De boeken van James Runcie, Grantchester op volgorde

Hou jij van het genre cozy crimes, dan is de tv-serie Grantchester op de NPO je wellicht al opgevallen. De boeken waarop de eerste twee series zijn gebaseerd, kun je ook in de Nederlandse vertaling kopen. Het zijn verhalen die afzonderlijk kunnen worden gelezen, maar waarin ook meerdere rode draden zijn te vinden. De schrijver van de Grantchester mysteries is James Runcie. Geen naam die wellicht een belletje doet rinkelen, omdat zijn oeuvre bepaald niet uitgebreid is. Hieronder kun je wat meer lezen over de auteur en zijn boeken.

Wie is James Runcie?

James Runcie is de zoon van de vroegere Aartsbisschop van Canterbury, Robert Runcie en Rosalind Runcie, een klassiek pianiste. Hij is in 1959 geboren in Cambridge. Zijn opleiding kreeg hij op de meest exclusieve kostscholen in Cambridge en hij behaalde zijn graad in Engelse literatuur aan de Universiteit in die stad. Na zijn studie werkte hij voornamelijk voor de BBC aan kunstprogramma’s. Daarvoor ontving hij meerdere onderscheiding.

In het eerste decennium van de 21e eeuw schreef hij 3 boeken. In 2012 schreef hij vervolgens het eerste Grantchester mysterie: Sidney Chambers en de schaduw van de dood. Het boek werd uitstekend ontvangen en bewerkt tot een tv-serie in 2014. Na het eerste deel zijn er nog 4 gevolgd, waarvan er tot op heden slechts een tweede is vertaald in het Nederlands.

Waar gaat het over in de Grantchester boeken?

Grantchester is een klein dorp in de nabijheid van Cambridge. De jonge en aantrekkelijke Anglicaanse priester Sidney Chambers is gefascineerd door het oplossen van misdaden. Hij helpt zijn beste vriend en overwerkte inspecteur Geordie Keating, al wordt die hulp niet altijd op prijs gesteld. Geordie is methodisch en professioneel terwijl Sidney meer op zijn intuïtie vertrouwt. Als priester komt hij op plaatsen waar de politie niet is gewenst en vertellen mensen hem meer dan de professionele speurders.

De verhalen spelen zich vlak na de Tweede Wereldoorlog af. De achtergrond van de moorden is vaak complex en verdachten zijn er vele, precies zoals dit hoort in het genre. Er is ook ruimte voor romantiek want voor Anglicaanse priesters geldt geen celibaat. Daarnaast zijn er verhaallijnen die door diverse boeken lopen. De hulppriester van Sidney is homoseksueel. Hij weet een relatie te krijgen, maar in deze tijd is dat nog een zonde die ook wordt bestraft indien er gepraktiseerd wordt. Het is een ontnuchterende gedacht dat ‘herenliefde’ tot 1967 als misdaad werd beschouwd in Groot-Brittannië.

Bekijk ook:  De 10 beste boeken van John Grisham

De serie Grantchester wordt nu in het Nederlands uitgegeven.

De boeken van James Runcie op volgorde

Hieronder vind je alle boeken van James Runcie op volgorde.

Los te lezen boeken van Runcie

Grantchester boeken op volgorde

  1. Sidney Chambers en de schaduw van de dood (Originele titel: Sidney Chambers and the shadow of death)
  2. Sidney Chambers en de gevaren van de nacht (Originele titel: Sidney Chambers and the perils of the night)
  3. Sidney Chambers en het probleem van het kwaad (Originele titel: Sidney Chambers and The Problem of Evil)
  4. Sidney Chambers and The Forgiveness of Sins
  5. Sidney Chambers and The Dangers of Temptation
  6. Sidney Chambers and The Persistence of Love
grantchester-sidney-chambers-james-runcie

Grantchester 1 – Sidney Chambers en de schaduw van de dood, James Runcie

Het zijn de jaren vijftig in het lieflijke dorpje Grantchester. De sympathieke predikant Sydney Chambers staat bij nacht en ontij klaar voor iedereen die zijn hulp nodig heeft, ook al gaat hij daarbij soms aan zichzelf voorbij. In zijn vrije tijd helpt hij zijn vriend, inspecteur Geordie Keating, bij het oplossen van moordzaken.

