Top 10 inspirerende boeken voor 2022

Top 10 inspirerende boeken voor 2022

Meerlezen is er voor lezers en dat zal uiteraard ook weer gelden in 2022. Hieronder stellen we je een aantal inspirerende boeken voor in de genres: psychologie, non-fictie, spanning en literatuur. Ze zijn allemaal redelijk recent en behoorden tot de bestsellers van de afgelopen jaren. Voor jou zit er vast ook iets bij.

10 inspirerende boeken voor het nieuwe jaar

Sommige boeken inspireren nu eenmaal meer dan andere. Hieronder vind je een overzicht met 10 inspirerende boeken die ook in 2022 weer veel gelezen zullen worden. Een idee voor een verjaardag of als bedankje?

1. De zin van het leven – Fokke Obbema

De schrijver van het boek kreeg een hartstilstand. Daarna begon het nadenken over de zin van ons leven. Hij  sprak er ook over met diverse andere mensen, sommige bekend, andere minder. De eerste vraag was altijd: ‘Wat is de zin van het leven’. In dit boek zijn de meest boeiende gesprekken vastgelegd. Het is niet altijd serieus of erg diepzinnig. Het is wel zeker dat jij na lezen ook eens zal proberen voor jezelf die eerste vraag te beantwoorden.

2. Leven met wind mee – Jelle Hermus

Kan jij ook wel wat meer rust gebruiken in je leven? Het boek van Jelle Hermus is bedoeld om je praktische tips te geven om dramaloos en zonder tegenwind te gaan leven. Ga mee met de wind en wees gelukkig door een aantal gewoonten in je leven te integreren. Geen zweverige theorieën of onpraktisch gebazel maar gewoon zaken die iedereen kan toepassen. Er is geen zekerheid dat je met dit boek je leven kan veranderen, maar het zal je minimaal af en toe doen glimlachen en is dat ook niet een klein beetje geluk?

3. Grote verwachtingen – Geert Mak

De naam Geert Mak zal je bijgebleven zijn van de serie over Europa. In dit boek beschrijft hij de periode van 1999 tot 2019. Een tijdvak dat met grote verwachtingen begon toen de nieuwe eeuw een aanvang nam. Maar al snel kwam 9/11 en daarna de hypotheekcrisis. De vluchtelingenproblematiek is ook nog niet voorbij, evenmin als de ‘toestanden’ in Oost-Europa en Rusland, Geert Mak beschrijft het indringend en beperkt zich niet tot de oppervlakte. Wellicht geen boek om vrolijk van te worden, maar wel de moeite waard om te lezen.

4. Sapiens – Yuval Noah Harari

Sapiens inspirerende boeken 2022

Inmiddels heeft men door wetenschappelijk onderzoek de conclusie getrokken dat Homo Sapiens maar een van de vele menssoorten is geweest op deze aarde. Waarom is Sapiens de enige soort die is overgebleven? Harari neemt je mee in de geschiedenis, heden en mogelijke toekomst van dit bijzondere wezen dat in korte tijd heerser is geworden over de aarde en tevens het ecosysteem wellicht definitief heeft verwoest. Het boek leest soms als een sciencefictionverhaal.

5. De meeste mensen deugen – Rutger Bregman

De meeste mensen deugen Rutger Bregman

Als je Sapiens hebt gelezen, is het wellicht een goed idee om daarna ook ‘De meeste mensen deugen’ te lezen. Er zijn veel zwarte bladzijden in de geschiedenis van de mensheid en die zijn ook op schrift vastgelegd. Maar Rutger Bregman kijkt op basis van de nieuwste inzichten in de psychologie, economie, biologie en archeologie nu eens naar de andere kant van de mens. De positieve zaken die zijn bereikt en het goede in de soort waartoe we allemaal behoren. Zijn conclusie is de titel van het boek geworden en een beetje feelgood kunnen we af en toe allemaal wel gebruiken.

6. Sneeuwexpress – Suzanne Vermeer

Als het op thrillers aankomt, is er in Nederland inmiddels een mooie traditie ontstaan. Dit boek van Suzanna Vermeer is daarvan een goed voorbeeld. Zakenvrouw Anna heeft wat gezinsproblemen. De hoogste tijd voor een gezamenlijke vakantie in de sneeuw. Door omstandigheden op haar werk gaan haar man en kinderen vast vooruit naar Oostenrijk. Als Anna later aankomt zijn die echter verdwenen en vindt ze slechts een briefje: ‘Waarschuw de politie niet als je je man en kinderen levend terug wilt zien’. Deze vakantie zal Anna nooit meer vergeten. Dit boek al gelezen? Bekijk dan ons overzicht met alle boeken van Suzanne Vermeer.

7. Toen ik dood was – Loes den Hollander

Het verhaal is op het minst complex te noemen. Floris en Maryan scheiden als Floris er een relatie met een andere vrouw op na blijkt te houden. Ook deze vrouw, Thais, moet van haar man Tony scheiden om een nieuwe toekomst te kunnen beginnen met Floris. Voordat het zover komt, verdwijnen beide mannen compleet. Hoe meer de achtergebleven vrouwen in het verleden duiken hoe duidelijker het is dat beide mannen een dubbelleven hebben gevoerd. Het zal veel tijd kosten om het hoe en waarom te ontdekken. Zonder risico is het zeker ook niet.

8. De onschuldigen – John Grisham

Een typische Grisham die je niet meer kan wegleggen als je eenmaal bent begonnen. Quincy Miller zit al 20 jaar in de gevangenis voor een moord die hij niet heeft gepleegd. Dan weet hij de interesse te wekken van een jonge advocaat die bereid is met de moderne middelen van vandaag de zaak opnieuw te onderzoeken. Dat valt nog niet mee gelet op de verstreken tijd. Ook is er een ander probleem. De werkelijke moordenaar zit niet achter de tralies. Deze heeft 20 jaar geleden ook een advocaat omgebracht om de waarheid te verhullen. Een tweede keer lijkt dan ook niet onwaarschijnlijk.

9. Zwarte schuur – Oek de Jong

Maris is een kunstenaar wiens werk wordt tentoongesteld in het Stedelijk Museum als het hoogtepunt in zijn carrière. Dan wordt zijn grote geheim onthuld. In zijn jeugd heeft hij een verschrikkelijke misdaad begaan, die hem uiteindelijk levenslang oplevert. In dit literaire boek gaat Maris terug naar zijn jeugd en wordt blootgelegd wat er is gebeurd toen Maris voor het eerst meeging naar de zwarte schuur. Een erg knap geschreven boek dat je zal verrassen door de diepgang.

10. Grand Hotel Europa – Ilja Leonard Pfeijffer

Meest inspirerende boeken 10: Grand hotel Europa Ilja Leonard Pfeijffer

Was het vroeger allemaal beter? Soms moet je dat wel denken als je mee wordt genomen naar het prachtige Grand Hotel Europa in Italië in de glorietijd. Het romantische verhaal gaat over een verloren liefde tegen de achtergrond van het opkomende massatoerisme in Europa. Het gaat ook over reizen en de zoektocht naar de laatste Caravaggio. Ook als Italië niet je favoriete vakantieland is, zal je onder de indruk raken van dit meeslepende boek dat verleden en heden op indrukwekkende wijze weet te verbinden. Een aanrader, net als de 9 andere inspirerende boeken op deze lijst.

10 inspirerende boeken

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Bekijk ook:  Prentenboeken top 10 van de Nationale Voorleesdagen 2023

Geef een antwoord