9 augustus: dag van de boekenliefhebber

Wist je dat het op 9 augustus de dag van de boekenliefhebber is? Wat houdt deze dag nu eigenlijk in en hoe kun je het vieren? Wij vertellen je alles wat je wilt weten over de internationale Dag van de boekenliefhebber en noemen 5 inspirerende boeken over boeken op.

Wat houdt de Dag van de Boekenliefhebber in?

De Dag van de Boekenliefhebber is een onofficiële feestdag, zoals er zovelen zijn. Andere onofficiële feestdagen zijn bijvoorbeeld internationale kattendag en de internationale dag van de vriendschap. Het is een dag waarop het lezen aangemoedigd wordt. Op de Dag van de Boekenliefhebber zou je technologische afleidingen moeten mijden en een boek uitkiezen om te lezen, of dat nu uit je eigen boekenkast, in de bibliotheek, in een minibieb of bij de boekhandel is. Het is niet bekend wie de Dag van de Boekenliefhebber in het leven heeft geroepen.

In welke landen wordt de dag van de boekenliefhebber gevierd?

Inmiddels is de Dag van de Boekenliefhebber internationaal bekend. Het is hoogstwaarschijnlijk in Amerika ontstaan, maar vandaag de dag wordt het in vele landen onder de aandacht gebracht. Overigens is het een andere dag dan Wereldboekendag, een onofficiële feestdag die wat bekender is dan de Dag van de Boekenliefhebber. Deze dag is door UNESCO op 23 april vastgezet, ter bevordering van het lezen.

Vier jij de Dag van de Boekenliefhebber?

Boeken bestaan al heel erg lang. Of je nu graag de pagina’s van een fysiek boek hoort ritselen of liever door je Kindle bladert, de liefde voor verhalen is al vele duizenden jaren oud. De boekdrukkunst is natuurlijk veel jonger. Naar het schijnt stamt het eerste boek uit 868. Dit boek stamt uit China en werd in 1907 gevonden in een grot. Dat boeken al zo lang bestaan is beslist iets om te vieren, toch? Wij vieren het in ieder geval graag door er een mooi boek bij te pakken!

Bekijk ook:  10 boeken over daten en liefde    

5 boeken over boeken

Hieronder een aantal boeken die over… boeken gaan! Perfect voor een dag om het bestaan van boeken te vieren.

1. Boeken die geschiedenis schreven

Leiden staat als eeuwenoude Europese wetenschapsen cultuurstad bekend om haar universiteit. Aan de hand van vijfentwintig buitengewone boeken die een sterke band hebben met de Leidse academische geschiedenis, wordt in Boeken die geschiedenis schreven een beeld geschetst van de ontwikkeling van de wetenschap. De boeken, geschreven en gepubliceerd vanaf de oprichting van de universiteit in 1575 tot nu, zijn blijvend van invloed geweest op de stad en ver daarbuiten, en zijn tot op de dag van vandaag relevant. Van Galileo Galilei tot Albert Einstein en van Anna Maria van Schurman tot Anton de Kom: het zijn de auteurs, hun boeken en inzichten die ons denken blijven beïnvloeden. Deskundigen belichten van ieder boek het historische belang, de wetenschappelijke ontwikkeling en de waarde die het gedachtegoed nog altijd heeft.

2. Echte liefde vind je in de boekhandel, Veronica Henry

Nightingale Books, aan de hoofdstraat van een Engels stadje, is een droom voor de echte boekenliefhebber. Emilia Nightingale heeft het echter moeilijk en de verleiding om de winkel te verkopen is groot. Maar ze heeft haar pas overleden en zeer geliefde vader beloofd dat ze zijn werk zou voortzetten. Ook de klanten willen graag dat de boekwinkel blijft. Sarah Basildon, de eigenaresse van Landgoed Peasebrook, kwam vaak haar hart uitstorten. Of had zij ook een andere reden om langs te komen? Gelukkig heeft Emilia naast beste vriendin Andrea en collega Dave ook heel veel aan Marlowe, een goede vriend van haar vader – die een stuk jonger blijkt te zijn dan ze dacht…

3. De boekhandel, Penelope Fitzgerald

De boekhandel beginnen was een moedige stap. Het volhouden vergde alles wat ze in zich had.

Engeland, jaren ’60. Het afgelegen, geïsoleerde kustplaatsje Hardborough wordt continue geteisterd door overstromingen en wateroverlast. Een weduwe van middelbare leeftijd koopt een prachtig historisch pandje midden in de hoofdstraat. Florence heet ze, en ze is vastbesloten een boekwinkel te beginnen, en daar een succes van te maken. Want Hardborough moet toch wel behoefte hebben aan een boekhandel?

Bekijk ook:  Nieuwe boeken augustus 2022 - een top 10

Wat ze niet weet kan ze leren, en vol goede moed gaat Florence aan de slag.
Maar ondanks wilskracht en doorzettingsvermogen heeft Florence geen rekening gehouden met de slangenkuil waarin zij zich begeeft, en waarvan zij, in de tien jaar dat ze in het plaatsje woont, nooit eerder iets heeft gemerkt: het hele dorp heeft namelijk een mening over haar boekhandel…

4. De boekhandelaar van Florence, Ross King

Halverwege de vijftiende eeuw werd gezegd dat alle wijsheid van de wereld in Vespasiano da Bisticci’s boekwinkel in Florence te vinden zou zijn. Daar werden prachtige manuscripten voor de Europese elite geproduceerd en belangrijke werken uit de klassieke oudheid herontdekt en verspreid. De winkel trok de grootste denkers van de stad aan.

Dan arriveert er in 1476 een nieuwe techniek in Florence. Het nonnenklooster van San Jacopo di Ripoli aan de andere kant van de stad bemachtigt een drukpers van een failliete Duitse drukker. Binnen de kortste keren drukken de hardwerkende nonnen een serie boeken en pamfletten, waarmee een stroom aan politieke, filosofische en religieuze ideeën op gang wordt gebracht.

5. De boekendief, Markus Zusak

Nazi-Duitsland, 1939. Liesel is negen jaar oud wanneer zij en haar broertje Werner naar een pleeggezin worden gebracht. Werner sterft onderweg. Als ze bij het graf van haar broer een zwart boekje vindt, het zogenaamde Doodgravershandboek, begint haar liefdesaffaire met boeken en woorden. Liesel leert met hulp van haar pleegvader lezen en al spoedig steelt ze boeken uit de boekverbrandingen van de nazi’s, uit bibliotheken; overal waar er ook maar boeken te vinden zijn. Maar dit zijn gevaarlijke tijden…

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *