25 leuke boeken om een vrouw cadeau te geven

25 leuke boeken om een vrouw cadeau te geven

Eigenlijk zijn er geen boeken meer speciaal voor vrouwen of mannen. Vrouwen lezen ook spannende techno-thrillers en mannen romantische historische romans. Zoek je een cadeautje voor een vrouw? Hier kun je wat inspiratie opdoen als je haar graag een boek cadeau geeft. Hieronder vind je een lijst met 25 leuke boeken om een vrouw cadeau te geven.

25 boeken om een vrouw cadeau te geven

Binnenkort een vrouw verrassen met een boek voor haar verjaardag, met Kerstmis of gewoon zomaar? Hieronder vind je 25 boeken om een vrouw cadeau te geven. Zoals je hierboven al kon lezen, kun je deze boeken natuurlijk ook aan een man cadeau geven. Het ligt aan de smaak van de lezer. Deze lijst met 25 boeken om een vrouw cadeau te geven is dus puur samengesteld ter inspiratie!

1. Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt, Haemin Sunim

Dingen-die-je-alleen-ziet-als-je-er-de-tijd-voor-neemt-2

De Koreaanse boeddhistische monnik Haemin Sunim geeft les over verschillende levenskwesties, van liefde en vriendschap tot werk, levensdoelen en spiritualiteit. Zijn inzichten en adviezen helpen om in het moderne, drukke leven te zoeken naar rustpunten. Zo legt hij bijvoorbeeld uit hoe je mindful kunt omgaan met negatieve emoties als woede en jaloezie. Sunim laat het belang zien van sterke relaties met anderen en benadrukt dat je vergevingsgezind en mild moet zijn tegenover jezelf.

2. De geheimen van de kostschool, Lucinda Riley

De geheimen van de kostschool Lucinda Riley

Veel vrouwen zijn echt fan van de schrijfster Lucinda Riley. De zeven zussen-reeks stond maanden in de bestsellerlijsten. De geheimen van de kostschool is het nieuwste boek van deze schrijfster.

Op de kostschool in het plaatsje St. Stephen’s sterft plotseling een leerling, Charlie Cavendish. Het wordt een tragisch ongeval genoemd door het schoolhoofd. Rechercheur Jazmine Hunter, ook wel Jazz genoemd, zet hier echter vraagtekens bij. Samen met brigadier Alastair Miles gaat ze op onderzoek uit. Dan horen ze plotseling dat Charlie een echte pestkop was, aan wie eigenlijk iedereen een hekel had. Bijna iedereen op school heeft wel een motief voor de moord.

3. Kom eens gauw, M.J. Arlidge

Kom eens gauw, M.J. Arlidge

Op zoek naar een boek met de nodige spanning? Dan is de nieuwste Arlidge een aanrader.

Laat op de avond komt een jonge vader thuis. Zijn dochtertje ligt rustig in haar bedje te slapen en die aanblik is een schrijnend contrast met de ravage die hij aantreft in zijn echtelijke slaapkamer, waar zijn vrouw levenloos in bed ligt. Op brute wijze is ze om het leven gebracht. Een paar dagen later komt een moeder thuis van een late dienst en treft haar tienerzoon aan in de woonkamer. Vermoord. Beide moorden lijken met hetzelfde wapen te zijn gepleegd, maar wat is het verband?

Terwijl inspecteur Helen Grace zich op de zaak stort, bevindt haar leven zich op een keerpunt. Haar meest recente aartsvijand loopt nog vrij rond en maakt dat ze geen stap kan zetten zonder drie keer achterom te kijken. Als zich een grote tragedie voordoet, is Helen nergens meer zeker van en al helemaal niet van haar baan. Haar trouwe partner Charlie zal tijdelijk in haar voetsporen moeten treden, maar is ze daar wel klaar voor?

4. De meeste mensen deugen, Rutger Bregman

De-meeste-mensen-deugen

De mens is een beest, zeiden de koningen. Een zondaar, zeiden de priesters. Een egoïst, zeiden de boekhouders. Al eeuwen is de westerse cultuur doordrongen van het geloof in de verdorvenheid van de mens. Maar wat als we het al die tijd mis hadden? In dit boek verweeft Rutger Bregman de jongste inzichten uit de psychologie, de economie, de biologie en de archeologie. Hij neemt ons mee op een reis door de geschiedenis en geeft nieuwe antwoorden op oude vragen. Waarom veroverde juist onze soort de aarde? Hoe verklaren we onze grootste misdaden? En zijn we diep vanbinnen geneigd tot het kwade of het goede?