Als predikant heeft Sidney namelijk een belangrijk voordeel ten opzichte van zijn kameraad bij de recherche: toegang tot de huizen en harten van de inwoners van Grantchester. Mensen hebben de neiging om dingen aan hem op te biechten. En al zit de doorgewinterde inspecteur Keating niet altijd te wachten op de heldere inzichten van dominee Chambers, langzaam maar zeker wordt zijn gezelschap toch onmisbaar.

In dit eerste deel krijgen de heren te maken een vermeende zelfmoord, gestolen juwelen, een gevaarlijke kunstvervalsing en diverse onverklaarbare sterfgevallen…

grantchester-2-sidney-chambers-en-de-gevaren-van-de-nacht

2. Sidney Chambers en de gevaren van de nacht

In het tweede deel van de Grantchester mysteries is er geen rust voor Sidney en zijn vriend Geordie Keating. Ze moeten uitzoeken of een fatale val van de King George kapel in Cambridge een ongeluk was of toch moord. En wat te denken van een dode die valt tijdens een cricket-wedstrijd? Dit keer beperken de verhalen zich niet tot Grantchester. Sidney raakt verwikkeld in een internationaal spionagecomplot als hij in Berlijn is tijdens de bouw van de muur. En dan zijn er nog de twee vrouwen die om hem strijden. Zal hij een keuze kunnen maken?

Het nieuwste boek van James Runcie

Hieronder vind je het nieuwste boek van James Runcie in Nederland.

sidney-chambers-en-het-probleem-van-het-kwaad

3. Sidney Chambers en het probleem van het kwaad

‘Sidney Chambers en het probleem van het kwaad’ van James Runcie is het derde deel van de serie Granchester. De Britse pastoor en amateurdetective Sidney Chambers probeert te genieten van een vredig leven met zijn kersverse vrouw, maar het blijft nooit lang rustig in Grantchester. Chambers probeert een seriemoordenaar te stoppen, onderzoekt de verdwijning van een beroemd schilderij, ontdekt dat de verdrinking op een filmset helemaal geen ongeluk was en komt er achter waarom er in 1963 een baby uit het ziekenhuis is meegenomen. Er is dus genoeg te doen voor de pastoor en zijn vriend, inspecteur Geordie Keating. Ondertussen worstelt Sidney met het probleem van het kwaad, grote persoonlijke veranderingen en natuurlijk ook de liefde.

Bekijk ook:  Recensie Het kersenspoor door Sarah Steele

Het beste boek van James Runcie

De serie Grantchester is wellicht beter dan zijn los te lezen boeken, maar omdat we die al uitlichten in dit artikel, hebben we hier voor De smaak van liefde gekozen. Het onderwerp is zeker bijzonder en het boek leest gewoon lekker weg.

de-smaak-van-liefde-james-runcie

De smaak van liefde

De jonge Diego de Codoy vaart in het begin van de 16e eeuw met de veroveraar Cortès naar Midden-Amerika. Temidden van de strijd met de oorspronkelijke bewoners wordt Diego verliefd op een beeldschone Mexicaanse. Ze geeft hem de lekkerste drank die hij ooit heeft geproefd: chocolade. Maar hij beseft pas later dat de drank ook een elixer bevat dat hem 500 jaar in leven zal houden. Hierna is hij gedoemd om door de geschiedenis en over de wereld te dwalen. Steeds volgt hij daarbij dat wonderlijke product dat zijn leven heeft bepaald: chocolade.

Een recensie van het werk van Runcie

De eerste drie boeken die Runcie heeft geschreven hebben een hoog literair gehalte. Daar hou je van of het boeit je niet. De smaak van liefde is een groot avontuur en vlot geschreven. Het is echter ook duidelijk dat de auteur literaire pretenties heeft en dat komt het verhaal niet altijd ten goede.

Wie de tv-serie van Sidney Chambers heeft gezien, zal zich ongetwijfeld weer verbaasd hebben hoe de tv-makers erin slagen een realistisch beeld te scheppen van een tijdvak dat meer dan 70 jaar achter ons ligt. Die sfeer vind je ook terug in de boeken. Geen moorden in de upperclass, maar wel duidelijke sociale scheidslijnen en ideeën over de samenleving die we inmiddels ver achter ons hebben gelaten. Kortom, echte cozy crimes voor een regenachtige middag op de bank met een kop warme chocolade.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *