Boekentip van de week – 51

Nog een paar dagen en het is kerst. Er zullen hier ongetwijfeld lezers zijn die dan wegdromen naar vervlogen tijden waarin kerst groots werd gevierd en iedereen daarvan mee mocht genieten. Welke fan herinnert zich niet de speciale kerstafleveringen van Dowton Abbey. Wil je die sfeer nog eenmaal terughalen in deze tijd? We hebben niet 1, maar 3 tips voor je deze week. De trilogie over Highland Hall van Carrie Turansky.

Wie is Carrie Turansky?

Deze Amerikaanse schrijfster werd geboren in het weidse Oregon maar woont inmiddels met haar echtgenoot en 5 kinderen in New Jersey. Ze heeft 20 romans op haar naam staan, voornamelijk feel good met veel romantiek. Na een bezoek aan Highclere Castle (het echte Dowton Abbey) besloot ze een boek te schrijven over een familie in een vergelijkbaar landhuis in de tijd dat ook Dowton Abbey speelde, vlak voor de Eerste  Wereldoorlog. Het werden tenslotte 3 boeken:

Een korte beschrijving van de boeken

De gouvernante

De Gouvernante

Sir William Ramsey moet in de periode 1911/1912 werkelijk alles uit de kast halen om het landgoed Highland Hall van de financiële ondergang te redden. Highland Hall is al vele generaties in de familie maar het is de vraag of dat nog lang zo zal blijven. De geliefde vrouw van Ramsey is al een aantal jaren geleden gestorven en de vier kinderen zijn tot op het bot verwend en ongemanierd.

De 27-jarige Julia Forster keert met haar ouders terug naar Engeland omdat haar vader ernstig ziek is geworden. Om haar ouders financieel te kunnen ondersteunen, neemt ze een baan aan als gouvernante op Highland Hall. Haar moderne opvattingen en kordate optreden botsen vanaf dag 1 met de kinderen en Sir Ramsey.

Bekijk ook:  Boekentip van de week – 26

De Debutante

De mooie Katherine Ramsey maakt haar debuut in Londen vanuit de woning van een hooghartige tante. Uiteraard is het doel een rijke jongeman te strikken in het belang van het voorbestaan van Highland. Echter valt het oog van Katherine op een jonge medicijnstudent die zich inzet voor de armen. Als een familieschandaal Katherine ineens minder aantrekkelijk maakt in de society lijkt een verbintenis met de arme student mogelijk. Maar een andere rijke bewonderaar is ook nog zeer geïnteresseerd.

Toevluchtsoord

De Eerste Wereldoorlog is uitgebroken. Penny Ramsey, tweede dochter van Sir Wiliam Ramsey, is diep onder de indruk van Alex Goodwin, een jonge onverschrokken piloot. Deze is echter schijnbaar alleen geïnteresseerd in het vliegen en vechten tegen de Duitsers. Highland Hall wordt een opvangcentrum voor weeskinderen en gewonde officieren. Alex raakt ernstig gewond en overleeft het slechts door de toewijding van Penny. Maar is dat genoeg voor een relatie?

Recensie

Uit de verhaallijnen blijkt de band met Downton Abbey heel duidelijk en Turansky doet er ook alles aan om die sfeer op te roepen. Persoonlijk vind ik dat ze daar uitstekend in is geslaagd. Als jij van plan bent deze boeken te lezen, valt het aan te raden om met deel 1 te beginnen. In de volgende boeken wordt regelmatig naar het verleden verwezen zonder een lange toelichting hierop. Carrie Turansky is een evangelisch christen, dat is in de boeken te onderkennen zonder dat het storend werkt voor wie niet gelooft.

Sale/Solden 2024Sale/Solden 2024

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *