Boek Koningsdag – Lidewij Martens

Morgen is het Koningsdag. De meesten van ons zijn nog van de generaties voor wie Koninginnedag heel gewoon was. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er over Koningsdag nog weinig romans te vinden zijn. Koningsdag bestaat pas sinds 2014. Omdat het in de week van Koningsdag wel leuk is om een boek te lezen in de sfeer daarvan, lichten we hier een thriller uit die helemaal draait om Koningsdag.

Hoe is Koningsdag ontstaan?

Koningsdag werd pas in 2014 voor het eerst gevierd, zoals je hierboven al kon lezen. Daar is echter wel een lange geschiedenis aan voorafgegaan. Het begon allemaal in 1885, toen men ter ere van Wilhelmina’s vijfde verjaardag Prinsessedag vierde. De eerste Koninginnedag werd gevierd in 1891, een jaar nadat de jonge Wilhelmina koningin was geworden, zij het dan onder het regentschap van koningin Emma, haar moeder. Wilhelmina’s verjaardag was op 31 augustus, en op die dag werd dan ook Koninginnedag gevierd. Deze datum veranderde pas in 1949, toen Juliana koningin was geworden. Vanaf dat moment verschoof Koninginnedag naar haar verjaardag: 30 april. Koningin Beatrix hield deze dag aan tijdens haar regeerperiode vanuit respect voor haar moeder en ook een beetje vanwege het mooie weer. Omdat de verjaardag van koning Willem-Alexander op 27 april valt, is Koningsdag aan die datum verbonden.

Boeken over Koningsdag

Koningsdag mag dan klinken als een eeuwenoude traditie, eigenlijk is het dus een vrij nieuw fenomeen. Het feest heeft meer dan 100 jaar Koninginnedag geheten en het is dus ook niet zo verwonderlijk dat er tot op heden weinig boeken over Koningsdag te vinden zijn. Onlangs zetten we wel al 5 leuke kinderboeken over Koningsdag op een rij. Vandaag staat de thriller Koningsdag van Lidewij Martens in the spotlights.

Thriller Koningsdag

Amsterdam is net bekomen van de pandemie en maakt zich op voor een eerste uitbundige Koningsdag. In de aanloop ernaartoe krijgen rechercheur Flo en haar trouwe hond Hunter echter te maken met dreigende rellen in de onrustige stad. Er zijn geen betaalbare woningen meer te vinden en de gewone Amsterdammer wordt zijn stad uit gejaagd. Op meerdere locaties vinden incidenten plaats. In een garagebox wordt een man gevonden. Een pand gaat in vlammen op. Er gaat een bom af. Er lijkt geen enkel verband tussen de gebeurtenissen te bestaan, totdat een jonkheer zich meldt, die namens het Koningshuis zegt te spreken. Terwijl de dagen tot Koningsdag wegtikken, raakt Flo steeds dieper verstrikt in een web van macht, leugens en oplichterij…

Voor wie is deze thriller van Lidewij Martens geschikt?

Lidewij Martens is scenarioschrijfster en met deze thriller zet ze een soort Baantjer-boek neer. Doordat het boek zich afspeelt in Amsterdam, zal je veel bekende plekken tegenkomen en dat maakt het extra leuk om Koningsdag te lezen. Het boek is helemaal van deze tijd en het speelt zich af tijdens de eerste Koningsdag na de pandemie. Heel actueel dus! Houd je van luchtige thrillers in de stijl van Baantjer, dan is Koningsdag van Lidewij Martens beslist een aanrader.

Bekijk ook:  Alle boeken van Karin Slaughter op volgorde

De andere boeken van Lidewij Martens

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een antwoord