Arthur Japin, de mooiste zin & zijn boeken over de liefde

Arthur Japin was recent volop in het nieuws, omdat de mooiste Nederlandse liefdeszin in een van zijn boeken staat. De zin werd gekozen uit zijn roman Een schitterend gebrek. Hieronder vind je een korte biografie van Arthur Japin, lees je meer over de mooiste liefdeszin en hebben we de beste boeken van Japin op een rij gezet. Natuurlijk lees je ook meer over zijn nieuwste boek.

De mooiste Nederlandse liefdeszin van Japin

Wat is de mooiste liefdeszin uit de Nederlandse literatuur? Volgens een stemming in 2022 is dat de volgende zin van de schrijver Arthur Japin:

‘Dit is het enige wat telt, lieverd, dat iemand meer in je ziet dan je wist dat er te zien was.’

Arthur Japin in Een schitterend gebrek

Een schitterend gebrek

In zijn memoires vermeldt Casanova terloops dat Lucia een van de weinige vrouwen is die hij ooit onrecht heeft aangedaan. Maar hoe? Wat is er werkelijk gebeurd? Waarom deed Lucia afstand van haar geluk? Een schitterend gebrek is haar verhaal, het verslag van een uitzonderlijk leven.

Lucia en Casanova leren elkaar kennen op een feest nabij Venetië, worden verliefd en beloven elkaar eeuwige trouw. Maar kort daarna verdwijnt Lucia zonder een woord uit Casanova’s leven. Vele jaren later ontmoeten ze elkaar bij toeval opnieuw in een Amsterdamse schouwburg, maar zonder dat hij daar op dat moment weet van heeft. Voor Lucia is de schokkende confrontatie aanleiding tot een reconstructie van de gebeurtenissen. Haar jeugd in de Veneto, haar kortstondige, maar heftige liefde voor Giacomo, de verwoestende ziekte die haar trof, haar vlucht naar Amsterdam en het leven aan de zelfkant waarin ze daar terechtkomt. Langzaam wordt duidelijk dat haar verdwijning uit Pasiano geen verraad was, maar juist een daad van liefde.

Bekijk ook:  Remco Campert, de dichter die als schrijver bekend werd

Korte biografie Arthur Japin

Arthur Japin werd geboren in 1956 en volgde het Gymnasium in Haarlem. Daarna volgde hij enkele jaren een studie Nederlandse taal- en letterkunde in Amsterdam. Uiteindelijk kwam hij terecht op de theaterschool. Hij studeerde af in 1982 en speelde diverse rollen. In 1987 stuitte hij op een bijzonder historisch verhaal over twee Afrikaanse prinsjes die als Hollanders werden opgevoed in het Nederland van de negentiende eeuw. Dat betekende de omslag voor zijn carrière en hij richtte zich volledig op schrijven. Zijn bekendste roman is waarschijnlijk De zwarte met het witte hart, hoewel Een schitterend gebrek in Nederland erg bekend is.

De bekendste boeken van Arthur Japin

Het beste boek van Arthur Japin

Een schitterend gebrek van Arthur Japin is erg bekend en door de mooiste liefdeszin alleen maar bekender geworden. Maar wat is nu het beste boek van Arthur Japin? Hieronder vind je onze favoriet. Een aanrader!

mrs-degas-arthur-japin

Mrs. Degas

Parijs, 1912. Edgar Degas, de schilder, is blind geworden.
Wanneer hij zijn huis uit moet, duikt een jonge vrouw op om zijn archieven te helpen ordenen. Zij is echter niet wie zij beweert te zijn en in het geheim brengt zij verslag uit over haar bezoekjes, waarbij zij welbewust Degas’ herinnering wekt aan de enige – en onmogelijke – liefde van zijn leven: zijn blind geworden Amerikaanse nichtje Estelle, een Creoolse uit New Orleans, die hij daar schilderde terwijl zij bloemen aan het schikken was.

Bekijk ook:  Alle boeken van Marga Minco: literaire klassiekers

Aan wie schrijft zij deze verslagen? En waarom blijft zij maar hameren op Degas’ meest pijnlijke herinnering?

Nieuwste boek van Arthur Japin

De laatste titel van Arthur Japin die tot nu toe uitgegeven is, dat is Honden voor het leven. Eind augustus 2022 komt er echter een nieuw boek van de schrijver uit. Hieronder vind je het nieuwste boek van Arthur Japin.

Wat stilte wil Arthur Japin

Wat stilte wil

Zingen is Anna’s grote geluk. Zij heeft de stem, de opleiding en het talent en de ambitie, maar in de negentiende eeuw is een carrière als zangeres voor een meisje uit haar milieu ondenkbaar. Maar we schrijven 1885: de tijden lijken te veranderen. Gesterkt door de eigenzinnigheid en vrijheidszin van schrijvers als Kloos, Verwey, Van Eeden en Van Deyssel, in wier entourage zij terechtkomt door haar broer Willem, durft Anna haar eigen weg te gaan. In stil verweer oefent zij haar stem en zet, als onafhankelijke vrouw, haar eerste eigen stappen in de muziek en de liefde. Maar zij heeft buiten de macht van haar familie gerekend…

Doe je mee met onze winactie? Neem deel aan onze boekenquiz en maak kans!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Eén gedachte over “Arthur Japin, de mooiste zin & zijn boeken over de liefde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *