Tomas Ross, zijn 3 beste boeken & nieuwste boek

Hou je van een spannende misdaadroman waarin het verhaal ten dele is gebaseerd op feiten en grondig journalistiek onderzoek? De (vele) boeken van Tomas Ross worden ook wel onder het sub-genre faction gerangschikt. Zo ver als bijvoorbeeld Dan Brown gaat hij echter beslist niet en de rode draad in zijn boeken is vaak de wereld van de inlichtingendiensten. Hieronder hebben we de 3 beste boeken van Tomas Ross op een rij gezet en lees je meer over zijn nieuwste boek.

Wie is Tomas Ross?

Dit pseudoniem wordt gebruikt door de Nederlandse schrijver Willem Pieter Hoogendoorn (1944). Zijn vader was een politieman en betrokken bij het verzet in de Tweede Wereldoorlog. Nadien werd zijn advies vaak gevraagd door de Binnenlandse Veiligheidsdienst. Die instantie komt in veel boeken van Ross voor. Hij volgde eerst de school voor de journalistiek en studeerde later af aan de Universiteit van Amsterdam in niet westerse sociologie.

Vanaf 1980 begon hij te schrijven onder het pseudoniem Tomas Ross. Hij ontving 3 keer de Gouden Strop voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Naast het schrijven was hij werkzaam als journalist voor onder andere VNU. Hij was ook voor meerdere tv-programma verantwoordelijk voor NOS en TROS. Hij maakte onder andere enkele documentaires over de Oranjes hoewel hij aanhanger was van de Republikeinse Partij. In 2022 verscheen van hem: De man zonder gezicht.

Voor wie zijn de boeken van Tomas Ross bestemd?

De boeken van Tomas Ross kunnen gewoon als spannende boeken worden gelezen maar het is uiteraard een pre als je ook geïnteresseerd bent in een stuk vaderlandse geschiedenis. Het oeuvre van Ross is zeer uitgebreid en omvat zelfs een aantal spannende jeugdboeken. In principe kunnen ook de series apart worden gelezen maar met de hierboven genoemde volgorde krijg je een beter inzicht in de hoofdpersonen.

Afzonderlijk te lezen boeken van Tomas Ross

Bekijk ook:  De 10 beste boeken van John Grisham

Adam Kaplan op volgorde (Samen met Hartman)

 1. Doodskopvlinder
 2. Zwarte weduwe

De Indië Serie op volgorde

 1. Van de doden niets dan goeds
 2. De onderkoning van Indië
 3. Het verdriet van Wilhelmina
 4. Indisch requiem

Engelbert King op volgorde

 1. Babyface: King en de moordtransfer
 2. Pin-up: King en de televisiemoorden
 3. Superdeal: King en de dood van een callgirl
 4. Blue Curaçao: King en de vrouw die twee keer leefde

De boeken van Havank & Ross op volgorde

 1. Caribisch complot
 2. Het mysterie van de nachtwacht
 3. De schaduw en het mysterie van de denker
 4. De Schaduw contra de Schorpioen

Martin Finch op volgorde

 1. De honden van het verraad
 2. De ogen van de mol
 3. Van koninklijken bloede
 4. Het Poesjkin plan
 5. Schaduwen uit Gethsemane
 6. Walhalla
 7. De man van Sint Maarten

Serie Mode voor Moskou

 1. Mode voor Moskou
 2. Laatste hoofdstuk

Pieter Nolten op volgorde

 1. Het verraad van ’42
 2. Wachters voor Wilhelmina
 3. De broederschap

Voor koningin en vaderland op volgorde

 1. De dubbelganger
 2. De anjercode
 3. King Kong

Overige boeken van Tomas Ross

 • Beestachtig
 • Bloed aan de paal
 • De oorlog is nog lang niet voorbij
 • Plaats delict
 • Schuldige plaatsen in Nederland
 • Take care! Omzien naar Van Gogh

Jeugdboeken

 • De man die twee keer verdronk
 • De wraak van Victor Baldini
 • Help, ze ontvoeren de koningin!
 • Het geheim van het verdronken dorp
 • Het levende lijk

Daan en Doortje

 1. De poldergeesten
 2. Het monster van Loch Ness

Jaromir en het raadsel van de ringen

 1. Jaromir en het raadsel van de ringen
 2. Talisman
 3. De stem in de grot
 4. De verborgen poort

De 3 beste boeken van Tomas Ross: zijn bekroonde boeken

Hieronder vind je de bekroonde boeken van Tomas Ross. Deze rekenen wij om die reden tot zijn beste boeken, maar wellicht heb jij een andere favoriet. Laat onder dit artikel een reactie achter als je ons wilt tippen.

De zesde mei Tomas Ross

De zesde mei

Op 6 mei 2002 wordt aanstormend politicus Pim Fortuyn vermoord, een paar weken voor de verkiezingen. Zijn moordenaar Volkert van de Graaf weet eerst te ontkomen maar wordt 10 minuten later opgepakt. Over zijn motief zal hij blijven zwijgen tot de dag van vandaag. In de thriller van Ross worden de vragen die bleven rusten echter wel beantwoord. Zit Ross in de buurt van de waarheid of is de samenzwering die hij beschrijft uitsluitend fictie?

Koerier voor Sarajevo, Tomas Ross

Koerier voor Sarajevo

Een naar Nederland gevluchte Bosniër wordt samen met een dochter van een diplomaat naar Sarajevo gestuurd voor een geheime missie. Al gauw worden beide vermoord. Er wordt een tweede koerier gestuurd maar ook diens leven lijkt niet zeker. Op welk geheim is de Binnenlandse Veiligheidsdienst gestuit en wie zijn bereid om te doden om het niet in het openbaar te laten komen?

Bèta

Het boek speelt in 1996. Een virus verspreidt zich over de wereld en maakt binnen korte tijd 1 1/2 miljoen slachtoffers. Ieder huidcontact kan een dodelijke besmetting opleveren en de wetenschap staat kansloos. De maatschappij verandert compleet. Mensen leven geïsoleerd in appartementen. Menselijke relaties worden vrijwel verboden. Wie besmet raakt krijgt een B op het voorhoofd en is nergens meer welkom. Het is een doodvonnis dat  meestal op afgrijselijke wijze door het virus wordt uitgevoerd. Alleen de superrijken hebben op enkele afgekregen eilanden een soort nieuwe samenleving gerealiseerd. In Amsterdam proberen twee zakenpartners een plan te bedenken om te ontsnappen met hun gezinnen.

Nieuwste boek van Tomas Ross

Tomas Ross publiceert veel boeken, dus komen er doorgaans elk jaar nieuwe boeken van hem uit. Hieronder lees je meer over het nieuwste boek van Tomas Ross.

De man zonder gezicht Tomas Ross

De man zonder gezicht

De tot dusverre laatste roman van Tomas Ross kwam in januari 2022 uit. Het zijn de jaren 60 en de Oost-Duitse veiligheidsdienst is zeer actief in Nederland. Er zijn veel protesten onder studenten, pacifisten, en jonge socialisten. De Binnenlandse Veiligheidsdienst heeft echter een troef: een mol op een hooggeplaatste positie. Dat wordt ook Berlijn duidelijk en de ongrijpbare topspion Alleman wordt naar Nederland gestuurd om het probleem op te lossen. Bij de veiligheidsdienst gaan alle seinen op rood. Maar hoe houden ze iemand tegen die niemand kent? 

Nieuwe heruitgave van deze populaire thriller

De vlucht van de vierde oktober

Amsterdam, 4 oktober 1992
Op deze zondagavond boort vlucht LY1862 van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al, zich om 18.36 in de flatgebouwen Groeneveen en Kruitberg van de Bijlmermeer. De laatste woorden van de piloot zijn: ‘Going down, going down, copied going down…’ In de enorme vuurzee worden 31 flatwoningen in één klap weggevaagd, en laten minimaal 43 mensen het leven.
Al snel doen verhalen de ronde over mannen in witte pakken en een mysterieuze lading van het verongelukte vliegtuig. Zowel de Israëlische als de Nederlandse autoriteiten ontkennen die in alle toonaarden. De blackbox met vluchtgegevens wordt nooit gevonden.

Bekijk ook:  Recensie De schaduw van Vermeer, Jeroen Windmeijer

Paramaribo, oktober 1997
Een Nederlandse arts constateert tot zijn verbijstering dat een jonge patiënt overleed aan de gevolgen van radioactieve straling waaraan hij jaren geleden moet zijn blootgesteld. In zijn tas wordt een mysterieuze zwarte cassette gevonden. De naam van de jongen luidt Percy Goedschalk en op de vierde oktober 1992 rende hij voor zijn leven door de hel die de Bijlmermeer was geworden…


Wordt het raadsel van de mysterieuze lading ooit opgelost? En wat heeft deze vlucht te maken met de terughoudende houding van de Nederlandse regering tegenover het bewind van Desi Bouterse?

Een recensie van de boeken van Tomas Ross

Tomas Ross is zonder meer een meester van het spannende vaderlandse boek. Dat bewijzen de prijzen die hij ontving ook duidelijk. Zijn boeken lezen vlot en zijn altijd spannend. Kan hij zich meten met de internationale toppers? Wellicht ontbreekt er iets van de klasse die juist de miljoenenverkopen van schrijvers als Dan Brown tot gevolg hebben. Misschien is daar het grote aantal boeken dat Ross heeft geschreven ook mede debet aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *