ruslandkunde en dit boek is dan ook echt een basis voor iedereen die geïnteresseerd is in Rusland. Marc Jansen heeft er later nog enkele hoofdstukken aan toegevoegd om de geschiedenis tot het heden te complementeren. Bovendien zijn er wat aanvullingen gedaan naar aanleiding van vrijgegeven documentatie. Dat dit al de tiende druk is, zegt wel genoeg over de populariteit van dit boek.

Graaf in Moskou

10. Graaf in Moskou, Amor Towles

Een bijzonder boek, waarbij je meeleeft met Rostov, die is veroordeeld tot levenslang huisarrest in het hotel Metropol waar hij al enkele jaren woont. Hoewel Alexander Rostov opgesloten zit, krijgt hij wel alles mee van wat er in de wereld gebeurt en dat is nu juist wat je in dit boek leest. Een bijzondere manier om de geschiedenis van Rusland te brengen. Een uniek boek dat lekker wegleest. Op sommige momenten zal het je laten lachen, terwijl je later weer tot tranen geroerd wordt. Geen wonder dat er zulke lovende woorden over dit boek geschreven worden.

Boeken over Rusland: schrijven en lezen is reizen in stilte.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, dan ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een antwoord