H.P. Lovecraft: zijn boeken en zijn leven

Het is een donkere avond en het stormt. Er klinken allerlei vreemde geluiden die je anders nooit hoort. Het boek dat je leest, is een exemplaar van H.P. Lovecraft, een van de meest bekende schrijvers van horror. Er klinkt een nieuw geluid, net als het boek extra spannend wordt of is griezelig het juiste woord? Ga jij kijken waar dat geluid vandaan kwam of leg je snel het boek weg en zet je de tv aan op een onschuldig praatprogramma en negeer je verdere geluiden?

Het genre horror is beslist niet eenvoudig, zeker niet in deze tijd waar beelden van verschrikking over de hele wereld tot ons komen. En dan hebben we het nog niet eens over de films waar met speciale effecten de meest gruwelijke scènes worden gerealiseerd. Zijn er nog boeken die echt angst oproepen in onze wereld die zo anders is dan 100 jaar geleden? Hieronder stellen we je H.P. Lovecraft voor.

Wie was Howard Philip Lovecraft?

Lovecraft wordt in 1890 geboren in Providence, de hoofdstad van Rhode Island in de Verenigde Staten. Als hij 3 jaar is, wordt zijn vader opgenomen in de plaatselijke psychiatrische inrichting. Lovecraft schrijft later dat zijn vader overspannen was door het harde werk dat hij als handelsreiziger moest doen. Waarschijnlijker is dat de oorzaak van de problemen in syfilis lag. In ieder geval sterft zijn vader zonder dat Lovecraft en zijn moeder hem ooit nog terug zien. Het jonge kind trekt met zijn moeder in bij de grootouders. Hoewel zijn grootvader ook veel moet reizen voor zijn werk, is de opvoeding vooral zijn verantwoordelijkheid. De moeder van Lovecraft trekt zich steeds meer terug  en hult zich in een permanente rouw waardoor ze steeds minder contact heeft met haar zoon. De grootvader laat Howard kennis maken met literatuur en de voorkeur van de jongen gaat uit naar de kosmische horror van Edgar Allen Poe.

Bekijk ook:  Boeken Karen Rose op volgorde: veel thrillers met dezelfde personages

Na het overlijden van de grootouders trekken moeder en zoon zich terug in een redelijk luxe appartement. Het is de enige periode waarin Lovecraft weinig financiële zorgen kent. Maar beide  komen vrijwel nooit buiten de deur en zijn een raadsel voor de buren. Zijn moeder ziet steeds vaker monsterachtige verschijnselen en wordt tenslotte in dezelfde inrichting opgenomen waar haar man stierf. Ook zij zal dat lot delen. Lovecraft is weer alleen. Toch ontmoet hij een vrouw waarmee hij enkele jaren gehuwd zal blijven. Het loopt mis en ze vraagt echtscheiding aan. Zijn vrouw trouwt met een ander, terwijl Lovecraft de scheidingspapieren nooit zal tekenen. Tot zijn dood zal hij alleen blijven, zelden buiten komen en in armoede leven. Het is wel de meest productieve periode in zijn leven. Hij sterft in 1937.

Het belang van H.P. Lovecraft voor de literatuur

Lovecraft leefde in een tijd dat er veel belangstelling was voor fantastische verhalen waarbij ook horror niet werd geschuwd. Hij schreef erg veel en sommige verhalen werden opgenomen in tijdschriften. Maar pas na zijn dood werd duidelijk hoeveel werk hij had geproduceerd.  Veel schrijvers zijn geïnspireerd door zijn werk, waarvan de meest bekende naam uiteraard Stephen King is. Lovecraft schiep in zijn werk de cultus van Cthulhu. Dit was een van de Ouden, een soort goden waarvan de werkelijkheid zo complex en gruwelijk was dat het menselijk brein dat niet kon bevatten. Slechts een krankzinnige geest kon die wereld begrijpen maar niet zonder tot waanzin te vervallen. Maar de mensheid wordt maar door een dunne schil gescheiden gehouden van de gruwelen van de Ouden. In een droom wordt die wereld soms betreden en de Ouden zullen terugkeren op aarde en dan zal de mensheid ondraaglijk lijden. Bepaald geen vrolijke verhalen derhalve.

Bekijk ook:  Preston & Child, een bijzonder schrijversduo: Pendergast op volgorde en meer

Tot zijn bekendste werken behoren:

De meeste van deze boeken zijn uitsluitend in Engels beschikbaar. Hieronder vind je nog enkele boeken van H.P. Lovecraft in het Nederlands.

Een samenvatting van ‘Het geval Charles Dexter Ward

In 1928 ontsnapt de gevaarlijk krankzinnige Charles Dexter Ward uit een privé-kliniek in Providence, Rhode IsLand. Die ontsnapping is echter fysiek en technisch onmogelijk. De laatste bezoeker was zijn huisarts Willet en die is duidelijk betrokken bij deze zaak. Zo begint de eerste volledige roman van H.P. Lovecraft. Het wordt tevens een van meest gruwelijke werken genoemd en dat mag een waarschuwing zijn voor de schrijver, die ook wel het horrorgenie wordt genoemd.

Boeken H.P. Lovecraft in het Nederlands

De meeste boeken van H.P. Lovecraft die je in het Nederlands kan kopen, zijn verhalenbundels. Zijn volledige werk is in het Engels verkrijgbaar. Geschikt voor menig slapeloze nacht.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *