Jack Vance is een topschrijver op het gebied van sciencefiction. In dit artikel lees je meer over de schrijver, maar ook over zijn boeken. Verder vind je hier de volgorde van De Duivelsprinsen en andere series van zijn hand.
Inhoudsopgave
Wat is sciencefiction precies?
Bij sciencefiction draait het vaak om een toekomstig gebeuren dat ervoor gezorgd heeft dat de mens een ontwikkeling heeft doorgemaakt waardoor er een nieuw soort samenleving is ontstaan. Soms is vrijwel alles gericht op de techniek en wordt in het verhaal zoveel mogelijk verklaard wat mogelijk is dankzij toekomstige ontwikkelingen.
Af en toe werden die verhalen ook nog eens werkelijkheid. Jules Verne bracht mensen op de maan en naar de diepzee een eeuw voor dat feitelijk mogelijk werd. H.G. Wells nam ons mee op tijdreizen in de verre toekomst van de mens en beschreef een invasie op aarde van wezens van Mars. Aldous Huxley schreef met zijn ‘Brave New World’ een boek dat waarschijnlijk nog jaren geciteerd zal worden, omdat het een beeld van een samenleving schiep waarin een overheid met technologie het leven van de burgers steeds meer ging bepalen. Frank Herbert bracht de lezer in ‘Duin’ naar een heelal dat nog steeds veel gelijkenis had met onze wereld: religie en macht bepalen het leven van miljarden. Nog steeds zijn er kernwapens die zonder mededogen zullen worden ingezet indien dat nodig zou zijn. Zijn verhaal is zo spannend dat binnenkort de 3e verfilming zal uitkomen.
Het verschil tussen sciencefiction en fantasy is niet altijd duidelijk. In fantasy worden vaak compleet nieuwe werelden verzonnen, waar de mens slechts een onderdeel is van een groot aantal intelligente wezens en de aarde niet hoeft te bestaan. In sciencefiction is er wel die band met de oude aarde al zijn er soms bijna ontelbare millennia verstreken.
Jack Vance, de verteller
Jack Vance (1916-2013) schreef gedurende zijn carrière meer dan 50 boeken en 100 verhalen. Zijn werk is in vele talen uitgebracht, ook het Nederlands. Dat zal voor vele vertalers nog een behoorlijke klus zijn geweest, want experts denken dat Jack Vance wellicht de grootste woordenschat in het Engels had van alle hedendaagse schrijvers.
Houdt dat in dat zijn romans vol moeilijke woorden staan waardoor de lezer een woordenboek nodig heeft? Beslist niet. Jack Vance gebruikte zijn rijke vocabulaire om zijn verhaal nog meer beeldend te maken. Zijn beschrijvingen zijn gewoon groots waardoor de lezer als vanzelf in het verhaal wordt getrokken. Zelfs de meest vreemde buitenaardse wezens lijken ineens voorstelbaar.
In zijn verhalen is er de moderne technologie die nodig is om door het heelal te reizen. Maar daar ligt de nadruk nooit op. Het zijn de karakters die beschreven worden en de werelden waarin ze leven. Waar het reizen tussen de planeten gewoon is in de beschreven tijd, kan op een planeet het wiel nog een recente uitvinding vormen en zijn de leefomstandigheden soms vergelijkbaar met die in de oudheid op aarde.
De schavuit als hoofdpersoon
In veel van zijn romans is de hoofdpersoon beslist geen held van onbesproken karakter. De helden van Vance hebben vaak ook wat minder prettige eigenschappen al was het maar cynisme in al hun uitingen. Hierdoor is het makkelijk om je met de hoofdpersoon te vereenzelvigen tijdens de avonturen die beleefd gaan worden. In de boeken van Vance zijn die avonturen groots en meeslepend. Hierdoor besef je vaak niet eens dat het ook om heftige thema’s gaat als slavernij, wraak, moord of machtsmisbruik. De werelden van Vance zijn zo echt dat je kan vergeten dat het ‘maar’ sciencefiction is.
De bekendste boeken van Jack Vance
Jack Vance heeft meerdere vervolgseries geschreven, maar deed dat beslist niet met een vaste tussenperiode per boek. Bij de boeken over de ‘Stervende Aarde’ zat er 33 jaar tussen het verschijnen van het eerste boek en het laatste in de reeks. In de tussentijd werden er andere series geschreven, soms in een paar jaar. Vrijwel alle boeken zijn apart leesbaar, maar echt genieten doe je uiteraard als je de volgorde van de series volgt zoals die hieronder staat opgenomen. Voor tijdgenoten die graag zijn boeken lazen, moet het wachten beslist soms erg lang hebben geduurd. Vandaag de dag hebben we het voorrecht om alles wat deze geweldige verteller heeft geschreven op volgorde te kunnen te lezen.
