De zin van het leven door Fokke Obbema

Heb jij dat ook wel eens dat je een boek cadeau krijgt dat je best interessant lijkt om te lezen, maar daar eigenlijk daarna het terecht komt in een vergeten hoekje? Dat gold voor mij voor het boek dat hieronder wordt besproken. Door het alsnog te lezen, is een goed voornemen voor dit jaar in ieder geval uitgevoerd.

Wie is Fokke Obbema?

Fokke Obbema legt zich sinds 2018 voor de Volkskrant toe op zingeving. Daarvoor was hij onder meer specialist China en Europa, chef van de economieredactie, Frankrijk-correspondent en commentator. Eerder schreef hij ‘China en Europa’, ‘De zin van het leven’ en ‘Een zinvol leven’. In 2022 maakte hij samen met zanggroep Wishful Singing de theatervoorstelling ‘De zin van het leven’.

Waar gaat het boek over?

Een boek vol inspirerende antwoorden op vragen die we ons allemaal wel eens stellen, maar zelden expliciet beantwoorden. In september 2018 schreef Volkskrant-journalist en schrijver Fokke Obbema een aangrijpend artikel over de hartstilstand die hij het jaar daarvoor had gehad. Het stuk maakte veel los bij lezers en kreeg meer dan duizend reacties. De ervaring riep bij Obbema zelf grote levensvragen op, wat resulteerde in ‘de beste interviewserie van 2018’, aldus Matthijs van Nieuwkerk. Vanaf oktober 2018 publiceerde Obbema een veertigtal prikkelende gesprekken met zeer uiteenlopende gesprekspartners, waarbij de eerste vraag telkens luidde: ‘Wat is de zin van ons leven?’ Dit boek is een bundeling van deze gesprekken én het artikel waarmee alles begon.

Bekijk ook:  De prooi, een waargebeurde thriller

Over ‘De zin van het leven

Wellicht is het een beetje een volksaard dat we niet graag praten over onze diepste gevoelens. De vraag over wat de zin van het leven is, valt immers ook niet zomaar te beantwoorden. Het is ook duidelijk dat de reden van het verzamelen van de interviews (een bijna dood-ervaring) ook geen aanleiding is om een vrolijk en ontspannend boek te verwachten. Dat is het dan ook niet geworden. Maar de vrees dat het een somber en (te) diepzinnig verhaal zou worden, bleek geheel onterecht. De interviews die verzameld zijn, komen van bekende, maar ook volkomen onbekende Nederlanders.

Op een gegeven moment raak je bij dit boek toch geïnteresseerd in de zo verschillende antwoorden op die intrigerende vraag: Wat is (voor jou) de zin van het leven. De antwoorden zijn veelzijdig en al zal je het er misschien vaak niet mee eens zijn, het is soms grappig, maar ook reden om er zelf eens over na te denken. Het is een boek dat je af en toe eens weglegt om na te denken over een bepaald interview. Dat betekent dat het boek iets toevoegt. In de epiloog heeft Obbema het aangedurfd om 7 inzichten te vermelden naar aanleiding van de interviews. Daar zal niet iedereen het mee eens zijn. Conclusie: het is een ernstig boek over een onderwerp dat niet iedere dag aan de orde komt, maar de moeite is om over na te denken en te praten. De leesbaarheid is zeker groot, dat moge blijken uit het feit dat het in 2019 in de top stond van bestverkochte non-fictie. Overigens is het boek ook nu nog goed verkrijgbaar.

Bekijk ook:  Recensie De gunst - Nicci French

Bekijk ook: Top 10 inspirerende boeken voor 2022


Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *