Boekentip van de week – 38

Wie het bewust heeft meegemaakt, zal wellicht verbaasd beseffen dat het inmiddels alweer 50 jaar geleden is dat de Olympische Spelen in München plaatsvonden. Het hadden vrolijke spelen moeten worden. De wereld in het Midden-Oosten stond weliswaar in brand en vliegtuigkapingen leken aan de orde van de dag, maar dat was ver weg. In de historische roman die centraal staat in onze boekentip van week 38 lees je wat er gebeurde, aan de hand van verhalen van mensen die erbij waren en beschrijvingen van degene die beslissingen namen of moesten nemen. Bekijk snel onze boekentip van week 38.

Wie is Rolf Bos?

Rolf Bos werd geboren in 1955 en als 17-jarige was hij een paar dagen in München om daar de sfeer te proeven. De Spelen leken jeugdig en vrolijk. Een paar dagen later waren hij en een vriend met hun interrail-pas elders in Europa toen het drama zich voltrok. Volgens Bos heeft München veel invloed gehad op de rest van zijn leven. Als journalist werkte hij tientallen jaren voor de Volkskrant. Niet geheel toevallig het grootste deel van zijn carrière als buitenlandreporter in Israël en Duitsland.

Het verhaal van Een Duitse zomer

Een Duitse zomer Rolf Bos

Het is 1972 en het gaat goed in West-Duitsland. De charismatische Willy Brandt is bondskanselier van een nieuw Duitsland. Dat zou ook moeten blijken op de Olympische Spelen van München. Het land had nog iets goed te maken van de Spelen in 1936 toen Hitler aan de macht was en racisme en Jodenhaat voelbaar waren. De Spelen van 1972 moesten duidelijk maken dat er een nieuw Duitsland was waar vrijheid en gelijkheid overheersten. Daarvoor kregen onder andere politieagenten die voor de beveiliging verantwoordelijk waren nieuwe uniformen in vrolijke kleuren. De beveiliging werd ook niet echt serieus genomen. In feite kon iedereen het Olympisch dorp in.

Hoe het misging

De Duitse overheid wilde de jeugd van de wereld alle vrijheid geven. Alles veranderde toen 8 gewapende Palestijnen het dorp zonder moeite binnendrongen en een groot deel van de Israëlische ploeg gijzelden. Daarbij kwamen meteen 2 Israëliërs om. De gijzelnemers eisten de vrijlating van een aantal Palestijnse gevangenen in Israël. Direct werd al duidelijk dat daarop niet zou worden ingegaan. Israël weigerde principieel met terroristen te onderhandelen.

Bekijk ook:  Boekentip van de week - 36

De Duitse regering bood de Palestijnen een vliegtuig om met de gijzelaars naar Egypte te vliegen. Dat aanbod werd aanvaard. Op dat moment had Willy Brandt echter al de opdracht gegeven dat de gijzeling was begonnen in Duitsland en daar ook zou eindigen. Op het vliegveld werd een poging gedaan om de gijzelaars te bevrijden. Dat liep uit op een drama waarbij alle Israëliërs en 5 van de 8 gijzelnemers omkwamen. De volgende dag sprak IOC-voorzitter Avery Brundage de historische woorden: The games must go on.

De Olympische Spelen als best beveiligd evenement

Hoe verdeeld de wereld ook toen was, bleek uit het feit dat atleten uit de Sovjet-Unie gewoon door waren gegaan met trainen alsof er niets aan de hand was. Oost-Duitse deelnemers werd verboden om naar herdenkingsdiensten te gaan in het Olympisch dorp. Na München werden de Spelen een van de best beveiligde evenementen ooit.

Inspiratie opgedaan door onze boekentip voor week 38? Volg ons op social media om vaker dit soort tips te zien.

Sale/Solden 2024Sale/Solden 2024

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *