De boeken van N.K. Jemisin, het beste voorbeeld van Grimdark fantasy

De fantasy kent ook een donkere kant. Bij dark fantasy is er een duidelijke koppeling met de horror. Het verschil is echter dat de dark fantasy niet bedoeld is om lezers te laten griezelen, maar monsters en afschrikwekkende omgevingen worden gebruikt als setting om het verhaal te vertellen. Grimdark fantasy heeft net als de dark fantasy een duistere toon. Daarbij gaat het echter niet om horror-effecten, maar om het gebrek aan hoop en de uitzichtloosheid van de situatie of bij de hoofdpersonen. Dit zijn geen boeken die je als ontspannende lectuur zal kiezen. Maar er zijn ook pareltjes onder die je eigenlijk als liefhebber van het genre niet mag missen. De trilogie over ‘De gebroken aarde’ van N.K. Jemisin is daarvan het beste voorbeeld.

Wie is N.K. Jemisin?

De Amerikaanse schrijfster Nora Keira (meestal aangeduid als N.K.) Jemisin werd geboren in 1972 in Iowa City. Haar jeugd bracht ze ten dele door in New York. Later verhuisde ze met haar ouders naar Mobile, Alabama. Ze studeerde psychologie aan de universiteit van Tulane. Voordat ze full time ging schrijven werkte ze als raadgevend psycholoog en carrière-begeleider.

Het eerste boek van de trilogie ‘De gebroken aarde’ kwam uit in 2016. Jemisin kreeg daarvoor als eerste Afrikaans-Amerikaanse auteur de Hugo Award, de meest prestigieuze prijs voor boeken in de genres sciencefiction en fantasy. Ook de twee volgende boeken werden onderscheiden met deze prijs. N.K. Jemisin was de eerste en tot op heden enige auteur die dat realiseerde. De gebroken aarde is onder andere vertaald in het Nederlands.

Bekijk ook:  Recensie: De grote zomer - Ewald Arenz

De Gebroken Aarde op volgorde

  1. Het vijfde seizoen (Originele titel: The fifth season)
  2. De Obeliskpoort (Originele titel: The Obelisk gate)
  3. De stenen hemel (Originele titel: The stone sky)

Wat kan je verwachten van ‘De gebroken aarde’?

Is het onze wereld of een exemplaar dat er vaag op lijkt? De situatie is er in ieder geval behoorlijk hopeloos. Natuurkrachten vagen hele beschavingen weg. Onderdrukking, rassenscheiding en klimaatveranderingen zorgen voor een meedogenloze omgeving. De mensheid lijkt steeds meer te vervagen. De nachten worden donkerder en langer en de asregens lijken niet meer te stoppen. In deze sombere woestenij volgen we 3 bijzondere vrouwen.

Het vijfde seizoen NK Jemisin

Het vijfde seizoen

Drie vrouwen hebben de gave om de natuur te veranderen, maar ook om vernietigende aardbevingen in gang te zetten. Geen van drie is gelukkig. Damaya is een jong meisje. Haar gave is opgemerkt en ze wordt nu opgeleid om het koninkrijk te dienen. Maar wat wordt er van haar verwacht in de nabije toekomst? Syenite is ambitieus en jong, maar haar toekomst ligt vast. Ze zal een kind moeten krijgen van haar verbitterde en angstaanjagende mentor. Maar met welk doel? Zal haar kind de wereld redden of juist vernietigen? Essun is een moeder die op zoek is naar haar man. Hij heeft hun zoontje vermoord en hun dochter ontvoerd. Essun begrijpt niet waarom, maar zal alles doen om hen te vinden.

Recensies:

  • ‘Verbluffend mooi.’ Kirkus (met ster)
  • ‘Jemisin is uitzonderlijk.’ Library Journal (met ster)
  • ‘Fascinerend, uitdagend en buitengewoon spannend.’ Publishers Weekly (met ster)
Sale/Solden 2024Sale/Solden 2024

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *