Het is een drukke tijd met feestdagen eind december, maar vrijwel iedereen zal ook de tijd nemen om te filosoferen of mijmeren als je kiest voor een minder hoogdravende term. Nadenken over zaken als geluk en liefde of zelfs de zin van het leven dat ons niet alleen maar vrolijke verrassingen brengt. Heb jij toevallig een kat als huisdier? Observeer de kat dan eens nadat deze een lekker dutje heeft gedaan op zijn favoriete plaats. Tijd om lekker uit te rekken en daarna met een frisse blik de wereld weer in te trekken. Katten hoeven eigenlijk niet te filosoferen, die kennen de zin van het leven al. John Gray schreef er een boek over: De filosofie van een kat.
Inhoudsopgave
Wie is John Gray?
John Gray is nu fulltime schrijver: hiervoor was hij hoogleraar Europese ideeëngeschiedenis aan de London School of Economics. Eerder publiceerde hij belangrijke en veelgeprezen werken, waaronder Strohonden, Al- Qaida en de moderne tijd, Zwarte mis en De stilte van dieren. In 2017 won hij de Nonino Prize.
Waar gaat het boek over?
Katten hebben geen advies over het leven nodig. Ze zijn tevreden met het leven dat ze leiden. Voor mensen daarentegen voelt het juist heel natuurlijk aan om constant op zoek te gaan naar geluk. Ze streven altijd naar een hoger doel. Katten doen dat echter niet. Ze zijn gewoon blij om zichzelf te zijn. Dat is dan ook de reden dat katten geen waarde hechten aan filosofie. Ze weten namelijk al lang hoe ze moeten leven.’ auteur John Gray
Er is geen echt bewijs dat mensen ooit katten hebben ‘gedomesticeerd’. Het lijkt er eerder op dat katten op een gegeven moment de potentiële waarde van de mens inzagen en zelf hebben gekozen een relatie met ons aan te gaan. En iedereen die ooit een tijdje naar een kat heeft gekeken, weet dat een kat de kunst van goed leven volledig onder de knie heeft. Hoe doen ze dat?
In De filosofie van een kat doet filosoof John Gray een poging om grip te krijgen op de filosofische en morele kwesties rondom de band tussen katten en mensen. In dit prachtige boek geeft Gray fascinerende voorbeelden van de complexe en intieme relatie. Hoe wij reageren op dit bijzondere ‘huisdier’ zegt veel over ons menselijke gedrag. Het boek is een dankbetuiging aan katten en daarnaast geeft het ons meer begrip over onze eigen dierlijke aard.
Een persoonlijke mening over De filosofie van een kat
Wie denkt dat dit een humoristisch boek is dat met name over katten gaat, vergist dit. De auteur begint met een toelichting op wat mensen onder filosofie verstaan en die samenvatting zal niet iedereen kunnen boeien. Echter is John Gray wel een verteller op niveau en dat maakt het niet moeilijk om ook de zaken die een kattenliefhebbers niet had verwacht toch door te nemen. De beloning is een prachtige maar ook serieuze verhandeling over katten en hun personeel. Gray is beslist een echt kattenmens en dat maakt veel verhalen erg herkenbaar. Misschien is het ook een goede aansporing om in 2024 meer te gaan leven en denken als een kat?
Bekijk ook:
Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.
Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.
Rosalyn van Moorselaar is de drijvende kracht achter Meerlezen.nl. Haar wereld bestaat uit boeken. In haar kinderjaren was ze al een fervent lezer, maar al snel kwam ze ook op professioneel terrein tussen de boeken terecht. Al jong kreeg ze een baan in de bibliotheek, waarbij ze in eerste instantie vooral boeken innam en sorteerde, maar later veel meer een adviserende rol kreeg. Het talent om titels te adviseren op basis van gelezen boeken zet ze nu graag in voor Meerlezen.nl. Het schrijven voor Meerlezen.nl is voor haar hobbymatig, in het dagelijks leven is ze… boekvertaler!