Recensie: De Spaanse dochter door Lorena Hughes

Wanneer je een liefhebber bent van historische romans, is je oog wellicht al gevallen op het boek De Spaanse dochter. Deze nieuwe roman van de schrijfster Lorena Hughes ziet er prachtig uit, kleurrijk en nostalgisch, en dat is ook wat je van het boek mag verwachten. Ben je nieuwsgierig naar dit boek? Lees dan onze recensie.

Over het boek

  • Titel: De Spaanse dochter
  • Auteur: Lorena Hughes
  • Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
  • Jaar van uitgave: 2023
  • Aantal pagina’s: 352 blz.

Waar gaat De Spaanse dochter over?

De Spaanse dochter gaat over een vrouw die verneemt dat ze de cacaoplantage van haar vader geërfd heeft. Ze is er nooit geweest en vertrekt samen met haar man Cristobal vanuit Spanje naar Ecuador om haar erfdeel op te eisen. Ze komt er echter al snel achter dat iemand dat met alle geweld probeert te voorkomen.

De flaptekst zegt:

De-Spaanse-dochter-Lorena-Hughes

Opgroeiend in Spanje wist Puri dat ze haar passie voor chocolade van haar vader had geërfd. Na zijn dood ontdekt ze dat hij haar ook iets anders heeft nagelaten – een cacaoplantage in Vinces, Ecuador. Hoopvol over een nieuwe start na de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog, maken Puri en haar man Cristobal de oversteek naar Ecuador. Maar het wordt snel duidelijk dat iemand niet blij is met haar aanspraak op de plantage.

Als onderweg een aanslag op Puri mislukt en Cristobal wordt neergestoken, neemt Puri in zijn kleding de identiteit van haar man aan, om zo veilig verder te kunnen reizen en de waarheid te ontdekken over haar vaders nalatenschap. Hoewel ze nu bevrijd is van de strikte regels die vrouwen moeten volgen, komt ze voor andere uitdagingen te staan – nieuw gevonden familie, verborgen affaires en haar vaders donkere geheimen. En dan is er nog haar aantrekkingskracht tot een mysterieuze man, terwijl ze nog altijd niet de identiteit heeft achterhaald van degene die haar haar toekomst probeert te ontnemen…

Bekijk ook:  Recensie - Atlas: het verhaal van Pa Salt

Hoe zit het boek in elkaar?

Het verhaal wordt op redelijk chronologische volgorde verteld, al zijn er regelmatig terugblikken van diverse personen naar relevante gebeurtenissen in het verleden. Daardoor wordt er telkens een stukje van de puzzel opgelost. Boven elk hoofdstuk staat de naam van het betreffende personage, waardoor het nergens echt verwarrend wordt.

Recensie De Spaanse dochter van Lorena Hughes

De Spaanse dochter van Lorena Hughes is een historische roman die lekker wegleest. Er zit een zekere spanning in het hele boek en dat houdt de auteur vol tot het einde. Hoewel het boek nergens tenenkrommend spannend is, was de ontknoping toch verrassend. Je blijft als lezer tot het eind meerdere personages ‘verdenken’. Er zitten meerdere lijnen in het verhaal verwerkt.

Zo kom je bijvoorbeeld meer te weten over cacao en cacaoplantages. Zelf vond ik het bijzonder om te lezen dat de mensen op de plantage in Ecuador eigenlijk niets met de cacaobonen deden, terwijl het in Europa verwerkt werd, waardoor het uiteraard een heel andere smaak krijgt. Hoe vaak zal dat vroeger niet het geval zijn geweest, dat de lokale mensen producten kweekten voor het rijke Europa, maar er zelf eigenlijk niets van proefden?

Ook geeft het wat extra’s aan het verhaal dat Puri zich als man verkleedt. Dankzij deze dekmantel kan ze zich vrij bewegen in Ecuador. Je leest regelmatig dat ze iets als vrouw echt niet had kunnen doen en dan realiseer je je pas hoe het leven voor vrouwen in pakweg een eeuw tijd veranderd is.

De Spaanse dochter Lorena Hughes

Is De Spaanse dochter een aanrader?

Als je van een historische roman houdt met wat spanning, dan is De Spaanse dochter een goed boek voor jou. Persoonlijk vind ik het een heerlijk boek voor de vakantie. Het is nergens echt diepzinnig, maar het leest lekker weg en je wilt blijven doorlezen. Het is een boek dat je in een rap tempo uitleest.

Bekijk ook:  30 dagen duisternis, een recensie

Het tweede deel van De Spaanse dochter

Aan het einde van het boek kondigt de schrijfster aan dat er nog een tweede deel in deze serie zal komen. Wij kijken daar in ieder geval naar uit!

Over Lorena Hughes

Lorena Hughes is de auteur van De Spaanse dochter. Ze heeft al meer boeken geschreven, zoals The Sisters of Alameda Street, waar ze furore mee maakte, maar deze romans zijn nog niet in het Nederlands vertaald. Lorena Hughes is geboren en getogen in Ecuador, verhuisde ze op haar achttiende naar de Verenigde Staten om schone kunsten, communicatie en journalistiek te studeren. Publishers Weekly noemde haar werk ‘zo verslavend als chocolade’ en The Washington Post noemt het een ‘fantasierijk historisch drama vol verraad en rivaliteit tussen broers en zussen’.

Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *