Ann Cleeves is een auteur die voornamelijk bekend is geworden door haar serie Vera. Ze heeft echter nog een serie geschreven, namelijk over inspecteur Matthew Venn. Onlangs kwam het tweede deel in deze serie uit: De schreeuw van de reiger. Van A.W. Bruna Uitgevers kregen wij een recensie-exemplaar toegestuurd. Hieronder lees je meer over Ann Cleeves en haar twee boekenseries: Vera Stanhope en Matthew Venn en natuurlijk over De schreeuw van de reiger.
Inhoudsopgave
Ann Cleeves, de literaire moeder van Vera Stanhope en Matthew Venn
Er meerdere auteurs in Groot-Brittannië wiens verhalen zijn bewerkt voor tv en waarop de traditie is gevestigd van de echte Engelse detective van hoge kwaliteit. Het belangrijkste personage in de boeken van Ann Cleeves is inspecteur Vera Stanhope, maar ook andere hoofdpersonen verdienen de aandacht.
Cleeves is in 1954 geboren in Herefordshire en studeerde Engels aan de universiteit van Sussex. Dat heeft ze echter niet afgemaakt en daarna had ze diverse banen en begon ze een opleiding tot reclasseringsambtenaar. In 1977 trouwde ze met Tim Cleeves die ze had ontmoet toen ze als kok werkte in een vogelobservatorium. Ze kregen 2 dochters. Toen haar man werd aangesteld als beheerder van een afgelegen natuurgebied had ze weinig meer omhanden en besloot ze te gaan schrijven. Het werd een groot succes en haar boeken werden in 20 talen over de wereld verspreid. Haar belangrijkste personages zijn: George Palmer-Jones. Inspecteur Ramsay en natuurlijk Vera Stanhope, waarmee ze ook in de rest van de wereld doorbrak. Ze ontving diverse binnenlandse en buitenlandse prijzen, twee eredoctoraten en werd in de adelstand verheven.
De boeken van Ann Cleeves op volgorde
Ann Cleeves heeft 3 series geschreven, waarvan Vera Stanhope wellicht de bekendste is. Hieronder vind je al haar boeken op volgorde.
Vera Stanhope
Er is wat onduidelijkheid over de volgorde van de boekenserie Vera Stanhope. In het Nederlands is Onschuld bijvoorbeeld eerder uitgegeven dan Lokvogel, maar in het Engels is Lokvogel het eerste deel. We hebben er hieronder voor gekozen de Engelse en dus originele volgorde aan te houden.
- Lokvogel – The crow trap
- Onschuld – Telling tales
- Reddende engel – Hidden depths
- Stille stem – Silent voices
Matthew Venn
- De roep terug – The long call
- De schreeuw van de reiger – The heron’s cry
Jimmy Perez
- Ravenzwart – Raven black
- Witte nachten – White nights
- Blauw licht – Blue lightning
Als je meerdere boeken van haar wilt lezen, zou ik er wel voor kiezen, maar een echte must is het niet. Je kunt de boeken ook los van elkaar lezen.
Wie is inspecteur Vera Stanhope?
In de langlopende tv-serie Vera wordt de inspecteur gespeeld door Brenda Blethyn. Met haar slordige voorkomen, lelijke jas en oude hoed, voldoet ze bijna perfect aan het beeld dat Cleeves voor ogen moet hebben gehad voor een brommerig inspecteur die tegen haar pensioen aan zit. Over het verleden van Vera komen lezers en kijkers weinig te weten. Af en toe sijpelt er een fragment door waaruit blijkt dat ze niet altijd alleen en kribbig is geweest. In tegenstelling tot haar wat haveloze uiterlijk is er niets mis met de scherpte van haar verstand en opmerkingsvermogen. Hierdoor weet ze ook de meest complexe misdaden op te lossen in het vaak druilerige noordoosten van Engeland. Ze weet lezers te boeien, omdat ze enerzijds compleet down-to-earth is, maar ook ondanks haar norse gedrag een echte belangstelling toont voor haar collega’s en de familieleden van de slachtoffers
Wie is Matthew Venn?
Ook Matthew Venn is niet bepaald een conventionele politieman. Hij is opgegroeid in een strikt religieuze gemeenschap. Op de dag dat zijn vader, de leider van de gemeenschap wordt begraven, staat Matthew buiten. Hij neemt afscheid van het geloof van zijn ouders en daarmee ook van zijn hele familie. Daarbij weet hij dat hij homoseksueel is. Dat is al moeilijk genoeg in het zeer conservatieve politiekorps maar ondenkbaar in de gemeenschap die hij heeft achtergelaten. Maar achterlaten is nog iets anders dan kunnen vergeten en in zijn werk en persoonlijk leven blijft zijn jeugd hem achtervolgen
De schreeuw van de reiger
Dit boek is het tweede over Matthew Venn en na het lezen van het eerste boek: ‘De roep terug’ was ik beslist nieuwsgierig. In het eerste boek moet Venn als detective een moord oplossen binnen de religieuze gemeenschap die hij de rug heeft toegekeerd. Het ligt voor de hand dat de confrontaties spannend zijn, zeker als zijn moeder beseft dat Venn homoseksueel is en daarvoor ook uitkomt in de wereld buiten de gesloten gemeenschap. De roep van de reiger is een heel ander boek maar beslist niet veel minder. Het speelt zich af in Noord-Devon, de omgeving waar de auteur ook lang heeft gewoond. De moord die Venn moet onderzoeken heeft plaatsgevonden in een gemeenschap van kunstenaars. Het slachtoffer lijkt een onwaarschijnlijke keuze omdat dokter Nigel Yeo een gerespecteerd lid is van de gemeenschap en zich daarvoor volledig heeft ingezet. Dat het een moord is geweest, leidt geen twijfel. De dokter is gedood met een glasscherf uit een kunstwerk van zijn eigen dochter. Dat zet voor Venn meteen al extra druk op het onderzoek omdat die dochter een goede vriendin is van zijn man Jonathan. Als het niet bij die ene moord blijft, wordt de taak van Venn nog moeilijker want ook een volgend slachtoffer is een goede kennis van Jonathan. Het gaat er op lijken dat Venn in een spagaat terechtkomt tussen zijn taak en zijn gevoelens.
De recensie van De schreeuw van de reiger
Als je het eerste boek in deze serie hebt gelezen, zal je beseffen dat het moeilijk was om dat te overtreffen of te evenaren. Toch is ook deze detective weer een schot in de roos voor de liefhebber van typische Britse thrillers. Het verhaal wordt nergens echt luguber of eng, maar de spanning bouwt zich wel steeds meer op. Het einde is verrassend, zoals dat hoort bij een dergelijke thriller en ik zat er volkomen naast.
Wat Cleeves ook in dit boek weer voortreffelijk doet is het uitwerken van de karakters. Venn wordt verder ‘uitgediept’ en in hoeverre hij daardoor sympathieker wordt, is aan het oordeel van de individuele lezer. Het is ook wel leuk dat de moeder van Venn na een avondje lekker eten en drank toch wat lijkt te ontdooien. Door dat soort details worden de personages levensecht. Jen deed me ook wel een beetje denken aan Barbara Havers uit de Lynley-serie van Elizabeth George.
Verder speelt de omgeving een rol zoals in ieder verhaal van deze schrijver. Dit keer wel wat minder dreigende luchten en miezerige regen. Het is een warme zomer in Devon, dat is overspoeld door toeristen, al hadden ze hopelijk wel laarzen in hun koffer zitten…
De schreeuw van de reiger heeft mij als liefhebber van het genre geboeid en ik het beveel het boek van harte aan.
Nieuwsgierig geworden? Bestel het boek hier of ga snel naar je lokale boekhandel.
Mooie zinnen uit het boek
Het draaide natuurlijk vooral om de suspense, maar de auteur houdt van beschrijvingen van het landschap en daarom toch een aantal mooie zinnen uit het boek:
- ‘Het water was rimpelloos en glinsterde als olie in het heldere zonlicht.’
- ‘Tegen de tijd dat ze thuiskwamen was alle kleur verdwenen en was het enige licht afkomstig van de maan.’
- ‘Door de torenhoge duinen kon Matthew het strand daarvandaan niet zien, maar hij hoorde wel de golven die op het zand stuksloegen.’
Hou je van dit soort detectives? Dan kunnen de boeken van de volgende auteurs je misschien ook bekoren:
– Donna Leon
– Daniel Silva
– Elly Griffiths
Dit boek ontvingen wij van de uitgever in ruil voor onze eerlijke, onafhankelijke mening.
Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.
Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.
Rosalyn van Moorselaar is de drijvende kracht achter Meerlezen.nl. Haar wereld bestaat uit boeken. In haar kinderjaren was ze al een fervent lezer, maar al snel kwam ze ook op professioneel terrein tussen de boeken terecht. Al jong kreeg ze een baan in de bibliotheek, waarbij ze in eerste instantie vooral boeken innam en sorteerde, maar later veel meer een adviserende rol kreeg. Het talent om titels te adviseren op basis van gelezen boeken zet ze nu graag in voor Meerlezen.nl. Het schrijven voor Meerlezen.nl is voor haar hobbymatig, in het dagelijks leven is ze… boekvertaler!
Behalve Agatha Christies ben ik nooit zo van de boeken met een detective in de hoofdrol. Maar het klinkt goed verder!