5. Julia, vrijgevochten keizersdochter, Rosita Steenbeek

Julia is het enige kind van keizer Augustus. Ze zegt wat ze denkt, houdt van provoceren, maakt verre reizen en frequenteert een literaire kring van geestverwanten die moeten aanzien hoe de Republiek een keizerlijk regime wordt. Een van hen is haar grote liefde Iullus Antonius. In deze kring worden subversieve teksten geschreven en snode plannen gesmeed, waarin Julia gevaarlijk wordt meegesleept. Rosita Steenbeek gaat op zoek naar deze omstreden en vergeten keizersdochter en wekt haar tot leven, geholpen door gedegen historisch onderzoek, de poëzie van Julia’s tijdgenoten, en door plekken uit haar leven te bezoeken, waar de geschiedenis aanraakbaar wordt. In deze schitterende historische roman rijst een temperamentvolle vrouw op die haar eigen keuzes maakt, gedwarsboomd door haar vader die haar dwingt tot huwelijken die passen in zijn politieke strategie.

6. De gunst, Nicci French

Recensie De gunst Nicci French

In De gunst maken we kennis met Jude, een vrouw die haar hele leven al arts wilde worden en haar droom werkelijkheid zag worden. Ze is gelukkig met Nat, haar verloofde. Dan duikt plotseling haar eerste liefde op. Hun relatie werd ruw verstoord door een heftig auto-ongeluk en sindsdien hebben ze elkaar niet meer gezien. Alle herinneringen komen weer boven als Jude en Liam plotseling tegenover elkaar staan. Hij vraagt haar om een gunst: of ze hem dat weekend nog eens wil ontmoeten in een huisje in Norfolk. Ze aarzelt slechts een moment, maar besluit hem de gunst te verlenen. Dan komt haar leven in een achtbaan terecht. Ongewild wordt ze het leven van Liam in gezogen als ze een paar vreemde telefoontjes krijgt.

Lees hier onze uitgebreide recensie van De gunst.

7. Het vlindereiland, Corina Bomann

Dit boek is meeslepend, spannend en omvat een interessant historisch tintje. We lezen hier over Diana, wiens huwelijk stuk is gelopen. Wanneer ze besluit om zich over haar stervende tante te ontfermen, smeekt die haar om een familiegeheim te ontraadselen. Diana volgt de aanwijzingen op en ontdekt een bijzonder verhaal over haar voorouders. Haar zoektocht leidt haar naar een exotisch eiland, maar ook naar een vreemde voorspelling die het lot van haar familie bepaald lijkt te hebben en naar een verboden liefde. Alle ingrediënten voor een goed verhaal!

8. Een tijdloze liefde, Santa Montefiore

Een tijdloze liefde Santa Montefiore

Evelina groeit als knappe jongste dochter van de familie Pierangelini op in het Noord-Italië van de jaren dertig. In die bruisende periode raakt ze verliefd op Ezra Zanotti. Hun romance blijft geheim, maar in 1939 verandert de wereld om hen heen radicaal. Mussolini sluit een verbond met Hitler. De vader van Ezra denkt dat vluchten niet nodig is. Als de Duitse troepen Italië binnenmarcheren, helpt Evelina Ezra en andere verzetsstrijders om zich verborgen te houden. Maar Ezra wordt gevangengenomen als hij in de heuvels is. Evelina weigert echter te geloven dat hij dood is. Totdat zijn rabbi haar vertelt dat hij met de familie in Auschwitz heeft gezeten en dat niemand van de familie het overleefd kan hebben. Na de oorlog vertrekt Evelina dan ook met een gebroken hart naar Amerika.

9. Soms sneeuwt het in april, Janneke Siebelink

Soms sneeuwt het in april, Janneke Siebelink

1985. Katharina en Peter staan op een beslissend punt in hun relatie. Na twintig jaar hadden ze niet meer op een zwangerschap gerekend en ze vragen zich af of ze dit wel samen willen. Midden in een zomerse nacht op Texel spreken ze hun twijfels uit, in de auto, langs de kant van de weg. Terwijl ze praten dringt het verleden van Katharina zich aan haar op. Haar vader en oma overleden toen zij twaalf was, haar moeder Helena bemoeide zich nauwelijks met haar en Katharina voelde zich nergens thuis. Als Katharina ouder wordt, wordt het haar duidelijk dat haar familie nog een andere geschiedenis kent, een die terugvoert naar de Tweede Wereldoorlog.

Bekijk ook:  25 leuke boeken om een man cadeau te geven

1944. In Amsterdam-Zuid werkt Helena op feestjes van de Duitse bezetter. Ze is voortdurend alert, want hoe later het wordt, hoe openhartiger de hoge heren praten over de toestand in de stad. Helena speelt de informatie door, maar wanneer ze in de gaten loopt moet ze de stad ontvluchten. Haar bestemming wordt het relatief vredige Waddeneiland Texel, maar ook daar ontkomt ze niet aan de oorlog.

10. Aan het einde van de wereld, Kristin Hannah

1974. Sinds Ernt Allbright is teruggekeerd uit Vietnam, waar hij krijgsgevangene was, heeft hij nachtmerries, woedeaanvallen en kost het hem moeite het normale leven weer op te pakken. Op een dag neemt hij een impulsieve beslissing: hij verhuist met zijn gezin naar Alaska om daar een zelfvoorzienend bestaan te gaan leiden. Zijn dertienjarige dochter Leni hoopt dat die drastische stap hun eindelijk rust zal brengen. Haar moeder is bereid alles te doen voor de man van wie ze houdt met een stormachtige, irrationele passie – zelfs als ze hem moet volgen naar het einde van de wereld.

Aanvankelijk lijkt Alaska alles te zijn waarop ze hoopten; ze worden er opgenomen in een gemeenschapje van sterke, onafhankelijke pioniers. Maar als de winter invalt en de staat in maandenlange duisternis en bittere kou wordt gehuld, verslechtert Ernts toch al kwetsbare psychische toestand. Het gezin moet alles op alles zetten om de uitdagingen buiten én binnen de muren van hun huis het hoofd te bieden.

11. Daar waar de rivierkreeften zingen, Delia Owens

In Daar waar de rivierkreeften zingen, volgen we ‘Het moerasmeisje’. Onder deze titel is het boek in Nederland eerder ook uitgegeven, maar bij een latere versie heeft men ervoor gekozen de Engelstalige titel zo letterlijk mogelijk te vertalen en werd het dus ‘Daar waar de rivierkreeften zingen’. Het verhaal speelt zich af in North Carolina, in een moeras, waar het jonge meisje Kya moet zien te overleven. Ze is van iedereen verlaten. Haar eigen familie heeft haar in de steek gelaten, maar ook de dorpelingen moeten niets van haar hebben. Als er in het moeras een dode wordt gevonden en het om een moord blijkt te gaan, is Kya de belangrijkste verdachte.

12. Haar rots in de branding, Julia Quinn

Poppy Bridgerton is onafhankelijk én avontuurlijk, geen beste eigenschappen voor een vrouw in die tijd. Er zijn talloze mannen die naar haar hand dingen, maar ze keurt hen allemaal af. Ze wil een man met hang naar avontuur, maar ook iemand die intelligent is en haar de ruimte geeft. Als ze in Dorset is, stuit ze plotseling op een schuilplaats voor smokkelaars. Ze is helemaal in haar element, tot ze ontvoerd wordt en vastgebonden wordt aan het bed van de piratenkapitein. Lord Andrew James Rokesby is de kapitein in kwestie en hoewel hij berucht is als kaper, heeft hij nog wel wat fatsoen in zijn lijf. Hij beseft dat Poppy’s eer alleen gered kan worden door met haar te trouwen. Zij weet echter niet dat hij tot de betere klasse behoort. Aan boord kibbelen ze er flink op los, maar plotsklaps slaat dat om in passie. Dan wordt het geheim van Andrew onthuld.

13. Violeta, Isabel Allende

Op zoek naar een boek om een vrouw cadeau te doen dat een tikkeltje literair is? Isabel Allende is de koningin van de poëtisch vertelde historische verhalen.

Op een ruige dag in 1920 wordt Violeta del Valle geboren. Ze is het eerste meisje in het gezin en moet zien te overleven met vijf onstuimige broers. Haar leven staat in het teken van bijzondere gebeurtenissen. De Eerste Wereldoorlog is pas net ten einde en dan bereikt de Spaanse griep de kust van Zuid-Amerika.

Haar vader heeft echter een vooruitziende blik en dankzij hem komt het gezin ongeschonden door deze tijd heen. De problemen zijn echter nog niet voorbij na de Spaanse Griep. Het is de tijd van de Grote Depressie en het luxe leventje dat Violeta genoot, is voorgoed voorbij. De familie verliest al hun bezit en kom in een afgelegen deel van het land te wonen. Voor Violeta breekt dan echter een bijzondere tijd aan, ze wordt volwassen en ontmoet haar eerste minnaar.

In een brief aan een van de meest geliefde mensen in haar omgeving schrijft Violeta over alles wat haar leven met zich meebrengt, van vreugde en voorspoed tot verdriet en tegenspoed. Vanaf de zijlijn maakt ze allerlei bijzondere dingen mee: twee pandemieën, de heersende tirannen en de strijd voor de vrouwenrechten.

14. Gertrudes besluit, Lena Johannson

Hamburg, 1889: als Gerda Oscar Troplowitz ziet, jaren na zijn stage bij haar vaders bedrijf en inmiddels een succesvol ondernemer vol ideeën, is het snel duidelijk dat de twee voor elkaar bestemd zijn. Ze willen niets liever dan samen iets opbouwen. Oscar neemt het laboratorium over van een zekere Paul Beiersdorf en begint met het ontwikkelen van nieuwe producten, waaronder de inmiddels klassieke Nivea-crème. Het wordt een succesvolle onderneming met een eigen fabriek, waar hij oog blijkt te hebben voor alle werknemers en hun rechten.
Maar hoe succesvol hij ook is, de hogere kringen in Hamburg mijden Oscar vanwege zijn moderne opvattingen – maar ook omdat hij joods is. Om Oscar te helpen begint Gerda, samen met een bevriende kunstenares, salonavonden te organiseren en invloedrijke gasten uit te nodigen. Zal het haar lukken om alle tegenstanders van gedachten te doen veranderen en Oscars bedrijf te redden?

15. Aleksandra, Lisa Weeda

Een hartverscheurende familiegeschiedenis in Oekraïne

Lisa Weeda reist in opdracht van haar vierennegentigjarige grootmoeder Aleksandra naar Loegansk, op zoek naar het graf van haar oom Kolja, die sinds 2015 is verdwenen. Lisa weet de grenspost van het oorlogsgebied te trotseren en in haar vlucht tuimelt ze terug in de tijd. Ze belandt in het paleis van de Sovjets, waar haar overgrootvader Nikolaj al sinds zijn eigen dood in 1953 wacht op Aleksandra. Na Aleksandra’s deportatie in 1942 naar Duitlsand heeft hij haar nooit meer gezien. Samen met Nikolaj dwaalt Lisa door het paleis, dit limbo waar ook Kolja zich schuilhoudt, en wekt ze de geschiedenis van haar Don Kozakken-familie tot leven.

16. De hemel is altijd paars, Sholeh Rezazadeh

Arghavan is een jonge Iraanse vrouw die nog maar kort in Nederland woont. Terwijl ze worstelt om een nieuw leven op te bouwen, wordt ze geplaagd door herinneringen aan haar jeugd in Iran. Een jeugd die paradijselijk begon maar een negatieve wending nam toen haar moeder van de ene op de andere dag vertrok en haar vader, haar steun en toeverlaat, verslaafd raakte aan opium. Ze nam daarop een radicaal besluit: ze liet het rauwe, bergachtige landschap van Iran definitief achter zich en vertrok naar het platste land ter wereld: Nederland. Arghavan werkt in een tweedehandswinkel in Amsterdam, waar ze bevriend raakt met sommige klanten, zoals met Anna, een dove danseres, en de oude Johan, die het geluid van bomen opneemt. Ze verwondert zich over dit land waar iedereen haast heeft en waar het onmogelijk lijkt om met de ander verbonden te zijn. Dan wordt ze verliefd op Mees, een jonge muzikant, die haar wereld volkomen op z’n kop zet.

