Recensie: Argylle, het boek van Elly Conway uit de film

Argylle, waarschijnlijk heb je deze titel al wel eens langs zien komen. Is het niet van het boek, dan wel van de film die in 2024 in première is gegaan. Er doen allerlei geruchten de ronde over deze film en het boek, zoals dat het verhaal mogelijk door Taylor Swift is geschreven. In dit artikel lees je wat je van het boek Argylle mag verwachten, maar ook wie er achter het pseudoniem zitten. Die had je vast niet zien aankomen!

Gegevens van het boek

Titel: Argylle
Auteur: Elly Conway
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Jaar van uitgave: 2024
Aantal pagina’s: 446 blz.

Waar gaat Argylle over?

De droom van een Russische oligarch om zijn land in volle glorie te herstellen, brengt de wereld tot op de rand van de afgrond. Meesterspion Frances Coffey, een levende legende binnen de CIA, is de enige die het tij nog kan keren. Maar om haar plan te laten slagen, heeft ze iemand met heel specifieke kwaliteiten nodig. Iemand als Argylle.

Argylles wereld kwam abrupt tot stilstand toen hij nog een tiener was. Sindsdien leeft hij afgezonderd, zonder enige richting of doel in zijn leven. Maar door één enkele briljante actie vestigt hij de aandacht van de machtigste vrouw binnen de geheime dienst op zich.

Frances Coffey weet hoezeer de vreemde jongeman worstelt met de demonen uit zijn verleden. Maar ze weet ook dat hij juist dáárdoor de vaardigheden bezit die haar team nodig heeft om het op te nemen tegen een van de gevaarlijkste mannen ter wereld.

Zijn training voert Argylle van de jungle in Thailand naar de boulevards van Monaco, en van de kloosters op Oros Athos naar een vergeten grot diep in de bergen. Een levensgevaarlijke reis die hem eindelijk de juiste richting kan geven in zijn leven, maar die hem ook zijn leven kan kosten…

Recensie Argylle, het boek van Elly Conway uit de film

Hoe zit het boek in elkaar?

Het boek is verdeeld in drie delen. Verder heeft wel een aantal wisselende perspectieven, maar doordat het heel verschillende personages zijn, raak je daar niet door in de war.

Bekijk ook:  25 leuke boeken om een man cadeau te geven

Recensie Argylle

De schrijfstijl van Argylle is geraffineerd, waardoor je achteraf zegt: ja, daar moet wel een auteur met ervaring achter zitten. Het boek leest lekker weg, de zinnen zijn mooi en de woordkeuze is beeldend.

Het kost wat tijd om in het verhaal te komen, in eerste instantie is het door de personages en trage opbouw een kwestie van geduld hebben. Twijfel je of je wel of niet door moet lezen? Zeker doorlezen! Vanaf een bepaald punt leest het boek als een trein en doet het je inderdaad denken aan de meesterspionnen uit boeken en films van de vorige eeuw, zoals natuurlijk de onovertroffen 007. Het verhaal is mooi opgebouwd, al zitten er zeker ongeloofwaardige punten in. Dat geldt echter voor veel spionageromans en het doet niet af aan het verhaal.

Het boek is zeker meeslepend en tijdens het verhaal bouw je een band op met de hoofdpersonen, met name met Argylle, die wel de ster van de show is. Zijn verleden én heden worden mooi uitgediept, waardoor het personage echt karakter krijgt.

Komen er nog meer delen over Argylle? Er is voldoende ruimte voor, omdat de hoofdpersoon van het boek gedurende het hele verhaal een mysterieus tintje blijft houden. Count me in!

Wat is het verschil tussen de film en het boek?

Toen ik de titel van het boek zag, dacht ik dat het om een verhalende vorm van het filmscript zou gaan. Niets is minder waar. Het boek en de film zijn niet hetzelfde. Het boek Argylle is wel nauw verbonden met de film, die gaat over Elly Conway, de schrijfster van Argylle. Het is dus het boek uit de film, maar de schrijfstijl en sfeer in het verhaal zijn niet te vergelijken met de regelmatig over-the-top beelden uit de film.

Bekijk ook:  10 schrijvers zoals Karin Slaughter

Wie zit er achter het pseudoniem Elly Conway?

Er werd veel gespeculeerd over wie er achter het pseudoniem Elly Conway zou zitten. Zo waren Swifties ervan overtuigd dat dit boek door Taylor Swift geschreven was, omdat er veel hints zijn die dusdanig uitgelegd konden worden. Anderen hadden het weer over J.K. Rowling. Uiteindelijk heeft het duo (inderdaad: er zitten twee schrijvers achter het pseudoniem Elly Conway!) het opgebiecht en weten we allemaal wie er achter het pseudoniem zitten: Terry Hayes en Tammy Cohen.

Is het boek een aanrader?

Ja, het boek is zeker een aanrader, ook al vond je de film misschien een tegenvaller.

Dit boek ontvingen wij van de uitgever in ruil voor onze eerlijke, onafhankelijke mening.


Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

3 gedachten over “Recensie: Argylle, het boek van Elly Conway uit de film

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *