Boeken van Michael Crichton, de duizendpoot

Hou je van spannende boeken waarin wetenschap en fictie worden vermengd tot thrillers die zich zowel in het verre verleden als het heden kunnen afspelen? Hou je ervan om de boeken te lezen waarop enkele van de meest succesvolle films ooit zijn gebaseerd? En hou je van onverwachte wendingen en verrassingen op iedere volgende bladzijde? Dan zijn de boeken van Michael Crichton voor jou geschreven.

Wie was Michael Crichton?

Jurassic Park Michael Crichton

Michael Crichton was een Amerikaanse auteur en filmmaker. Hij werd in 1942 geboren en stierf in 2008 aan kanker. Crichton studeerde medicijnen aan de beroemde Harvard Medical School en ontving zijn doktersbul in 1969. Hij praktiseerde echter nooit in dat beroep en begon meteen met schrijven, eerst onder een pseudoniem en later onder zijn eigen naam.

In totaal zou hij 26 romans schrijven waarvan er tot op heden zo’n 200 miljoen exemplaren werden verkocht. Maar liefst 12 van zijn boeken verschenen op het witte doek. Omdat hij ook regelmatig meewerkte aan films en tv-series wist hij waarschijnlijk erg goed wat er nodig was voor een goed filmscript. Zijn bekendste boek is Jurassic Park, basis voor een van de meest succesvolle films ooit, met diverse vervolgen.

Crichton was naar verluidt geen makkelijke persoonlijkheid en hield er ook denkbeelden op na die hem niet populair maakten, zoals over de klimaatcrisis, de risico’s van meeroken en de zoektocht naar buitenaards leven.

Wat kun je verwachten van de boeken van Michael Crichton?

Naar verluidt was Crichton een briljant student en zeer geïnteresseerd in iedere vorm van wetenschap waarbij hij ook regelmatig zijn eigen oordeel de voorkeur gaf boven de consensus die door andere wetenschappers was bereikt. Die onderzoekende geest zie je terug in zijn boeken of dat nu over genetische manipulatie, de geschiedenis van piraten of dominantie verhoudingen op de werkvloer gaat.

De opbouw van de boeken zorgt ervoor dat de spanning steeds verder oploopt en de lezer zich gaat afvragen hoe dit moet gaan aflopen. In ieder boek zijn er een aantal briljante vondsten die meestal de films niet halen omdat ze te veel tijd zouden kosten om uit te leggen. Hoewel lezers uiteraard een vooroordeel hebben, geldt voor de boeken van Crichton zeker dat ze beter zijn dan de films die erop zijn gebaseerd.

Bekijk ook:  Tomas Ross, zijn 3 beste boeken & nieuwste boek

De boeken van Michael Crichton

Zoals je hieronder kan zien, zijn de meeste boeken die in het Nederlands zijn vertaald, afzonderlijk te lezen. De boeken gaan ook over zeer verschillende onderwerpen. Een drietal boeken heeft een vervolg gekregen, maar ook voor deze geldt dat je niet per se de onderstaande volgorde hoeft aan te houden.

Afzonderlijk te lezen boeken van Michael Crichton

Andromeda boeken op volgorde

  1. De Andromeda crisis (Originele titel: The Andromeda strain)
  2. De Andromeda evolutie (Originele titel: The Andromeda evolution)

Jurassic Park boeken op volgorde

  1. Jurassic Park (Originele titel: Jurassic Park)
  2. The Lost World (Originele titel: The lost world)

John Lange thrillers

Drie boeken van Michael Crichton uitgelicht

Hieronder geven we een introductie op een drietal boeken van Crichton.

Disclosure

Disclosure betekent onthulling in het Nederlands. Het boek is verfilmd, maar is wellicht niet het type boek dat je zou verwachten van de schrijver van Jurassic Park. Tom Sanders verwachtte afdelingschef te worden bij de IT-firma waarvoor hij werkt. Die functie gaat echter naar zijn vroegere minnares, de beeldschone en intelligente Meredith Johnson. Als hij op een avond op haar kantoor moet komen, is hij bepaald niet in een vriendelijke stemming. Meredith wil haar promotie vieren door Tom te verleiden en gebruikt daarbij haar functie in het bedrijf. Tom wijst haar af. Maar dan wordt hij beschuldigt van seksuele intimidatie. Hij huurt een briljante advocaat maar zijn baan en toekomst staan op het spel want hij heeft alle schijn tegen.

De Andromeda crisis Michael Crichton

De Andromeda crisis

Het is een routinezaak geworden. Een satelliet heeft onderzoek gedaan in de ruimte en keert terug naar de aarde. De landingsplaats is in zeer afgelegen gebied en twee medewerkers van NASA gaan eropuit om de satelliet te bergen. Die is inmiddels gevonden en door een dorpsbewoner in zijn pick-up geladen en mee naar huis genomen. Van de 48 inwoners van het dorp leeft alleen nog een schreeuwende baby. Ook de twee medewerkers sterven kort nadat ze in de buurt van de satelliet zijn geweest. Alle noodsignalen gaan af en een grote cirkel rond de landingsplaats wordt hermetisch afgesloten.  De satelliet wordt geborgen en naar een geheime locatie in Nevada gebracht.  Vier briljante geleerden moeten proberen te voorkomen dat een dodelijk buitenaards virus het einde van de mensheid zal betekenen. Maar hoeveel tijd hebben ze nog?

The 13th warrior Michael Crichton

The 13th warrior (mistmonsters)

Het is de 10e eeuw en de hoveling Ibn Fadlan wordt op een diplomatieke missie gestuurd vanuit het luxueuze Bagdad. Onderweg wordt zijn reisgezelschap echter aangevallen door Vikingen en hij wordt gevangen genomen voor losgeld. Noodgedwongen vecht hij mee met de barbaren tegen de oorspronkelijke bewoners van het gebied. Uit de mist boven het water rijzen ‘s nachts grote zwarte wezens die op dood en leven vechten met de woeste Vikingen. Zelfs deze krijgers durven niet te spreken over de vijand die ieders leven bedreigt Dit keer geen technologische snufjes maar een aanpassing van de sage over Beowulf.

Bekijk ook:  Robert Jordan - Het Rad des Tijds boeken

Recensie boeken Crichton

De boeken van Crichton waren ook voor zijn fans tekens weer een verrassing. De boeken lezen vlot al zit er soms een flinke dosis wetenschap in opgenomen. Crichton maakt het onmogelijke waar door goede vondsten waardoor ook onwaarschijnlijke gebeurtenissen worden verklaard. Niet iedere lezer zal de vele verschillende keuzes van onderwerpen in zijn boeken kunnen waarderen. Zeker kan je zijn van spanning en een onverwacht slot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *