Boeken over Anne Frank

Vanaf 1 februari staat de film ‘Mijn beste vriendin, Anne Frank’ op Netflix. Inmiddels zijn er al meerdere films en toneelstukken verschenen over het leven van dit bijzondere meisje. Deze zijn allen gebaseerd op de dagboeken van Anne Frank, die na haar arrestatie bewaard werden door Miep Gies, een van de personen die hen had helpen onderduiken. Welke boeken zijn er over Anne Frank voor kinderen en volwassenen? Een zo compleet mogelijk overzicht met boeken over Anne Frank, waaronder ook het nieuwe boek over het baanbrekende onderzoek naar degene die de onderduikers verraadde.

Wie was Anne Frank?

Wie was Anne Frank eigenlijk? Anne Frank was een Duits en later statenloos Joods meisje, zoals we overal kunnen lezen. Ze werd wereldberoemd door de dagboeken die ze schreef toen ze ondergedoken zat in ‘Het achterhuis’, een pand aan de Prinsengracht in Amsterdam. Maar eigenlijk was ze een heel gewoon meisje, dat 10 was toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak en 15 jaar toen ze overleed aan vlektyfus, in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De herinneringen aan Anne Frank worden levend gehouden door het Anne Frankhuis, wat nog steeds te bezoeken is in Amsterdam, maar ook door de vele boeken die over haar verschenen zijn. Opdat wij nooit vergeten…

Wie verraadde Anne Frank?

Na al die jaren is het eigenlijk nog steeds niet echt duidelijk wie de familie Frank verraden heeft. Maar nieuwe onderzoeken wijzen steeds sterker in één richting: de notaris. Eerder werd deze theorie vrijwel volledig genegeerd, hoewel vader Otto Frank het als een van de meest aannemelijke theorieën zag. Inmiddels is er uitgebreid onderzoek gedaan met behulp van nieuwe technieken. Meer hierover lees je in het boek ‘Het verraad van Anne Frank‘.

Het dagboek van Anne Frank

het-achterhuis-anne-frank

Het bekendst van alle boeken over Anne Frank zijn natuurlijk haar eigen dagboekbrieven. Het dagboek van Anne Frank beleeft inmiddels al zijn 72ste druk en is daarmee een van de meest gelezen boeken ter wereld. Het dagboek van Anne Frank is uitgegeven onder de naam Het achterhuis.

Boeken over Anne Frank voor kinderen

Hieronder vind je eerst een verzameling boeken over Anne Frank die speciaal voor kinderen gemaakt zijn. De verhalen zijn toegankelijk en duidelijk en vaak mooi geïllustreerd. Als je wat verder naar beneden scrolt, vind je de meer informatieve boeken over Anne Frank en het achtergrondverhaal voor volwassenen.

Stripverhaal Anne Frank

Stripverhaal Anne Frank

Vandaag de dag is er ook een stripverhaal van Anne Frank beschikbaar. Ook dit boek heeft als titel Het achterhuis. Het stripboek brengt het verhaal van Anne Frank op respectvolle en toegankelijke wijze. Het is daarmee ideaal voor kinderen voor wie het verhaal van Anne Frank nog onbekend is.

Bekijk ook:  Top 10 inspirerende reisboeken

Klik bij bol.com op Paperback om het stripboek te bekijken.

Anne Frank in het kort

Anne Frank in het kort

Is jouw kind niet zo’n lezer? Of zit je kind in groep 3 en moet hij of zij het lezen nog echt onder de knie krijgen? Dan is dit boekje over Anne Frank een aanrader om je kind kennis te laten maken met het verhaal over dit bijzondere meisje. Dit boekje vertelt het verhaal van Anne Frank heel beknopt en toch wordt alles verteld wat belangrijk is in haar levensverhaal. Makkelijk te lezen en te begrijpen.

Mijn naam is Anne

Mijn naam is Anne

Mijn naam is Anne is een wat uitgebreider boek dan de titel hierboven. Daarmee is het ook voor wat oudere kinderen geschikt. Dit boek met een makkelijke versie van de dagboekbrieven van Anne Frank is heel geschikt voor kinderen rond de 9 jaar.

Van klein tot groots – Anne Frank

Wanneer je dit boek over Anne Frank kiest, dan ga je vooral voor de illustraties. Dit boek wordt gekenmerkt door vele zwart-wittekeningen, die heel mooi getroffen zijn. De emoties spatten van de pagina’s en dat maakt het verhaal van Anne Frank nog duidelijker voor een kind. Ook voor volwassenen is dit boekje overigens indrukwekkend.

Stripboek Het leven van Anne Frank

Het leven van Anne Frank – De grafische biografie

Ook dit betreft een stripboek over Anne Frank. Het is een geheel herziene uitgave van een eerdere versie. De tekeningen zijn van de Amerikaanse talenten Sid Jacobson en Ernie Colón. Bijzonder is dat in dit boek oorspronkelijke teksten uit de dagboeken van Anne worden gebruikt.

Anne Frank, mijn beste vriendin

Dit boek vertelt het verhaal van Anne Frank vanuit Hanneli Goslar, en het is het boek waardoor ik zelf voor het eerst kennismaakte met Anne Frank. Het verhaal van Anne Frank wordt nu vanuit andere ogen verteld en er staan een aantal mooie foto’s in, waar ik als kind altijd graag naar keek. Het maakt Anne Frank heel levend en haar verhaal nog indringender.

Boeken over Anne Frank voor volwassenen

Ook voor volwassenen zijn er inmiddels talloze boeken over Anne Frank verschenen. Natuurlijk is Het achterhuis de basis en zijn deze dagboekbrieven van Anne Frank voor iedereen een aanrader. Maar wellicht wil je nog meer over Anne Frank en haar tijd in het Achterhuis lezen. Hieronder vind je diverse boeken die wij aan kunnen raden.

Anne Frank, haar leven – Leeslicht

Anne Frank, haar leven is een nieuw boekje in de serie Leeslicht, uitgegeven in 2022. Misschien ben je niet zo’n lezer, maar wil je ook liever geen kinderboeken lezen. Dit boek is eenvoudige taal geschreven, voor volwassenen. Een aanrader als je niet zo goed in lezen bent, maar wel graag meer wilt weten over Anne Frank.

Biografie Anne Frank

Biografie Anne Frank, het leven van een jong meisje

Dit boek is waarschijnlijk de enige biografie van Anne Frank die er is. In het boek zijn nieuwe interviews opgenomen met mensen die Anne Frank gekend hebben, er staan niet eerder gepubliceerde foto´s van Anne in en nieuwe brieven en documenten, zoals een brief van Otto Frank uit de tijd waarin zij Amsterdam probeerden te ontvluchten. Een zeer compleet boek dat de vele facetten van het leven van de Franks belicht.

In de voetsporen van Anne Frank

In de voetsporen van Anne Frank

In dit boek beschrijft de auteur de plaatsen die belangrijk waren in Anne Franks leven. Hij bezoekt haar woonadressen in Duitsland en Amsterdam, maar ook de kampen waar zij gevangen gezeten heeft. In dit boek lees je meer over de achtergrond van de plaatsen zelf, maar zie je ook wat er vandaag de dag nog aan het leven van Anne Frank herinnert.

mijn-vriendin-anne-frank-hannah-pick-goslar

Mijn vriendin Anne Frank, Hannah Pick-Goslar

De langverwachte, ontroerende memoires van Holocaustoverlevende Hannah Pick-Goslar, die een intieme blik geeft op haar leven en haar vriendschap met Anne Frank.

Bekijk ook:  Prinses Amalia: het boek van Claudia de Breij

Wanneer Hannahs familie in 1933 vanuit nazi-Duitsland naar Amsterdam vlucht, raakt ze al snel bevriend met haar uitgesproken en vrolijke buurmeisje. Haar naam is Anne Frank en gedurende zeven onbezorgde jaren zijn de vriendinnen onafscheidelijk op school en thuis in de Rivierenbuurt. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en worden ze op een dag in 1942 zonder waarschuwing van elkaar gescheiden.

Anne en haar familie zijn verdwenen, er wordt gezegd dat ze naar Zwitserland zijn gevlucht. Terwijl Hannah piekert over het lot van haar vriendin en hoopt dat ze veilig is, krijgt haar eigen familie het steeds moeilijker. Ze worden opgepakt, naar kamp Westerbork gebracht en komen uiteindelijk in Bergen-Belsen terecht.

Te midden van afschuwelijke omstandigheden krijgt Hannah het verbluffende nieuws dat Anne daar ook is. Haar vriendin is verzwakt en worstelt om te overleven, en Hannah riskeert haar eigen leven om Anne te helpen. In deze ontroerende memoires vol hoop, kracht en verzet deelt Hannah Pick-Goslar voor het eerst haar ongelofelijke verhaal. Het is een intiem portret van haar band met Anne Frank en laat de kracht zien van vriendschap, liefde en herinnering.

Mooie zinnenboek Anne Frank

Het Mooie-zinnenboek

Anne Frank hield niet alleen haar dagboeken bij, maar ook het ‘Mooie-zinnenboek’. Daarin verzamelde ze zinnen uit boeken en zaken die ze las. Het is een verzameling citaten over onder meer rechtvaardigheid, geluk, oorlog en liefde, die voor Anne speciale betekenis hadden. Een bijzonder inkijkje in haar persoonlijke leven.

Ik heet Anne, zei ze, Anne Frank

Ik heet Anne, zei ze, Anne Frank

Opnieuw een boek met jeugdherinneringen van een van de vriendinnen van Anne Frank. Het boek van Hanneli Goslar is uitstekend geschikt voor kinderen. Het boek van Jacqueline van Maarsen is anders geschreven en opgebouwd en daardoor wellicht meer geschikt voor de volwassen lezer. Een bijzonder boekje dat weer een andere kant van het verhaal belicht.

Het fenomeen Anne Frank

Het fenomeen Anne Frank

Het fenomeen Anne Frank biedt een kritisch inkijkje in de faam rondom Anne Frank. Zal ze altijd zo beroemd blijven? Zal haar verhaal op deze manier gedeeld blijven worden? Wat doet de Anne Frankstichting in dit verhaal? En natuurlijk valt er van alles te lezen over haar leven en haar familie.

Mis je een boek in dit lijstje van boeken over Anne Frank? Aarzel dan niet om hieronder een reactie achter te laten en ons te tippen.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *