De biografie van prins Harry is nog niet eens echt uit en doet nu al veel stof opwaaien. ‘Nu komt het echt nooit meer goed’ is een commentaar dat je regelmatig tegenkomt. In zijn nieuwe biografie staan een aantal uitspraken waardoor de familievete die schijnbaar ontstaan is, nooit meer zal kunnen worden bijgelegd. Harry’s loslippigheid druist in tegen alles waar het Britse koningshuis voor staat. De een zal dat een goede zaak vinden, terwijl de ander verontwaardigd is tot het bot. Wat mag je verwachten van de biografie van prins Harry? We lichten zijn biografie Reserve kort uit en stellen daarna nog een top 10 op van boeken over het Britse koningshuis.
Inhoudsopgave
De biografie van prins Harry: Reserve
Dit is het verhaal van Harry, eindelijk door hemzelf verteld.
Het was een van de meest aangrijpende beelden van de twintigste eeuw: twee jongetjes, twee prinsen, lopen achter de lijkkist van hun moeder aan terwijl de wereld vol verdriet en afschuw toekijkt. Toen Diana, prinses van Wales, te ruste werd gelegd, vroegen miljarden mensen zich af wat de twee prinsen dachten en voelden, en hoe hun levens zich vanaf dat moment zouden ontwikkelen.
Met zijn rauwe, nietsontziende eerlijkheid is Reserve een grensverleggend boek vol inzichten, onthullingen, zelfonderzoek en zwaarbevochten wijsheid over hoe liefde het uiteindelijk wint van verdriet.
Controversiële autobiografie gelekt
De autobiografie van prins Harry is nu al veelbesproken, zelfs nog voor het boek wereldwijd uitgegeven is. Dat heeft er natuurlijk alles mee te maken dat men in Spanje per ongeluk al een aantal exemplaren over de toonbank heeft laten gaan. De Spaanstalige biografie van prins Harry ging al snel de wereld over en de pers vertaalde de inhoud razendsnel weer van het Spaans naar het Engels om de primeur te kunnen hebben.
Waarom is de biografie van prins Harry zo controversieel?
De meest omvattende reden is dat prins Harry erg openhartig is in het boek. Koninklijke families in het algemeen, maar zeker de Britse koninklijke familie, zijn meestal erg terughoudend over het delen van privé-informatie. Wanneer iets eenmaal uitgesproken is, kan het niet meer teruggenomen worden en dat geldt zeker wanneer je in the spotlights staat. De ontboezemingen van Harry zullen door de pers dan ook breed uitgemeten worden. Zo valt er op diverse websites al van alles te lezen over de ruzie tussen William en Harry. Na een aantal beledigingen aan het adres van Meghan, Harry’s vrouw, zou William Harry in de kraag gegrepen hebben en hem tegen de grond hebben geslagen.
Waarom de titel van het boek?
De titel van het boek is Reserve en dat lijkt een beetje een vreemde titel voor de biografie van prins Harry. De titel is echter gekozen op basis van een uitspraak van Harry’s vader, de huidige koning Charles. Hij zou na Harry’s geboorte hebben gezegd dat zijn werk er nu op zat. Diana had hem een erfgenaam en een reserve gegeven, waarmee prins Harry bedoeld werd. Waarschijnlijk heeft Harry door zijn hele leven ook ervaren de reserve te zijn. Door het boek heen komen we dat wellicht te weten. De biografie van prins Harry is een autobiografie, dus hij heeft het zelf geschreven.
Zal het Britse koningshuis het nog bijleggen?
De hamvraag is wellicht of het Britse koningshuis de ruzie nog zal bijleggen. William en Harry blijven uiteraard broers, maar de documentaire op Netflix en de autobiografie van prins Harry zullen de relatie tussen hen zeker geen goed hebben gedaan. Het lijkt dan ook niet waarschijnlijk dat het op korte termijn zal worden bijgelegd.
10 boeken over het Britse koningshuis
Heb jij de autobiografie van prins Harry al besteld? Wellicht staat er dan nog een aanrader tussen de volgende boeken.
1. De laatste koningin
Op 6 februari 2022 zit Elizabeth II 70 jaar op de Britse troon. De laatste koningin geeft antwoord op de sleutelvragen rond haar recordbrekende koningschap. Het brengt daarnaast ook helderheid bij de talloze onbeantwoorde vragen over de langst regende vorstin aller tijden en zij die haar omringen: Charles, Harry, Meghan, William, Philip, Kate, Camilla, Diana en de anderen. De laatste koningin put uit 30 jaar verslaggevingservaring van koningshuiskenner Jo De Poorter, die op de eerste rij stond bij tal van grote mijlpalen van de Britse koninklijke familie. Daarnaast is het gebaseerd op uitgebreid biografisch onderzoek en op talloze gesprekken met onder meer paleismedewerkers, privésecretarissen, hofdames en vrienden van de familie.
Dit boek brengt het wervelende verhaal van het bekendste vorstenhuis ter wereld, met veel nog onbekende persoonlijke details en nieuwe, verhelderende historische inzichten. Zo levert het onder meer klaarheid in de misverstanden en commotie rond de Netflixserie The Crown. Wat is waar en wat niet en hoe maakt het de oude spoken op Buckingham Palace weer wakker?
2. Diana, haar eigen verhaal
Toen Diana. Haar eigen verhaal in 1992 verscheen, had het een enorme impact op de publieke opinie over het Britse koningshuis. De #1 New York Times Best Seller groeide in korte tijd uit tot een klassieker; niet alleen vanwege de vele onthullingen, maar vooral ook omdat Diana zich persoonlijk had verbonden aan het boek. Ze was daarmee het eerste lid van het Britse koningshuis dat zich zo open en eerlijk uitliet: over haar ongelukkige huwelijk, haar relatie met koningin Elizabeth, haar uitzonderlijke leven in het huis Windsor, haar hoop, haar angsten en haar dromen. Voor zijn onthullende en wereldschokkende geautoriseerde biografie over Diana werkte biograaf Andrew Morton in het geheim samen met de prinses.
Hij heeft in 2017 – vijfentwintig jaar na verschijnen van het boek en twintig jaar na Diana’s tragische dood – de geheime interviews met de prinses nogmaals onderzocht. Hij kwam tot schokkende nieuwe inzichten. Diana was al een icoon toen ze nog leefde, en na haar dood zal haar legende miljoenen mensen blijven fascineren. Dichter bij een autobiografie van Diana zullen we nooit komen.
3. De hofdame
De hofdame vertelt het verhaal van het bijzondere leven van Anne Glenconner, maid of honour tijdens de kroning van koningin Elizabeth en de hofdame van prinses Margaret. Ze is een unieke getuige van de recente Britse koninklijke geschiedenis en geeft in haar memoires niet alleen een kijkje achter de schermen van het koningshuis, maar schetst ook een beeld van een generatie aristocratische vrouwen die gevangen zat in een wereld vol sociale verwachtingen. Ze was voor haar vader een ‘grote teleurstelling’ omdat ze geen jongen was en ze werd niet genoemd in het testament van haar eigen man, die zijn fortuin naliet aan een van zijn werknemers.
Anne Glenconner, inmiddels zevenentachtig jaar oud, schrijft in De hofdame met humor, openheid en moed over haar tragische leven in een gouden kooi, haar vriendschap met prinses Margaret en de vrijheid waarvan ze nu pas kan genieten.
4. De Palace Papers
‘Dit nooit meer’ werd het mantra van koningin Elizabeth II na de dood van prinses Diana. Geen enkele nieuwkomer mocht de monarchie ooit nog overvleugelen, en het moest afgelopen zijn met alle affaires en schandalen.
In De Palace Papers beschrijft de bekroonde onderzoeksjournalist Tina Brown hoe de oude koningin in de afgelopen 25 jaar de regie over haar familie heeft proberen te behouden. Als geen ander weet Brown, voormalig hoofdredacteur van Vanity Fair en The New Yorker, de wederopstanding van Camilla en de stormachtige opkomst van Kate en natuurlijk Meghan te verklaren. Met gevoel voor detail beschrijft ze het keurslijf waarin Charles, Andrew, William en Harry werden grootgebracht, en hoe de affaire rond prins Andrew opnieuw bewijst dat niemand groter is dan The Firm.
De Palace Papers schetst een diepgravend en onthullend portret van de bekendste familie ter wereld. Ondanks alle inspanningen van de monarchie lijkt ‘Dit nooit meer’ dichterbij dan ooit.
5. George VI en Elizabeth – Het huwelijk dat de Britse monarchie redde
Sally Bedell Smith, die van koningin Elizabeth II speciale toegang kreeg tot de brieven en dagboeken van haar ouders en tot de papieren van hun naaste vrienden en familie, brengt het ware liefdesverhaal van dit iconische koninklijke echtpaar tot leven. Hun liefdevolle en toegewijde huwelijk, dat van 1923 tot 1952 duurde, stelde de koning en koningin in staat om hun land door de Tweede Wereldoorlog te loodsen, het vertrouwen van het publiek in de monarchie te versterken en hun dochters, prinses Elizabeth en prinses Margaret, groot te brengen.
Dit onthullende boek biedt een nieuwe blik op het leven, de strijd, de hoop en de triomfen van koning George VI en Elizabeth op een keerpunt in de twintigste-eeuw in Europa.
6. Elizabeth & Margaret – Achter de gesloten deuren van Buckingham Palace
Elizabeth & Margaret van Andrew Morton, auteur van Diana, haar eigen verhaal, is het verhaal van de onafscheidelijke zusjes Windsor. De onverwachte troonsafstand van hun oom Edward VIII veranderde de dynamiek tussen hen drastisch.
Vanaf dat moment zou Margaret voor haar zus moeten buigen en zich moeten schikken in haar nieuwe positie binnen het gezin. Elizabeth zou de capriolen van haar jongere zus geamuseerd gadeslaan, maar Margarets worsteling om haar plek binnen het koninklijke systeem te vinden, waren vaak een bron van onderlinge spanningen.
In deze biografie wordt hun relatie beschreven, van hun idyllische jeugdjaren tot de verschillende levenspaden die de beide vrouwen bewandelden na Elizabeths kroning. Morton biedt een unieke kijk op de twee zussen die ondanks het grote verschil in karakter en functie een hechte band hadden, op de impact die ze gehad hebben op de koninklijke familie, en hoe deze is veranderd gedurende de twintigste eeuw.
7. Prins Charles – Een uitzonderlijk leven in de schaduw van de troon
Tegendraads, spiritueel, hartstochtelijk: in de verrassende biografie Prins Charles laat Sally Bedell Smith de ware Charles zien, met al zijn ambities, overtuigingen en onzekerheden. De auteur voert ons door zijn eenzame kinderjaren en moeilijke middelbareschooltijd. Bedell Smith beschrijft onomwonden de vele liefdesaffaires, en we maken kennis met Charles’ intellectuele passies, zijn activiteiten als ondernemer en spirituele zoektocht.
Dit is de eerste gezaghebbende biografie dat een ander licht werpt op de dood van Diana, het huwelijk met Camilla en de voorbereidingen op de troon. Op basis van uitgebreid onderzoek en honderden exclusieve interviews schets Bedell Smith een veelzijdig beeld van een man wiens leven complexer, tragischer maar ook opwindender is dan we tot nu toe wisten.
8. Meghan
Het levensverhaal van Meghan Markle is bijzonder indrukwekkend. Opgroeiend op de filmsets van haar vader was het geen verrassing dat Meghan in de Hollywood-industrie aan de slag zou gaan. Na vele afwijzingen brak ze eindelijk door met haar rol als Rachel Zane in Suits. Een blind date met prins Harry zou haar leven echter volledig op zijn kop zetten…
Aan de hand van exclusieve interviews met mensen uit haar directe omgeving beschrijft royaltybiograaf Andrew Morton de vele onverwachte wendingen in haar leven en bovenal haar leven als hertogin van Sussex; een koninklijke geschiedenis die iedereen binnen en buiten de paleismuren tot op de dag van vandaag bezighoudt. Van de vreugde op hun trouwdag tot de donkere dagen en het isolement, de eenzaamheid en de vooroordelen die ze ervoer. Na de veelbesproken ‘Megxit’ en het interview met Oprah Winfrey is het nog maar de vraag of de ontstane kloof tussen Harry en Meghan en de koninklijke familie nog te herstellen is.
9. The Firm
De koninklijke hoogheden baden in weelde, zijn omringd met lakeien, butlers en hovelingen, maar leiden geen benijdenswaardig leven. Hun werk is niet eenvoudig; ze staan altijd in de schijnwerpers, hebben geen privacy, geen vrijheid, geen stem en geen keuze, tenminste zolang de Britten een koningshuis willen. Tot in detail beschrijft Penny Junor het leven aan het Britse hof; de geheimen, de intriges, de conflicten, en de schone schijn. Zij analyseert het functioneren van dit koninklijk familiebedrijf in een veranderende samenleving, met bijzondere aandacht voor de relatie van The Firm met het volk, het parlement en de pers. Ook onderzoekt zij wat de toekomstige rol van dit koningshuis kan zijn en probeert zij antwoord te geven op de prangende vraag: heeft het Britse koningshuis eigenlijk nog wel een toekomst?
10. Koningin Elizabeth II – De biografie
Het leven van koningin Elizabeth II is episch en ongeëvenaard. Sinds ze in 1952 koningin werd van het Verenigd Koninkrijk, ontmoet ze koningen, wereldleiders en beroemdheden. Ze zag haar land en de wereld veranderen. Hoe slaagde Elizabeth erin de Britse monarchie toekomstbestendig te maken? Hoe wist ze haar mysterieuze uitstraling en populariteit in te zetten ten faveure van haar land?
Op basis van talloze privédocumenten en niet eerder gepubliceerde interviews, schetst Sally Bedell Smith een intiem portret. Elizabeth blijkt een hardwerkende, deskundige vrouw. Ze balanceert voortdurend tussen traditie en moderniteit, tussen werk en familie. Niet eerder kwamen we zo dicht bij de langstregerende vorstin ter wereld, de mater familias van de Windsor-dynastie: Koningin Elizabeth II.
Bekijk ook: Prinses Amalia: het boek van Claudia de Breij
Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.
Rosalyn van Moorselaar is de drijvende kracht achter Meerlezen.nl. Haar wereld bestaat uit boeken. In haar kinderjaren was ze al een fervent lezer, maar al snel kwam ze ook op professioneel terrein tussen de boeken terecht. Al jong kreeg ze een baan in de bibliotheek, waarbij ze in eerste instantie vooral boeken innam en sorteerde, maar later veel meer een adviserende rol kreeg. Het talent om titels te adviseren op basis van gelezen boeken zet ze nu graag in voor Meerlezen.nl. Het schrijven voor Meerlezen.nl is voor haar hobbymatig, in het dagelijks leven is ze… boekvertaler!
Naar dit boek ben ik heel benieuwd en ik wil het ook zeker gaan lezen. Al is het maar vanwege alle ophef!