Volgorde serie de Duivelsprinsen
De Duivelsprinsen is wellicht de bekendste serie van Jack Vance. Hieronder vind je de volgorde van de serie Duivelsprinsen van Jack Vance.
De Duivelsprinsen
- De Sterrekoning (1964) (e-book De Sterrekoning)
- De Moordmachine (1964) (e-book De Moordmachine)
- Het Paleis van de Liefde (1967) (e-book Het Paleis van de Liefde)
- Lens Larque (1979) (e-book Lens Larque)
- Het Boek der Dromen (1981) (e-book Het Boek der Dromen)
Volgorde Tschai, de waanzinnige planeet
Na De Duivelsprinsen nog meer lezen van Jack Vance? Dan vind je hieronder de volgorde van Tschai, de waanzinnige planeet.
Tschai, de waanzinnige planeet
- Een stad vol Chasch (1968) (e-book Een stad vol Chasch – in 1 band met deel 2)
- Onder de Wankh (1969) (e-book Onder de Wank – in 1 band met deel 1)
- De Dirdir (1969) (e-book De Dirdir – in 1 band met deel 4)
- De Pnume (1971) (e-book De Pnume – in 1 band met deel 3)
Volgorde Durdane
- De Anome (1971) (e-book De Anome)
- De Roguskhoi (1972) (e-book De Roguskhoi)
- De Asutra (1973) (e-book De Asutra)
Volgorde De kronieken van Cadwal
De Kronieken van Cadwal is eveneens een bekende serie van Jack Vance. Hieronder komen we daar nog uitgebreider op terug, maar eerst de volgorde van De kronieken van Cadwal.
- Station Araminta (1987) (e-book Station Araminta)
- De oude aarde (1990) (e-book De oude aarde)
- Throy (1992) (e-book Throy)
Volgorde De Lokkende Verte
- De Wilde Vaart (1998)
- De Lokkende Verte (2004)
Volgorde Lyonesse
- De tuin van Suldrun (1983) (e-book De tuin van Suldrun)
- De groene parel (1985) (e-book De groene parel)
- Madouc (1990) (e-book Madouc)
Volgorde Verhalen van de stervende aarde
- De stervende aarde (1950). Leuk weetje: in 1969 werd dit boek bekroond met de Hugo Award. (E-book De stervende aarde)
- De ogen van de overwereld (1966) (e-book De ogen van de overwereld)
- Cugel gewroken (1983) (e-book Cugel gewroken)
- Rhialto de Schitterende (1983) (e-book Rhialto de Schitterende)
Volgorde Alastor Cluster
- Trullion: Alastor 2262 (1973) (e-book Trullion)
- Wyst: Alastor 1716 (1978) (e-book Wyst)
- Marune: Alastor 933 (1975) (e-book Marune)
Jack Vance De kronieken van Cadwal: het verhaal
Gelet op de wijze waarop Jack Vance schreef heeft hij deze trilogie redelijk snel afgemaakt. Het behoort niet tot de bekendste series maar geeft een uitstekend beeld van het werk van de auteur.
De mens heeft het heelal bedwongen. De planeet Cadwal heeft een onvoorstelbare fauna en flora. In de grijze oudheid heeft een stel natuurbeschermers deze planeet verworven zodat deze ongerept kan blijven. Toerisme is vrijwel verboden en ook buitenstaanders worden zoveel mogelijk van de planeet geweerd. Er is een klein dorp dat bewoond wordt door nakomelingen van de natuurbeschermers. Zij treden op indien dat nodig is en laten de natuur met rust. Er mogen nooit meer mensen wonen in het dorp dan een bepaald aantal.
Op hun 18e jaar krijgen de kinderen een nummer toegewezen. Dit bepaalt of ze mogen blijven of voorgoed Cadwal moeten verlaten omdat er geen ruimte voor hem is. Glawen Glattuc hoeft zich geen zorgen te maken, iedereen beseft dat zijn nummer laag genoeg zal zijn en dat zijn toekomst ligt op Cadwal. Maar tegen alle verwachtingen in, krijgt hij een nummer dat met zekerheid betekent dat hij zal moeten vertrekken. Alleen de dochter van de gouverneur staat hem bij als hij probeert uit te zoeken wat er mis kan zijn gegaan. Hun avonturen zorgen ervoor dat de lezer een perfect inzicht krijgt in de woeste natuur van Cadwal maar ook een bezoek brengt aan de oude aarde, waar de tijd bijna is verstreken.
De andere boeken van Jack Vance op volgorde van uitgave
De andere boeken van Vance zijn hieronder genoemd. Meerdere werden er bekroond met een Hugo Award, wellicht de meest prestigieuze prijs in de wereld van de sciencefiction. Voor wie een indruk wil krijgen van het werk van deze grote verteller zijn dit de mogelijkheden.
- De Zoon van de Boom (1951)
- Vrijbuiters in het heelal (1953)
- De huizen van Iszm
- (1954)
- De vijf gouden banden (1954)
- Het eeuwige leven (1956)
- Grote Planeet (1957)
- De talen van Pao (1958)
- De drakenruiters (1962). In 1963 bekroond met de Hugo Award.
- Space opera (1965).
- Blauwe wereld (1966)
- Het laatste kasteel (1966). In 1966 bekroond met de Nebula Award, en in 1967 met de Hugo Award.
- De wonderbaarlijke avonturen van Magnus Ridolph ( 1966) Verhalenbundel.
- Emphyrio (1969)
- Telek. (1972)
- De domeinen van Koryphon (1974)
- Circuswereld (1975).
- Sulwens Planeet (1976). Verhalenbundel.
- Maske: Thaery (:1976)
- Morreion (1978). Verhalenbundel.
- Slaven van de Klau (1980). Verhalenbundel.
- Alambar (1981). Verhalenbundel.
- Nachtlamp (1996)
Waar gaat het boek Nachtlamp over?
Dit boek is de laatste roman van Jack Vance maar beslist niet de minste.
Jaro wordt als jong kind gered als op een woeste wereld als hij bijna wordt doodgeslagen door andere kinderen omdat hij een zwerver is. Zijn redders adopteren hem en hij wordt meegenomen naar de thuiswereld van beide antropologen. Hier heerst beschaving althans is er een dergelijk vernis, maar emoties worden vaak slechts onderdrukt en zijn niet verdwenen. Jaro groeit op tot een normale jongeman, zij het wat somber van aard. Tijdens een expeditie komen zijn pleegouders om het leven. Deze hebben Jaro nooit iets willen vertellen over de planeet waar hij werd gevonden. Nu gaat Jaro zelf op zoek en zijn speurtocht brengt hem door een groot deel van het heelal op zoek naar een waarheid waarvan hij niet weet of hij deze wil kennen.
Audiobooks van Jack Vance
Op Youtube kun je heel wat audiobooks van Jack Vance terugvinden. Deze zijn echter wel Engelstalig. Zo kun je bijvoorbeeld het boek The Dying Earth beluisteren. Ook van de serie Tschai van Jack Vance vind je audiobooks online.
Heb jij al boeken van Jack Vance gelezen? Wat vond jij van deze boeken? Laat hieronder een reactie achter om jouw ervaring met ons te delen!
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.
Rosalyn van Moorselaar is de drijvende kracht achter Meerlezen.nl. Haar wereld bestaat uit boeken. In haar kinderjaren was ze al een fervent lezer, maar al snel kwam ze ook op professioneel terrein tussen de boeken terecht. Al jong kreeg ze een baan in de bibliotheek, waarbij ze in eerste instantie vooral boeken innam en sorteerde, maar later veel meer een adviserende rol kreeg. Het talent om titels te adviseren op basis van gelezen boeken zet ze nu graag in voor Meerlezen.nl. Het schrijven voor Meerlezen.nl is voor haar hobbymatig, in het dagelijks leven is ze… boekvertaler!
Fijn hoe overzichtelijk je dit allemaal neergeschreven hebt. Ik denk dat mijn eerste ScienceFiction roman er ook eentje was van Vance. Wat een mooie foto’s!
Zoals je weet ben ik Christen. Zelf kijk en lees ik nooit iets met Sciencefiction. Het is wel handig om te weten, wat dat inhoudt.
wat een mooie en uitgebreide beschrijving van science fiction en Jack Vance. Ik ben geen science fiction lezer en dan is het extra leuk er wat meer over te lezen!
Ik ben totaal geen sciencefiction lezer, dus ik moest even goed gaan zitten voor deze uitgebreide review. Maar desondanks leuk om jouw passie ervoor in je tekst terug te zien. Dus top om daarmee ook mijn aandacht vast te kunnen houden.
Ik kende hem nog niet, nu ben ik ook niet zo thuis in dit genre. Ik probeer wel meer te lezen, dus wie weet ooit..
Alles gelezen en herlezen van Jack Vance. Taalgebruik en stijl zijn wonderschoon.
Bedankt voor je aandacht voor deze auteur.
Je doet jezelf tekort als je de boeken van Vance niet leest.
Mooi overzicht.
Ik mis de uitgaven van Meulenhoff:
– De tempel van Han
– De machines van Maz
Ik lees alle boeken van Jack Vance minstens één keer per jaar. Elke keer ontdek ik weer nieuwe dingen, beschrijvingen, details, verbanden, die me niet niet eerder opgevallen zijn. Een genot om te lezen. Heerlijke literatuur die je wereld even in een ander perspectief zet!