17. Hoe ouder, hoe mooier, Isa Hoes & Medina Schuurman

Hoe ouder hoe mooier Isa Hoes

Isa Hoes en Medina Schuurman laten in Hoe ouder hoe mooier zien dat je als vrouw van 50 jaar of ouder juist begint aan een fantastische tweede helft! Ze hebben daarvoor de hulp ingeroepen van mooie, sterke en krachtige vrouwen als Hélène Delhaas, Liliane Ploumen, Lizette Thooft, Marianne Verhoeven, Angela Maas, Rahma el Mouden en Neelie Kroes. Uit de gesprekken die zij voerden met deze vrouwen verzamelden Isa en Medina inspiratie op het gebied van schoonheid, gezondheid, spiritualiteit, seksualiteit en vooral empowerment.

18. De grote stilte, John Boyne

1972. De jonge Odran Yates gaat in het klooster, omdat zijn moeder hem ervan overtuigd heeft dat het priesterschap zijn roeping is. Hij begint vol ambitie en hoop aan zijn nieuwe leven, toegewijd aan zijn studie en open voor nieuwe vriendschappen.

Bekijk ook:  Dinah Jefferies: Dochters van de Dordogne trilogie en meer

Veertig jaar later staat zijn vertrouwen in de Kerk onder grote druk door de vele onthullingen over misbruik. Vrienden van hem zijn voor het gerecht gesleept, collega’s zijn gevangengezet en vele jonge parochianen zijn getekend voor het leven. Odran vermijdt contact met de buitenwereld uit angst voor afkeurende blikken en beledigende opmerkingen. Tot hij gedwongen wordt zijn eigen voetsporen in deze geschiedenis terug te volgen.

19. De Camino, Anya Niewierra

De camino Anya Niewierra

De 44-jarige chocolatier Lotte Bonnet woont al jaren gelukkig in Zuid-Limburg met haar man Emil, een voormalige vluchteling uit Bosnië. Maar dan pleegt Emil onverwacht zelfmoord tijdens het lopen van de Camino en blijft Lotte ontredderd achter.

Als ze elf maanden later naar Bosnië reist om zijn as uit te strooien, ontdekt Lotte dat Emil heeft gelogen over zijn identiteit. Ze schakelt een advocaat uit Sarajevo in om onderzoek te doen naar zijn verleden, en die komt tot een schokkende ontdekking.

Ondertussen gaat Lotte zelf de Camino lopen, exact volgens de route en planning van Emil. Ze wil achterhalen wat hem tot zijn wanhoopsdaad dreef. Maar iemand volgt haar, iemand die niet wil dat ze de waarheid ontdekt.

20. Grote dromen, Sarah Lark

Grote dromen Sarah Lark

België, 1912. Vrouwen mogen niet studeren voor dierenarts, maar dat is het enige dat Nellie ooit gewild heeft. Daarom sluiten zij en haar jeugdvriend Philipp De Groot, die de dierenartspraktijk van haar vader zal overnemen, een verstandshuwelijk: Nellie kan zo aan de slag als ‘assistent’, en Philipp kan zich wijden aan zijn echte liefde: muziek. Wanneer Philipp na de oorlog de kans krijgt om van muziek zijn beroep te maken, verdwijnt hij plotseling uit Nellies leven. Met haar collega Maria reist Nellie dan naar Duitsland, om een dierenartspraktijk op te zetten in Berlijn. Maar het verleden en de liefde halen haar snel in, en een nog verdere bestemming wacht…

21. De roos van Napoleon, Jacobine van den Hoek

De roos van Napoleon, Jacobine van den Hoek

Frankrijk, 1790. De vrouw die later bekend zou worden als Joséphine Bonaparte vlucht van Martinique naar Parijs om te ontsnappen aan de slavenopstanden in de Cariben. Haar echtgenoot heeft haar jaren geleden verlaten, ze staat er alleen voor. Bij aankomst blijkt het ook in Parijs onveilig voor haar en haar kinderen; de Franse Revolutie is begonnen. Als ze ervan beticht wordt tegen de revolutie te zijn, belandt ze in een van de beruchte gevangenissen waar koningsgezinden hun tocht naar de guillotine afwachten.

Intussen zoekt een jonge militair, Napoleon, op zijn eigen manier naar geluk en erkenning. Net als Joséphine is hij verloren geraakt in een snel veranderende wereld. Als hun wegen elkaar kruisen, verandert de geschiedenis.

De roos van Napoleon is een onwaarschijnlijk mooi en waargebeurd verhaal over lotsverbondenheid.

22. Het kersenspoor, Sarah Steele

In ‘Het kersenspoor’ van Sarah Steele redt een dappere schooljuf tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven van talloze Joodse kinderen. De kersenboomgaard waar zij woont vormt het middelpunt van wat de ‘kersenroute’ genoemd wordt. Via deze route worden de kinderen naar het niet-bezette deel van Frankrijk gesmokkeld. Maar de missie wordt steeds gevaarlijker…

Ruim zeventig jaar later vindt een jonge vrouw een brief van haar overleden grootmoeder, waarna ze op onderzoek uit gaat. Hoe is het afgelopen met de dappere vrouw die zo veel kinderen wist te redden, maar die uiteindelijk zelf ook moest vluchten?

23. Als je me ziet, Lisa Gardner

Is jouw vriendin, moeder of dochter een echte thrillerlezer, dan is de nieuwe Lisa Gardner ook een aanrader. De boeken zijn wat minder bekend dan bijvoorbeeld Karin Slaughter, maar zeker niet minder goed.

Detective D.D. Warren, FBI-agente Kimberly Quincy en ontvoeringsslachtoffer Flora Dane onderzoeken samen een oude zaak waar de beruchte crimineel Jacob Ness bij betrokken was. Hun zoektocht wordt al snel een stuk gevaarlijker dan ze verwacht hadden, als blijkt dat de bewoners van het stadje waar ze terechtkomen duistere geheimen verborgen houden.

Flora dacht altijd dat haar ontvoerder zijn geheimen mee het graf in had genomen, maar is dat werkelijk zo? Terwijl ze alle drie gevaar lopen, ontdekt Flora eindelijk de waarheid achter de man die haar leven voorgoed veranderde.

24. De kleuren van de liefde, Cristina Caboni

De kleuren van de liefde Cristina Caboni

Als Stella in de roman De kleuren van de liefde van Cristina Caboni in het huis van haar oudtante op een koffer vol tekeningen stuit, gaat ze op zoek naar de maker. Voor fans van Rachel van Charante.

In de sprankelende zomerroman De kleuren van de liefde van bestsellerauteur Cristina Caboni ziet Stella de wereld in technicolor. Elke kleur heeft een gevoel en een betekenis. Maar nu voelt ze zich verloren, en zelfs haar kleuren kunnen haar niet helpen. Totdat ze een koffer vol tekeningen vindt in het huis van haar oudtante en haar gevoel plotseling weer terugkeert. Ze weet dat ze moet uitzoeken wie de tekeningen heeft gemaakt, en stuit daarbij op een indrukwekkend familiegeheim…

In De kleuren van de liefde laat Caboni een waargebeurde geschiedenis fonkelend tot leven komen en combineert ze de warmte van haar eerdere romans met een aangrijpend historisch verhaal. 

25. De jongen, de mol, de vos en het paard, Charles Mackesy

De-jongen-de-mol-de-vos-en-het-paard

Tot slot nog een boekje dat voor alle leeftijden geschikt is in deze lijst met leuke boeken die je een vrouw cadeau kan doen.

‘Wat wil jij worden als je groot bent?’ vroeg de mol. ‘Lief,’ zei de jongen. ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ van Charlie Mackesy is een moderne fabel voor jong en oud. De 100 illustraties en de poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen de jongen en de drie dieren. De universele lessen die ze samen leren zijn stuk voor stuk levenswijsheden. De Nederlandse editie van ‘The Boy, the Mole, the Fox and the Horse’ is prachtig vertaald door Arthur Japin, waardoor de teksten nog dichterbij komen. Een moderne klassieker, die je kijk op het leven verandert.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een antwoord