Recensie: Het Woud van Birnam – Eleanor Catton

Heb jij er in deze verwarrende tijd ook wel eens over nagedacht om zeker te zijn van je eten door een eigen moestuin te beginnen? Het Woud van Birnam gaat over die menselijke drang om het eigen voortbestaan op de eerste plaats te zetten. Maar het gaat wel wat verder dan een moestuintje. Een recensie van Het Woud van Birnam, door Eleanor Catton.

Wie is Eleanor Catton?

Als je behoort tot het Engelse taalgebied heb je beslist een voorsprong, ook als je kiest voor een land met een kleine bevolking. Catton werd geboren in Canada in 1985 maar als kind verhuisde ze al naar Nieuw-Zeeland. Ze volgde een opleiding aan het Instituut voor moderne letterkunde in Christchurch. Haar eerste roman kwam uit in 2008 en vormde tevens haar afstudeeropdracht. De Repetitie werd in 2016 verfilmd. Haar tweede boek ‘Al wat schittert’ werd bekroond met de prestigieuze literaire Booker Prize in 2013. Ze was op dat moment de jongste auteur (28) die ooit die onderscheiding ontving. Ook was deze roman met 832 pagina’s het meest omvangrijke boek dat de prijs won tot dusverre. Met medewerking van de auteur is van ‘Alles wat schittert’ een tv-serie gemaakt. Haar nieuwste boek ‘Het Woud van Birnam is onlangs in het Nederlands verschenen.

Waar gaat ‘Het Woud van Birnam’ over?

Het Woud van Birnam Eleanor Catton

Vijf jaar geleden richtte de Nieuw-Zeelandse Mira Bunting samen met vrienden een activistisch tuinderscollectief op, Birnam Wood. Dit ongeregelde collectief van bevriende kunstenaars plant gewassen op verwilderde plekken: in bermen, verlaten parken en niet-onderhouden tuinen, om er later van te oogsten. Jarenlang komen ze niet uit de kosten, maar dat lijkt te gaan veranderen als Mira een gouden kans in de schoot geworpen krijgt. Door een aardverschuiving is de stad Thorndike van de buitenwereld afgesloten. Een grote boerderij is daardoor zo geïsoleerd geraakt dat die door het collectief gebruikt zou kunnen worden.

Maar ook Robert Lemoine, een mysterieuze Amerikaanse miljardair, heeft zijn oog laten vallen op de boerderij en het bijbehorende land. Hij wil er een bunker bouwen waar hij veilig zal zijn als het einde der tijden er is, of althans, dat vertelt hij Mira als hij haar er tegenkomt. Ze zijn totaal tegengesteld, maar Lemoine raakt geïntrigeerd door haar en hij stelt voor dat Birnam Wood het land gaat bewerken. Meteen rijst de vraag: kunnen ze hem wel vertrouwen? En bovendien: kunnen ze elkaar vertrouwen wanneer de ideologie van het collectief op de proef wordt gesteld?

Bekijk ook:  Recensie Het kersenspoor door Sarah Steele

De recensie van ‘Het Woud van Birnam’

De roman is enthousiast ontvangen en dat heeft ongetwijfeld ook veel te maken met het feit dat Eleanor Catton als een van de meest veelbelovende auteurs in het Engels taalgebied wordt beschouwd. Niet iedereen zal meteen enthousiast worden door het hoge literaire gehalte van het boek. Voortdurende aandacht is nodig om de verhaallijnen te blijven volgen. Als dat lukt merk je meteen hoe intelligent de roman is geschreven. Ook het psychologisch inzicht van de relatief jonge schrijfster is opmerkelijk.

Met 400 pagina’s in de paperback is dit boek beduidend minder omvangrijk als de prijswinnende roman daarvoor. Gelet op het spannende verhaal en de opmerkelijke plot lijkt weer een verfilming voor Netflix of een andere streamingsdienst voor de hand te liggen. Persoonlijk heb ik van dit boek genoten.

Sale/Solden 2024Sale/Solden 2024

Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *