Recensie Een daad van liefde, Carol Drinkwater

Benieuwd naar het boek Een daad van liefde van Carol Drinkwater? Hieronder kun je lezen waar het boek over gaat en wat onze indruk van dit boek is. Is deze oorlogsroman een aanrader? Een recensie van het boek Een daad van liefde door Carol Drinkwater, zonder spoilers.

Gegevens van het boek

Een-daad-van-liefde-Carol-Drinkwater
  • Titel: Een daad van liefde
  • Auteur: Carol Drinkwater
  • Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
  • Jaar van uitgave: 2022
  • Aantal pagina’s: 432 blz.

Waar gaat Een daad van liefde over?

Een daad van liefde neemt je mee terug de geschiedenis in. Het verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog, in een vrij onbekend bergdorpje in Frankrijk. De flaptekst zegt het volgende:

Frankrijk, 1943. Nadat ze het door oorlog verwoeste Polen moesten ontvluchten, vinden Sara en haar ouders onderdak in een prachtig, maar vervallen huis in de Franse Alpen. Het lijkt de perfecte schuilplaats, ondanks de sporen van de vorige bewoners die duidelijk in alle haast moesten vertrekken. Maar er begint al snel een schaduw te vallen over Sara’s mooie zomer en haar ontluikende romance met buurjongen Alain. Wanneer de nazi’s steeds dichter naderen, moet het gezin een vreselijke keuze maken die hen voorgoed uiteen zou kunnen drijven, waarna Sara’s vlucht naar vrijheid meerdere levens op het spel zet. Zal Sara ooit weer herenigd worden met haar dierbaren? En zal ze haar weg terug naar Alain vinden?

Hoe zit het boek in elkaar?

Het verhaal begint wanneer Sara op leeftijd is, maar wordt vervolgens in chronologische volgorde verteld en je wisselt niet van personage. Alleen in de epiloog gaat het verhaal weer verder met Sara’s terugblik. Dat leest vlot en maakt de verhaallijn overzichtelijk.

Bekijk ook:  Lucinda Riley - Atlas, het verhaal van Pa Salt
Een daad van liefde Carol Drinkwater

Recensie Een daad van liefde van Carol Drinkwater

Het boek is geschreven vanuit het perspectief van een jongvolwassen meisje, Sara. De manier waarop de schrijfster dat vormgeeft, geeft een extra dimensie aan het verhaal. Haar onschuld komt in het boek goed naar voren en doet je stilstaan bij de talloze mensen die verraden zijn, omdat ze een moment te goed van vertrouwen zijn geweest. De naïviteit van Sara had altijd voor problemen kunnen zorgen, maar in oorlogstijd kon het je leven kosten. De emoties in het boek worden heel mooi uitgediept en dat zorgt er soms voor dat het verhaal wat traag is. Maar al druipt de spanning niet van iedere bladzijde, het filosofische tintje maakt dit boek tot een echte mustread. Het verhaal is nergens oppervlakkig, maar vol gevoel en levenslessen.

Is Een daad van liefde een aanrader?

Als je van oorlogsromans houdt, is Een daad van liefde zeker een aanrader. Het boek leest prettig weg, de personages worden goed uitgediept en er loopt een mooie melancholische rode draad door het verhaal. Soms een beetje traag, maar zeker de moeite waard. Beslist een van de mooiste oorlogsromans van dit jaar.

Wie is Carol Drinkwater?

Carol Drinkwater werd vooral bekend door haar vertolking van Helen Herriot in de tv-serie James Herriot. Ze schrijft echter ook al vele jaren boeken en schreef onder andere een serie over de olijfgaard die zij samen met haar man Michel Noll runde in Zuid-Frankrijk. Carol Drinkwater werd geboren in Londen, maar kreeg later een Iers paspoort. Ze reisde veel in haar jonge jaren en in landen als Noord-Afrika voelde ze zich kwetsbaar met haar Britse paspoort. Momenteel woont ze nog steeds bij de olijfgaard in Frankrijk met haar man.

Bekijk ook:  Donna Leon: Guido Brunetti op volgorde en nieuwste boek

Andere boeken van Carol Drinkwater

Behalve Een daad van liefde heeft Carol Drinkwater nog meer boeken geschreven. Haar andere boeken die in het Nederlands vertaald zijn, vind je hieronder.

Los te lezen boeken

De olijventijd op volgorde

  1. De olijfgaard – The olive farm
  2. De olijventijd – The olive season
  3. De olijvenoogst – The olive harvest
  4. Een leven tussen de olijfbomen – Return to the olive farm

Uitgelicht: Dochter van Frankrijk

dochter-van-frankrijk-carol-drinkwater

Dochter van Frankrijk – Carol Drinkwater

2015. Sinds haar dochter vier jaar geleden is weggelopen, leeft fotografe Kurtiz Ross in een zelfgekozen isolement, met als enige gezelschap haar camera. Ze geeft zichzelf de schuld van Lizzies verdwijning, en heeft de hoop opgegeven. Totdat er een bericht komt: Lizzie is in Parijs.
1947. De Engelse Charlie leidt na de oorlog in Parijs een eenzaam bestaan. Terugkeren is geen optie, hij is bang om opgepakt te worden als deserteur. Dan ontmoet hij de jonge Marguerite, zij is vastbesloten om het te gaan maken als actrice. Samen vertrekt het stel naar Zuid-Frankrijk, waar Marguerite hoopt op een auditie in Cannes.
2015. Tot haar verbijstering belandt Kurtiz in Parijs in een ongekende situatie van chaos en paniek. Te midden van alle chaos biedt een onbekende dame Kurtiz hulp. Geen van beiden kan voorspellen wat de nacht hun zal brengen. Maar de vriendschap van de oude vrouw, en haar verhaal over haar liefde en verlies in de naoorlogse Provence, zorgen voor een sprankje hoop – en voor een onverwachte band, een nieuw begin…

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *