Boek Mannen zonder vrouw van Haruki Murakami

Japanse schrijvers zijn momenteel helemaal in. Boeken uit dit genre handelen vaak over de diepere zaken in het leven en brengen moeilijke thema’s op nuchtere wijze onder de aandacht. Momenteel staat het boek Mannen zonder vrouw van Haruki Murakami in de spotlights. Een verhaal uit dit boek is namelijk niet lang geleden verfilmd en de film draait vanaf nu in de Nederlandse bioscopen. Meer weten over het boek Mannen zonder vrouw van Haruki Murakami? Lees dan snel verder.

Wie is Haruki Murakami?

Haruki Murakami is een Japanse schrijver, zoals je hierboven ook al kon lezen. Hij werd geboren in het plaatsje Kioto en groeide verder op in Kobe. Zijn ouders gaven les in Japanse literatuur en in die zin werd het schrijven hem dus al met de paplepel ingegoten. Haruki Murakami interesseerde zich echter niet zozeer voor de Japanse literatuur, maar wel voor de Amerikaanse literatuur. Dat maakt hem een interessante schrijver, omdat zijn schrijfstijl afwijkt van die van landgenoten, maar ook van een gemiddelde Amerikaanse schrijver. In eerste instantie werkte hij in een platenzaak en hij heeft ook een tijdje een jazzbar gerund met zijn vrouw Yoko. Vandaar dat er ook veel naar muziek verwezen wordt in zijn boeken. In 1987 brak Haruki Murakami door met Norwegian woods. Vooral in Japan was dit boek razend populair. Murakami reisde enige tijd door Europa en woont vandaag de dag in de Verenigde Staten.

Bekijk ook:  De historische romans van Katharina Fuchs: boeken rond de oorlog

Waar gaat Mannen zonder vrouw over?

Mannen zonder vrouw is een verhalenbundel. Alle verhalen zijn geschreven rond hetzelfde thema: de liefde. Het zijn ontroerende verhalen, geschreven in de kenmerkende verhalen van Murakami. Het zou geen Japans tintje hebben als er niet ook een kat in voorkwam. Het bekendste verhaal in dit boek is Drive my car, wat ook verfilmd is en diverse prijzen in de wacht sleepte op het filmfestival van Cannes. Het zijn menselijke verhalen over gevoel, behoefte aan liefde en verbinding. Het boek leest lekker weg en is net zo fascinerend als alle andere uitgaven van Murakami. Als je eenmaal een boek van deze schrijver hebt gelezen, dan ben je waarschijnlijk verkocht.

Verfilming Mannen zonder vrouw

Het boek Mannen zonder vrouw werd in 2021 verfilmd en wist meteen enkele prijzen in de wacht te slepen, zoals een Golden Globe en natuurlijk op het beroemde festival van Cannes. De Oscar voor Beste Internationale Film kon dan ook niet uitblijven. In Nederland is de film Drive my car inmiddels in de bioscopen te zien.

‘Drive My Car’ is een film die gaat over toneelacteur en regisseur Yusuke Kafuku (Hidetoshi Nishijima). Zijn vrouw was toneelschrijfster, maar zij is inmiddels overleden. Twee jaar later wordt hij gevraagd Oom Wanja te regisseren, een theaterstuk. Alles wordt in gereedheid gebracht voor het theaterfestival in Hiroshima. Yusuke Kafuku krijgt een persoonlijke chauffeur, een zwijgzame jonge vrouw, die hem rondrijdt in een rode Saab 900. Onderweg komen er allerlei geheimen boven.

Met de trailer hieronder kun je een indruk krijgen van de film.

Bekijk ook:  Susan Anne Mason boeken op volgorde

Welke boeken heeft Haruki Murakami nog meer geschreven?

Hieronder vind je alle boeken van Haruki Murakami op volgorde van uitgave.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Eén gedachte over “Boek Mannen zonder vrouw van Haruki Murakami

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *