Recensie Wie houdt je warm in de winter? door Berend Boudewijn

De laatste dagen van de nazomer lijken te zijn geteld en we zijn op weg naar Kerstmis. Maar eerst zijn er nog twee maanden die vaak worden gekenmerkt door weemoedige herinneringen. Wie denkt er in deze periode van dagen die steeds korter worden en een natuur die lijkt te verdwijnen niet terug aan mensen die we hebben verloren? Een tijd van melancholie en contemplatie. ‘Wie houdt je warm in de winter?’ van Berend Boudewijn is een boek voor een lach en een traan.

Wie is Berend Boudewijn?

Berend Boudewijn van der Woude (De Bilt, 23 juni 1936), beter bekend als Berend Boudewijn, is een Nederlands acteur, theaterregisseur, televisieregisseur, theaterdirecteur, televisiepresentator en schrijver. Hij is een zoon van romancier en journalist Johan van der Woude (1906-1979) en de violiste en vertaalster Elise Smulders (1899-1973), broer van meteoroloog Derk Michael van der Woude (1929-2003) en halfbroer van journalist Johan Frederik van der Woude (1944-1994). Berend Boudewijn had in het verleden een relatie met Hedy d’Ancona, en was vanaf 1992 getrouwd met Martine Bijl tot haar overlijden in 2019. In Nederland regisseerde hij vanaf 1960 zowel toneel als televisie. Daarnaast presenteerde hij vanaf 1961 tv- en radioprogramma’s.

Waar gaat Wie houdt je warm in de winter over?

Een man op leeftijd woont alleen in een groot huis dat tot in elke kier getuigt van de tomeloze versierdrift van zijn overleden vrouw, zijn grote liefde. De dagelijkse beslommeringen vragen om een nieuwe routine, kleine taken worden avontuurlijke ondernemingen. Als een buitenstaander becommentarieert hij zijn doen en laten, beziet zichzelf als een personage. En hoe buitenstaanders dat personage dan weer bezien. Zijn geheugen lijkt hem herinneringen op te dringen, maar soms ook te onthouden. In hinkstapsprongen dient het verleden zich aan, zijn rijke, gevarieerde bestaan, het geluk van een lang en gelukkig huwelijk. Met licht ironische toetsen beschrijft Berend Boudewijn het leven van een man wiens vrouw er niet meer is. En het leven mét haar, zoals dat is opgeslagen in zijn geheugen. Sober en soms amusant, en daardoor des te indringender.

Bekijk ook:  De 12 beste boeken over de liefde
Recensie Wie houdt je warm in de winter door Berend Boudewijn

Recensie Wie houdt je warm in de winter?

Wie Berend Boudewijn als presentator op tv of radio heeft meegemaakt zal hem zich waarschijnlijk herinneren als een knappe en erudiete man, opvallend tussen collega’s die het niet bepaald van welsprekendheid moesten hebben. Hij paste ook beter op de achtergrond als regisseur van programma’s met inhoud. Boudewijn is iemand die goed kan observeren en zijn indrukken met de juiste woorden kan weergeven. Dit boek of eigenlijk boekje (144 bladzijden) is daarvan ook een uitstekend voorbeeld.

Het is een (ten dele)) autobiografisch liefdesverhaal van een oudere man die zijn grote liefde heeft verloren. De wijze waarop het verhaal wordt verteld is sober. Het boek is  nergens een tranentrekker en heeft diverse amusante passages. Het wordt nooit hilarisch, maar zeer herkenbaar voor ieder die een relatie heeft (gehad). Een vertelling waarbij de bitterzoete liefde in iedere zin op de achtergrond verborgen lijkt. Een boek dat perfect past bij de periode en sinds 17 oktober te koop is. Literatuur die voor iedereen toegankelijk is.


Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *