E-books en luisterboeken worden steeds populairder

Lees jij wel eens een e-book en gebruik je daar dan een reader voor of een ander apparaat voor?  Heb je ook interesse in luisterboeken en wie is dan je favoriete leverancier? Er is  de laatste tijd veel onderzoek gedaan naar digitaal lezen en het is duidelijk dat steeds meer mensen gebruik maken van deze opties. Voor de liefhebber van het papieren boek zal het een geruststelling zijn dat de meeste lezers nog steeds kiezen voor het ‘echte werk’ en daar nog weinig van teruggang van te merken is. In 2022 gaf 71% aan papieren boeken de voorkeur. Dat is slechts een fractie minder dan in 2021 met 74%.

Het e-book is niet meer weg te denken

In 2022 is het percentage lezers dat wel eens een e-book leest toegenomen naar 41%, dat was een jaar eerder nog 37%. Hoewel bijna driekwart van alle lezers het papieren boek blijft zien als eerste keuze, neemt de belangstelling voor het e-book ook duidelijk toe. Wellicht is het voordelen van het buitenshuis kunnen lezen op iedere gewenst moment zonder meerdere boeken hoeven mee te nemen daarbij doorslaggevend. Opmerkelijk is ook dat de lezers van een e-book in grote mate de voorkeur geven aan een reader boven een tablet of een andere apparaat.

De reader lijkt de slag op dat punt duidelijk te hebben gewonnen. De meeste e-books worden overigens gekocht bij bol.com. Dat zal niemand verbazen omdat ook papieren boeken steeds meer via webwinkels worden verhandeld. Ben jij wel iemand die de rust zoekt van de echte boekenwinkel en de geur ervan opsnuift? Het lijkt steeds zeldzamer te worden.

Bekijk ook:  Nieuwste boek van Sarah Lark

Een opmerkelijk feit bij de e-books is het volgende. In 2022 had de gemiddelde bezitter van een reader 188 boeken op het apparaat staan. Daarvan waren er 130 gratis verkregen. De meeste van deze gratis boeken komen van kennissen, familie en vrienden. Maar ook het aanbod van gratis boeken van leveranciers is behoorlijk hoog. Ongeveer 25% van de lezers downloadt ook wel eens illegaal werk van het net. Dit gaat echter helaas wel ten koste van schrijvers, uitgeverijen en alle andere partijen die betrokken zijn bij het tot stand komen van een boek.

Luisterboeken voor het gemak

Storytel is de meest populaire aanbieder als het gaat om luisterboeken. Dat wil overigens niet zeggen dat de marktleider een enorm groot aandeel heeft. In 2022 was dat 13%. Veel wordt ook geluisterd via de online bibliotheek. De verkoop van luisterboeken neemt ook steeds meer toe. De groei van het aantal luisterende lezers is in 2022 gegroeid van 16% tot 18%. Opmerkelijk is dat het gebruik van luisterboeken meer voorkomt in de groep van 18 tot 49-jarigen. Bij de 50-plussers is dit digitale boek minder populair. Dat verklaart wellicht ook waarom voor het luisterboek met name de smartphone wordt gebruikt.

Bekijk ook: E-reader kopen? Hier moet je op letten – 8 tips

Zijn er verschillen in soorten lezers?

Het is bekend dat lezers in het algemeen hoogopgeleid zijn en tot de hogere sociaaleconomische klasse behoren. Daarin verschillen lezers van digitale boeken niet van de liefhebbers van papieren exemplaren. Ook wat betreft mannen en vrouwen zijn er geen grote verschillen tussen beide soorten lezers. Vrouwen lezen gemiddeld iets vaker dan mannen maar het onderscheid tussen de geslachten is op dit punt miniem. Qua social media gebruik zijn de lezers ook over dezelfde kam te scheren.

Bekijk ook:  De biografie van prins Harry en 10 andere boeken over het Britse koningshuis

Hoeveel tijd lezen we gemiddeld per week?

Alleen de gemiddelde tijd die besteed wordt aan de hobby laat enig onderscheid zien:

Gemiddeld aantal uren per week (2022)

  • E-book lezers: 3 uur
  • Papieren boeken lezers: 2,5 uur
  • Gebruikers van luisterboeken:  (bijna) 2 uur

Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *