Ebook of papieren boek: wat zijn de voordelen?

Een ebook of een papieren boek, het is vaak een persoonlijke keuze. Maar wij kunnen die keuze wel wat eenvoudiger maken door de voor- en nadelen duidelijk voor je op een rij te zetten. Is een ebook slecht voor je ogen? Welke optie is het meest duurzaam? Is er al een goed ereader onderzoek gedaan? Wij zochten het voor je uit!

Is een ebook slecht voor je ogen?

Of een ebook slecht voor je ogen is, is toch wel veruit de belangrijkste vraag. Volgens oogspecialisten is een ebook niet slecht voor je ogen. Het is wel zo dat het contrast bij een ebook vaak minder goed is dan bij een boek. Bij een boek heb je echt te maken met zwarte letters op witte bladzijden, maar bij een ebook is de achtergrond vaak eerder grijzig. De andere kant is echter weer dat je bij een ebook de letters eenvoudig in kunt stellen op een groter lettertype. Dat vereenvoudigt het lezen juist weer.

Wat is belangrijk voor je ogen?

Of je nu een ebook kiest of een papieren boek, er is één ding altijd heel belangrijk: licht. Wanneer er voldoende licht is, worden je ogen minder moe. Het is belangrijk om voor een goede leeslamp te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een leeslamp die je op het boek kunt klemmen, zoals het model hieronder.

Ook is het belangrijk om regelmatig met je ogen te knipperen tijdens het lezen. Hoe langer je je concentreert op de letters, hoe meer je de neiging hebt om het knipperen te vergeten. Hierdoor worden je ogen droog.

Wat zijn de voordelen van e-books?

Wat zijn de voordelen van e-books? Waarom zou een e-book fijner zijn dan een papieren boek? E-books zijn handzaam en je kunt ze gemakkelijk met je meenemen. Zo kun je onderweg ook altijd fijn lezen, of je nu vaak met de trein gaat of regelmatig met het vliegtuig reist. Verder heb je meteen heel veel boeken bij je. En dat is fijn, want of je nu zin hebt in een spannende thriller of in een echte feelgoodroman, op je e-reader vind je altijd wel een boek dat bij je stemming past. Is er een nieuw boek uitgekomen dat je wilt lezen? Dan ben jij de eerste! Want op je e-reader kun je het boek meteen downloaden, op elk tijdstip en 7 dagen per week. Bovendien zijn e-books vaak veel goedkoper dan papieren boeken. Het scheelt dus ook nog eens in je portemonnee. Als je extra voordelig wilt lezen, kun je een abonnement nemen op Kobo plus. Dan heb je een abonnement voor e-books én luisterboeken. Je kunt dus onbeperkt lezen en luisteren. Verder maak je met e-books ook een milieubewuste keuze.

Bekijk ook:  Kan AI een boek schrijven?

De voordelen van e-books op een rij:

 • Handzaam en gemakkelijk mee te nemen.
 • Altijd iets te lezen onderweg.
 • Nieuwe boeken zijn meteen beschikbaar.
 • E-books zijn goedkoop.
 • Je kunt een voordelig abonnement nemen om onbeperkt boeken te lezen.
 • Het is een milieubewuste keuze.

Wat zijn de nadelen van e-books?

Een e-book heeft naast voordelen ook een aantal nadelen. Zo blijft alles wat je via een e-reader leest minder goed hangen dan wanneer je een papieren boek leest. Bovendien vinden veel mensen het minder tastbaar en dus minder ‘gezellig’ lezen. Verder moet je er altijd voor zorgen dat de accu vol is. Hoewel een accu van een e-reader in principe lang meegaat, is het toch lastig als onderweg de batterij leeg is en je scherm op zwart gaat. Verder ben je sneller afgeleid wanneer je een e-book leest, zeker wanneer je die op je tablet leest. Één melding en vergeten is je boek. Volgens een onderzoek van de Harvard Medical School in Boston beïnvloedt een e-book je slaap. Wanneer je voor het slapen een e-book leest, val je minder makkelijk in slaap, is je remslaap korter en kun je minder gemakkelijk wakker worden.

De nadelen van e-books op een rij:

 • Wat je leest via e-books, vergeet je vaak sneller.
 • Een e-book is minder tastbaar en heeft minder sfeer.
 • Een e-book moet regelmatig opgeladen worden.
 • Je bent sneller afgeleid tijdens het lezen.
 • Je valt minder makkelijk in slaap en slaapt minder diep na het lezen van een e-book.

Let altijd op dat je een ontspannen houding hebt als je leest. Zeker met een e-reader hebben veel mensen de neiging om zich in te spannen en met name de nek kan dan zwaarbelast worden. Neem dus altijd een goede houding aan.

Wat zijn de voordelen van papieren boeken?

Ga jij toch voor papieren boeken? Ook papieren boeken hebben zo hun voordelen. Vaak worden papieren boeken als waardevoller gezien. Het is een investering voor de lange termijn en je herleest een papieren boek eerder dan een e-book. Verder staat er in informatieve papieren boeken vaak informatie die op internet niet te vinden is. Lang niet alle boeken zijn ook als e-book beschikbaar. De meeste mensen vinden een papieren boek gezelliger. Dit komt waarschijnlijk doordat een papieren boek tastbaar is. Bovendien is shoppen in een boekwinkel nog steeds ongelooflijk leuk en is een mooie boekenkast ook beslist een aanwinst in je woning.

Bekijk ook:  Wat is een bookseat en wat zijn de voordelen?

De info die je tot je neemt via een papieren boek blijft vaak langer hangen. Op een papieren boek kun je je doorgaans beter concentreren. En voor de slechte slapers onder ons is het ook beslist een pre dat een papieren boek je slaappatroon niet beïnvloedt. Tenzij je natuurlijk een bloedstollende thriller in handen hebt die je maar niet weg kunt leggen.

De voordelen van papieren boeken op een rij:

 • Papieren boeken worden als waardevoller gezien.
 • Lezers hebben meer band met een papieren boek en vinden lezen op die manier gezelliger.
 • Informatie die je via een papieren boek tot je neemt, blijft langer hangen.
 • Je kunt je beter concentreren.
 • Het heeft geen invloed op je slaappatroon.
 • Lekker shoppen in de boekwinkel.
 • Een mooie, volle boekenkast geeft extra sfeer aan je woning.

Wat zijn de nadelen van papieren boeken?

Wat zijn de nadelen van papieren boeken? Papieren boeken zijn wat minder milieuvriendelijk, hoewel er inmiddels wel milieuvriendelijke alternatieven op de markt komen, zoals – ja, het is echt waar! – boeken van olifantenpoep. Verder zijn papieren boeken vaak zwaar en nemen ze veel ruimte in beslag. Wanneer je veel leest, zal je ook veel boeken aan moeten schaffen. Overigens is dat probleem uiteraard ook op te lossen, door boeken te delen met andere boekenliefhebbers of door de boeken die je niet meer leest bij de kringloopwinkel te brengen.

De nadelen van papieren boeken op een rij:

 • Minder milieuvriendelijk.
 • Veel papieren boeken zijn zwaar en minder handzaam.
 • Papieren boeken nemen veel ruimte in beslag in je huis.
 • Papieren boeken zijn duurder dan e-books.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Lees jij liever papieren boeken of ga je echt voor e-books? Deel jouw ervaringen met ons en laat hieronder een reactie achter. Ben je net zo gek op lezen als wij? Volg ons dan op Facebook om niets te missen.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

2 gedachten over “Ebook of papieren boek: wat zijn de voordelen?

 1. Waarom vertellen jullie zoveel onzin over het lezen van boeken op een e-reader!!!!
  Dat onderzoek van Harvard is enorm gedateerd en bovendien is hierbij niet de (e-ink) reader betrokken, maar alleen lcd-schermen.
  Ook die z.g. ‘concentratie’ die jullie noemen geldt bij digitaal lezen op een e-reader niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *