De 5 beste boeken van Jules Verne en meer over de schrijver

Wie was Jules Verne eigenlijk? Waar haalde hij zijn voorspellingen vandaan? Jules Verne staat bekend als de vader van de sciencefiction en zijn boeken zijn in vele talen vertaald. Voor wie zijn de boeken van deze Franse schrijver bedoeld? Wat zijn de beste boeken van Jules Verne? Lees snel verder.

Wanneer en hoe is sciencefiction ontstaan ?

Ook in het verleden werden er al boeken geschreven die tot het genre van de sciencefiction kunnen worden gerekend, zoals Gullivers reizen van Jonathan Swift uit 1726. Maar pas in 1925 werd de term sciencefiction geïntroduceerd, door Hugo Gernsback. In 1926 werd het tijdschrift Amazing Stories opgericht waarin voor het eerst sciencefictionverhalen werden verzameld. Gernsback had overigens niet alleen commerciële bedoelingen met dit tijdschrift. Sciencefiction was voor hem de popularisatie van wetenschap en wetenschappelijke ontdekkingen.

Het was de tijd dat werd verwacht dat met wetenschap alle problemen op aarde zouden kunnen worden opgelost. Het genre ontwikkelde zich echter anders en werd zeer breed. Verhalenvertellers als Vance en Heinlein besteedden nauwelijks ruimte aan het uitleggen van de wetenschappelijke principes waarop hun ruimtereizen waren gebaseerd. Het draaide bij hen om avonturen, vaak met een tweede laag.

Andere bekende schrijvers zoals Asimov en Clark bleven veel dichter bij de oorspronkelijke bedoeling van Gernsback. Waar de meningen niet over verdeeld zijn, is het feit dat de Franse schrijver Jules Verne als de vader van de sciencefiction kan worden beschouwd, ongeacht welke definitie daarvoor wordt gekozen.

Wie was Jules Verne?

Jules Verne werd in 1828 geboren als zoon van Pierre Verne, een Parijse advocaat uit een beroemd geslacht van juristen. Eigenlijk stond daarmee zijn carrière al vast. Op jonge leeftijd ging zijn hart echter uit naar de zee. In de familie van zijn moeder waren er vele zeelui. Maar in 1847 ging hij naar Parijs om rechten te studeren. Hoewel hij die studie afrondde, zou hij nooit in de advocatuur werkzaam zijn. Na zijn studie begon hij meteen met schrijven: komedies met verzen en proza. Zijn werk had succes en werd in de grote schouwburgen opgevoerd.

In 1861 gaf zijn uitgever Jules Hetzel een populair wetenschappelijk tijdschrift uit en verzocht Verne daaraan mee te werken. Zijn meest succesvolle romans zou hij daarin publiceren. Naast zijn werk als schrijver ging Verne ook iedere dag naar de beurs om zijn inkomen aan te vullen. Ondanks zijn succes hield Verne er een Spartaans werkschema op na. Hij stond iedere dag om 5 uur op en schreef dan totdat de beurs openging. Tot laat in de avond checkte hij in bibliotheken wetenschappelijke feiten die hij in zijn boeken gebruikte. Hij had een verzameling fichekaarten die opliep naar 20.000 stuks. Hieraan ontleende hij feiten voor zijn romans.

Bekijk ook:  Kristin Hannah boeken op volgorde

Het ging Jules Verne goed, als schrijver werd hij beroemd en rijk. Vanaf 1871 vestigde het gezin zich in Amiens. Het gezinsleven verliep bepaald niet harmonieus en zijn zoon Michel bezorgde hem vele problemen. In Amiens was hij vele jaren actief in de politiek voor de Republikeinse partij. Hij stierf op 77-jarige leeftijd in Amiens en ligt daar ook begraven. Een museum waar veel te vinden is over het leven van de schrijver is gevestigd in Nantes en draagt zijn naam.

Jules Verne voorspellingen

Overigens staat Jules Verne vandaag de dag bekend om zijn voorspellingen. Sommige zaken uit zijn boeken werden namelijk veel later werkelijkheid. Hij kon bijvoorbeeld nog niet weten dat men op de maan gewichtsloos is, terwijl dat wel in zijn boeken benoemd wordt. Zelf gaf hij aan dat hij niet over voorspellende gaven beschikte.

Wat kun je verwachten van de boeken van Jules Verne?

Verne heeft een groot oeuvre nagelaten en heeft vele genres geprobeerd. Zijn bekendste boeken zijn echter ook de reden waarom hij de vader van de sciencefiction wordt genoemd. Het zijn spannende verhalen waarin de wetenschappelijke feiten zijn gebaseerd op de stand van de wetenschap in zijn tijd. Verne weet daarmee een blik op de toekomst te werpen. Veel van zijn verhalen zijn werkelijkheid geworden zoals een bezoek aan de maan en de diepzee. Dat met de kennis van vandaag duidelijk is dat Verne er ook vaak naast zat, werkt niet storend.

De 5 beste boeken van Jules Verne

Hieronder staat een korte beschrijving van zijn 5 meest bekende boeken. Deze zijn ook stuk voor stuk verfilmd.

Reis om de wereld in 80 dagen Jules Verne

1. Reis om de wereld in 80 dagen

Wellicht is dit het beroemdste boek van Jules Verne, ook omdat het meerdere malen is verfilmd. De Engelse edelman Phileas Fogg wedt om het enorme kapitaal van £ 20.000 dat hij in een periode van 80 dagen om de aarde kan reizen. Hij gaat op weg met zijn bediende Passepartout en zal vele avonturen beleven. Grappig is dat in de films een luchtballon een belangrijke rol speelt en deze zelfs op de voorzijde van een recente uitgave wordt getoond. In het boek komt deze echter niet voor.

2. Twintigduizend mijlen onder zee

Er is een onbekend zeemonster gesignaleerd dat een gevaar is voor de scheepvaart. Een expeditie van avonturiers en wetenschappers gaat op zoek. Ze vinden geen monster maar wel de onderzeeboot Nautilus onder bevel en gebouwd door de briljante kapitein Nemo. Aan boord van de Nautilus leren ze de wereld onder de golven kennen en beleven er diverse avonturen. Maar de charmante Nemo heeft ook een duistere kant, die ze al gauw ontdekken. Het boek is verdeeld over twee banden: oostelijk halfrond en westelijk halfrond.

Jules Verne de reis naar de maan

3. De reis naar de maan

Eindelijk is het zover en zal de mens voet gaan zetten op de maan. Althans dat is de bedoeling. In een soort cilindrische capsule worden 3 mannen met een enorm kanon richting maan geschoten. De hele wereld wacht af wat ze daar zullen ontdekken. Maar zal de poging wel lukken en hoe moeten de mannen weer levend de aarde bereiken? In dit boek lees je het.

Reis naar het middelpunt van de aarde Jules Verne

4. Reis naar het middelpunt der aarde

Een Duitse professor is ervan overtuigd dat er veel te ontdekken valt in het binnenste van de aarde. Samen met twee reisgenoten daalt hij af via een uitgedoofde krater op IJsland. Inderdaad zullen ze meer te weten komen over onze planeet dan ze van tevoren hadden verwacht.

5. Het geheimzinnige eiland

Vijf Amerikanen weten aan de gevangenis te ontsnappen via een luchtballon. Ze komen uiteindelijk terecht op een onbewoond eiland. Met hun moderne kennis weten ze te overleven en zelfs een redelijk bestaan op te bouwen. Maar er gebeuren ook vreemde zaken op het eiland. Het lijkt erop alsof iemand of iets hen wil helpen als het flink tegenzit. Zijn ze wellicht dan toch niet de enige bewoners van dit geheimzinnige eiland?  Uiteindelijk weet Verne de plot te combineren met twee van zijn eerdere boeken. Verdeeld in De luchtschipbreukelingen en De verlatene.

Een weetje over de boeken van Verne

In Frankrijk was Jules Verne al tijdens zijn leven een beroemdheid. Zijn boeken werden in meerdere taken gepubliceerd. In Engeland werden zijn boeken beduidend minder gewaardeerd dan aan de overzijde van het Kanaal. De vertaling in het Engels was in eerste instantie zo pover dat zijn boeken als avonturenromans voor kinderen werden aangemerkt. Ook vertalen is een echt vak.  

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Eén gedachte over “De 5 beste boeken van Jules Verne en meer over de schrijver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *