Recensie: Liever het bloed van Michael Bennett

Nieuw-Zeeland is een land dat Europeanen meestal tot de verbeelding spreekt. Misschien omdat het onbetwist een prachtig land is met een natuur die zo anders is dan de onze en de uitzichten die filmmakers van over de hele wereld lokken vanwege de vaak ‘onaardse’ aanblik. In de ban van de Ring geeft daarbij een mooi voorbeeld. Ook is het eiland letterlijk aan de andere kant van de wereld en ligt het extreem ver van andere landen, zelfs van buurland Australië. Maar voor de meeste van ons is het ook een onbekend land wat betreft de geschiedenis. Soms komt er dan een boek dat daarin verandering kan brengen. Liever het bloed is een thriller en detective, maar geeft ook een duidelijk zicht op een stuk historie van Nieuw-Zeeland dat vaak onderbelicht is gebleven.

Wie is Michael Bennett?

Micheal Te Aware Bennett is in Nieuw-Zeeland en daarbuiten vooral bekend als regisseur van films voor zowel de bioscoop als tv. In veel gevallen schreef hij tevens het script. In Nieuw-Zeeland heeft hij praktisch alle prijzen gewonnen die er in zijn vakgebied bestaan. Elders kreeg hij meermalen eervolle vermeldingen.

Vaak staat in zijn werk de positie van de Maori’s (de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland) in de huidige maatschappij en de wortels die in het verre verleden liggen centraal. Zelf is hij ook van Maori afkomst. Zijn eerste boek verscheen in 2017 en was non-fiction. Het beschreef de moord op Susan Burdett en hoe Teina Pora hiervan beschuldigd werd en vervolgens veroordeeld. Naderhand bleek ze onschuldig te zijn. Dit boek ‘Dark Places’ werd een bestseller in Nieuw-Zeeland. Liever het bloed (Better the blood) werd kort na de  verschijning in Nieuw-Zeeland bekroond met de meest prestigieuze prijs in het land op boekengebied: Jann Medlicott Acorn Prize.

Bekijk ook:  Harlan Coben boeken op volgorde: bekend van Netflix

Waar gaat ‘Liever het bloed’ over?

Liever het bloed Michael Bennett

Hana Westerman is alleenstaande moeder, Maori en politie-inspecteur bij de afdeling Zware Delicten in Auckland. Wanneer ze een anoniem filmpje ontvangt, leidt dit haar naar een vervallen appartement, waar ze een man aantreft die is opgehangen in een verborgen ruimte. Hana en haar team zetten alles op alles om de moordenaar te vinden, en de druk neemt toe als een aantal nieuwe doden doet vermoeden dat ze te maken hebben met Nieuw-Zeelands eerste seriemoordenaar ooit.

Het lijkt onmogelijk om een motief te vinden voor de ogenschijnlijk losstaande moorden. Dan ontdekt Hana dat er een verband is met een oude misdaad uit de tijd van de bloederige kolonisatie van Nieuw-Zeeland. De zoektocht begint haar steeds persoonlijker te raken en Hana beseft dat haar afkomst en kennis essentieel zijn voor het vinden van de moordenaar. Maar met elke nieuwe moord lijkt het erop dat de wraak die de hij zoekt ook Hana en haar familie treft…

Recensie

Dit boek is wel fictie, want Nieuw-Zeeland is tot dusverre verschoond gebleven van een seriemoordenaar. Bij een boek uit de Engelse taalwereld en met de tekst op de achterflap, verwacht je wellicht een bloedstollende pageturner waarin de strijd wordt gevoerd tussen een intelligente en onkreukbare inspecteur tegen een grillige, maar ook briljante crimineel. Het boek begint gewelddadig en snel maar al gauw  daarna komt het tot ‘rust’ en lijkt het meer op een Scandinavische detective dan een Britse. Er is zeer veel aandacht voor de personages en de persoonlijke problemen van de inspecteur krijgen minstens dezelfde aandacht als de moorden die ze moet oplossen.

Bekijk ook:  Angela Marsons boeken op volgorde & nieuwste boek

Daarnaast is er het ‘Maori’-verhaal. Een flink deel van de 336 pagina’s is gewijd aan deze bevolkingsgroep die in de rest van de wereld nauwelijks bekend is. Het is een intrigerend boek dat je beslist moet lezen als je meer wilt weten over dat verre land gecombineerd met een bijzonder misdaadverhaal.


Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *