Donna Leon: Guido Brunetti op volgorde en nieuwste boek

Dol op thrillers die zich afspelen in het mysterieuze Italië? De thrillers van Donna Leon spelen zich eigenlijk allemaal af in Venetië. Hieronder vind je de serie Guido Brunetti op volgorde en lees je meer over Donna Leon. Zoals je van ons gewend bent, lichten we ook het beste boek en het nieuwste boek van Donna Leon uit. Welk boek van Leon is jouw favoriet? Laat gerust een reactie achter onder dit artikel.

Wie is Donna Leon?

Donna Leon is een Amerikaanse schrijfster. Ze werd geboren in Mont Clair, New Jersey, in 1942. Ze woonde meer dan 30 jaar in Venetië, wat uiteraard verklaart waarom haar boeken zich daar afspelen. Vandaag de dag woont ze in een klein dorp in Zwitserland. Ze heeft jaren gewerkt als docente Engelse literatuur op een Europese universiteit in Italië en als professor bij een Amerikaanse militaire basis. Ze stopte echter met lesgeven om zich volledig te richten op schrijven en andere kunsten. Bijzonder is dat haar boeken in vele talen vertaald zijn, maar niet in het Italiaans, terwijl de thrillers zich daar toch afspelen. Dit is op uitdrukkelijk verzoek van de schrijfster, omdat ze zich daardoor vrijer voelde om misstanden uit te lichten in haar politieserie.

Boeken van Donna Leon op volgorde

Hieronder vind je de boeken van Donna Leon op volgorde. Ze heeft een aantal los te lezen boeken geschreven, maar de meeste maken deel uit van een serie: Guido Brunetti.

Los te lezen boeken van Donna Leon

 • Hemelse juwelen – The jewels of paradise
 • Mijn Venetië – Mein Venedig

Guido Brunetti op volgorde

 1. Dood van een maestro – Death at La Fenice
 2. Dood in den vreemde – Death in a strange country
 3. De dood draagt rode schoenen – Dressed for death
 4. Salto mortale – Death and judgement
 5. Acqua alta – Acqua alta
 6. Een stille dood – Quietly in their sleep
 7. Nobiltà – A noble radiance
 8. Fatalità – Fatal remedies
 9. Vriendendienst – Friends in high places
 10. Onrustig tij – A sea of troubles
 11. Bedrieglijke zaken – Wilful behaviour
 12. De stille elite – Uniform justice
 13. Verborgen bewijs – Doctored evidence
 14. Vertrouwelijke zaken – Blood from a stone
 15. Duister glas – Through a glass, darkly
 16. Kinderspel – Suffer the little children
 17. Droommeisje – The girl of his dreams
 18. Gezichtsverlies – About face
 19. Een kwestie van vertrouwen – A question of belief
 20. Dodelijke conclusies – Drawing conclusions
 21. Beestachtige zaken – Beastly things
 22. Het onbekende kind – The golden egg
 23. Tussen de regels – By its cover
 24. Ik aanbid je – Falling in love
 25. Eeuwige jeugd – The waters of eternal youth
 26. Wat niet verdwijnt – Earthly remains
 27. Vergiffenis – The temptation of forgiveness
 28. De troonopvolger – Unto us a son is given
 29. Duister water – Trace elements
 30. Vluchtig verlangen – Transient desires
Bekijk ook:  De boeken van Charlotte Link op volgorde en nieuwste boek

Voor wie zijn de boeken van Donna Leon bedoeld?

Als je houdt van detectives in een sfeervolle setting, dan zijn de boeken van Donna Leon geschikt voor jou. Het zijn geen bloedstollende thrillers, maar goed uitgewerkte politieverhalen, waarin Guido Brunetti steeds weer de hoofdrol speelt. Het historische, sociale en politieke kader maakt alle boeken in deze serie extra interessant, maar wat Donna Leon natuurlijk echt kenmerkt, is haar sfeerschets van Venetië. Wil je je even in deze prachtige Italiaanse stad wanen, dan lukt dat zeker met deze thrillers. Zijn de boeken van Donna Leon aanraders? Zoals een fan van Donna Leon zegt: na elk boek van Leon val je in een gat, omdat het weer wachten is op het volgende deel. Echte aanraders dus!

De 3 beste boeken van Donna Leon

Op zoek naar het beste boek van Donna Leon? Hieronder vind je onze favorieten van deze schrijfster.

De troonopvolger Donna Leon

De troonopvolger

‘Je weet dat ik er niet van hou om me met dingen te bemoeien die mij niet aangaan.’ Met deze woorden begint conte Falier zijn verzoek aan commissario Guido Brunetti om eens onderzoek te doen naar zijn goede vriend Gonzalo, een welgestelde, maar kinderloze man die een jongeman wil adopteren. Volgens de Italiaanse wet zou deze man dan de enige erfgenaam worden van een aanzienlijk fortuin.

Vrienden van Gonzalo vermoeden kwade opzet en Brunetti op zijn beurt vraagt zich af waarom deze vrienden zich zo met de oude man bemoeien.

Niet lang nadat Brunetti Gonzalo heeft ontmoet, sterft de oude man op natuurlijke wijze en de vrienden plannen zijn uitvaart. Maar als een goede vriendin van Gonzalo wordt vermoord op haar hotelkamer voert Brunetti’s onderzoek hem naar de lang verborgen geheimen uit Gonzalo’s verleden. Wat wist de vrouw en wie probeerde te voorkomen dat zij de geheimen van Gonzalo zou onthullen?

Een sfeervol detectiveverhaal in het mysterieuze Venetië.

Wat niet verdwijnt Donna Leon

Wat niet verdwijnt

Wanneer hij tijdens een verhoor onverwacht hardhandig uitvalt naar de verdachte, wordt commissario Guido Brunetti op verlof gestuurd. Er wordt hem opgedragen even rust te nemen, en zijn vrouw Paola stuurt hem naar een villa op Sant’Erasmo, een van de grotere eilanden in de Venetiaanse lagune.

Brunetti brengt er zijn dagen door in een bootje en geniet van de stilte. Alles verloopt volgens plan, tot Davide Casati, de beheerder van de villa, na een heftige storm onverwachts is verdwenen. Niemand weet waar hij is, en zelfs de vrouw die hij in het geheim bezocht, heeft hem sinds de storm niet meer gezien.

Brunetti voelt zich verplicht de verdwijning te onderzoeken, en zet zijn vakantie opzij om uit te vinden wat er gebeurd is met de man die nog maar net een vriend was geworden.

Eeuwige jeugd Donna Leon beste boek

Eeuwige jeugd

Tijdens een fundraisingdiner van de Venetiaanse beau monde raakt commissario Brunetti in gesprek met de oude Contessa Lando-Continui over haar kleindochter die op vijftienjarige leeftijd bijna verdronk en daardoor een hersenbeschadiging opliep. Ze heeft zich nooit neergelegd bij dit drama en zoekt antwoorden op haar vragen. Brunetti belooft uit medelijden met de Contessa de zaak nog eens te bekijken, en ontdekt dat er inderdaad een zaak is.

Bekijk ook:  Henning Mankell: Wallander op volgorde en andere boeken

Te midden van de dagelijkse drukte van het Venetiaanse leven, tekent zich het verhaal af van een vrouw die door het noodlot gevangen raakte in een eeuwige jeugd.

Hoewel het misschien wat traag op gang komt, is dit boek spannend, heeft het een goede verhaallijn en brengt het je bovendien helemaal in de Venetiaanse sferen.

Nieuwste boek van Donna Leon

Heb jij alle boeken over Guido Brunetti al verslonden en kun je niet wachten op het volgende deel? Hieronder vind je de twee nieuwste boeken van Donna Leon. Zodra er meer bekend is over een nieuwe uitgave, dan lees je dat hier.

Vluchtig verlangen nieuwste boek Donna Leon

Vluchtig verlangen (2022)

Een bootongeval in de Venetiaanse lagune, waarbij twee Amerikaanse toeristen gewond raken, trekt commissario Brunetti’s aandacht als blijkt dat de twee mede-opvarenden de slachtoffers in het ziekenhuis achterlieten en ervandoor gingen. Was er meer aan de hand dan onschuldig joyriding en is dat de reden waarom de twee Italiaanse mannen niets met het ongeval te maken wilden hebben?

Brunetti moet samenwerken met zowel de carabinieri als de Guardia di Costiera, maar weet niet wie hij daar werkelijk kan vertrouwen. De zaak lijkt te leiden naar een man die betrokken is bij illegale nachtelijke activiteiten in de lagune, waarbij veel technologisch vernuft en een meedogenloos georganiseerd netwerk worden ingezet.

Liefdadigheid (2023)

Hoewel Elisabetta Foscarini slechts een vage kennis is van Brunetti, kan hij niet weigeren haar te helpen bij een persoonlijke kwestie. Elisabetta’s schoonzoon, een accountant, is bang voor een aanslag op zijn gezin vanwege een zaak waar hij betrokken bij is geraakt. Brunetti doet onderzoek naar de cliënten van de accountant, maar vindt niets verdachts. Wanneer de dochter van Elisabetta echter op haar werk wordt bedreigd, moet Brunetti zelf de hulp inroepen van zijn collega’s en verandert een persoonlijke vriendendienst in een officiële zaak waarin de duistere kanten van een respectabele Italiaanse instelling aan het licht komen.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

4 gedachten over “Donna Leon: Guido Brunetti op volgorde en nieuwste boek

 1. Zojuist Beestachtige zaken uitgelezen.
  Enorm indrukwekkend.
  Ik probeer de complete serie te lezen. Bij toeval met eentje begonnen en meteen verslaafd geraakt.
  Ik lees ze niet op volgorde, ik pak wat er in de bieb staat en probeer te reserveren. De eerste 9 delen kan ik alleen reserveren door per exemplaar 13 Euro te betalen. Dat wordt voor mij helaas te duur. Heel erg jammer.
  Ik loop daarom ook de kringloopwinkels af, maar nog niets gevonden.

  1. Is het een idee om op e-reader te lezen? Ik krijg ze als ze te vinden zijn als e-pub doorgestuurd via de mail. Op deze wijze bijna alle delen kunnen lezen (en ik lees graag op volgorde).

 2. Volg mijn voorbeeld. Alle boeken die nog ontbraken heb ik op de tweedehands afdeling van mijn boekenwinkel gevonden voor een habbekrats,

 3. Ik ben een jaar geleden begonnen met lezen op aanraden van mijn vrouw. Na twee boeken heb ik het volledige lijstje afgeprint en ze zoveel mogelijk uit de bib in Gent gehaald. Na enkele boeken ben ik chronologisch begonnen : bij de allereerste en dan verder. Wat niet in de bib in Gent beschikbaar is, ga ik nu halen in de omliggende bibliotheken, met de fiets, 5 km, 10 km …
  Ik hou veel van de beschrijving van de Italiaanse maatschappij. Soms reconstrueer ik de wandelingen van Brunetti doorheen Venetië met Google Maps, boeiend en zo leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *