10 Valentijnscadeaus voor lezers en schrijvers

Het is bijna weer zover: Valentijnsdag op 14 februari. Als je aan een willekeurige voorbijganger vraagt: ‘Wat is Valentijnsdag?’ dan zullen de antwoorden zeker uiteenlopen. De een vindt het bij uitstek een dag om de liefde te vieren, terwijl de ander het commercieel geneuzel vindt. Maar wat je er ook van vindt, de dag bestaat nu eenmaal en de meeste partners genieten toch wel van wat extra aandacht op Valentijnsdag. Daarom hebben we hieronder 10 Valentijnscadeaus voor lezers en schrijvers verzameld.

Waar komt Valentijnsdag vandaan?

Er zijn vele verhalen over het ontstaan van deze feestelijke dag, maar er zijn weinig historische feiten waarop deze gestoeld zijn. Overigens is het geen recent verschijnsel zoals weleens wordt gedacht. Het begon met kaarten die stille aanbidders stuurden naar hun geliefde (die al dan niet ongebonden was). De oudste kaart die bewaard is gebleven dateert uit 1400 en kan je gaan bezichtigen in Engeland. Na de Tweede Wereldoorlog deed de bloemenindustrie in ons land een poging om een link te leggen tussen het geven van een bos bloemen en Valentijnsdag. Het werd geen succes hoewel vandaag de dag de rode rozen niet aan te slepen zijn op 14 februari. In de jaren 90 van de vorige eeuw nam  de interesse voor Valentijnsdag in ons land ook toe, vooral vanwege de invloed vanuit de VS. Momenteel wordt het wel de dag van de liefde genoemd waarop stellen elkaar een cadeautje geven, maar ook ouders en kinderen of goede vriendinnen kunnen elkaar een cadeautje geven op deze dag. Er is in ons land ook nog een behoorlijk percentage mensen dat Valentijnsdag negeert als een puur commercieel gebeuren.

10 Valentijnscadeaus voor lezers en schrijvers

Ongeacht hoe jij erover denkt, hebben we hieronder een aantal cadeautjes verzameld voor lezers en schrijvers die de liefde willen vieren. Op 14 februari of een andere dag.

Originele valentijnscadeaus

1. Brieven aan mijn lief – Lea Redmond

Dit is een exemplaar uit de serie van ‘brieven voor later’. Het is de ideale manier om je liefde in handgeschreven brieven vast te leggen. Vertel hem of haar nu hoe jij je voelt en waarom je partner voor jou de ware is. Doe het in je eigen woorden omdat niets meer indrukwekkend is dan dat. Dateer de brieven en geef daarna het setje aan je partner. Daarbij kan je al een datum noemen waarop de brieven gelezen moeten worden maar ook ze bewaren tot een tijdstip waarop het nodig. Een tijdcapsule die iedereen die van iemand houdt, zou moeten vullen.

Valentijnscadeaus

2. Love letters of great men

Er zal vast ook nog eens een boek verschijnen waarin de brieven van belangrijke vrouwen uit de historie worden vast gelegd. Met dit boek kan je in ieder geval genieten van hetgeen mannen schreven over hun passie, hoop en liefde maar ook over jaloezie en minder fraaie zaken. Er zijn vele bekende ‘schrijvers’ in dit boek opgenomen die wel raad wisten met hun woorden zoals Oscar Wilde en Mark Twain. Maar je kan ook lezen wat Mozart, Henry VII en Nelson aan het papier toe vertrouwden.

Valentijnscadeaus voor lezers

3. Waarom ik van je hou – Alexandra Reinwarth

Een andere tijdcapsule waarin je nu kan vastleggen waarom je zoveel houdt van je partner. In het boek staan vragen, grappige maar ook zeer diepgaande, opdrachten en meer. Alles wat je nodig hebt om een liefdesverklaring te maken die persoonlijker is dan ieder ander cadeau. Misschien ontbreken jou de woorden soms om je partner duidelijk te maken wat je voor hem of haar voelt. Dit boek helpt je op weg en wordt misschien het meest waardevolle document dat je ooit hebt gemaakt.

vertel maar - Valentijnsdag - Sally Lee

4. Vertel maar – Valentijnsdag – Sally Lee

Op zoek naar Valentijnscadeaus voor jongeren? Dit boek is speciaal bedoeld om aan jonge tieners te geven, zodat ze wat meer te weten komen over deze bijzondere dag. Op boeiende wijze wordt uit de doeken gedaan welke mythen er bestaan over het ontstaan van deze dag. Het boek is niet alleen bedoeld om informatie te verstrekken maar ook om de woordenschat uit te breiden. Er staan ook speciale voorlees stukken in het boek.

Het battle boek voor koppels Martijn Derikx

5. Het battle boek voor koppels – Martijn Derikx

Ken jij je partner zo goed dat je dit boek aandurft? In dit boek staan 99 opdrachten en uitdagingen  voor koppels. Er zijn punten te winnen voor wie het beste presteert. Ben jij degene die je partner het hardst kan laten lachen of ligt jouw talent meer op het gebied van schrijven van de meest emotionele liefdesbrief? Zeker is dat je elkaar steeds beter zal leren kennen naarmate je meer opdrachten samen uitvoert.

Samenwonen doe je zo Robert Doggers

6. Samenwonen doe je zo – Robert Doggers

Als je gaat samenwonen, verandert je leven op een manier die je vooraf niet kan voorstellen. Ineens moet je rekening houden met een partner bij vrijwel alles wat je doet. Dat gaat over simpele zaken als wie de afwas doet maar ook minder eenvoudige beslissingen die soms op de vierkante meter moeten worden genomen. Dit boek bevat tientallen praktische tips van ervaringsdeskundigen, maar ook van een relatiepsycholoog. Durven jullie daarna de ultieme samenwoontest te doen?

Poems to fall in love with cadeau idee Valentijnsdag

7. Poems to fall in love with – Chris Riddle

Wie kan nu beter over de liefde vertellen dan een dichter? Dit boek zal je beslist meerdere malen te voorschijn halen, zeker als het een cadeautje is. Er staan prachtige illustraties bij de gedichten. De selectie is zeer ruim en begint bij Shakespeare, maar ook hedendaagse dichters hebben een plekje gekregen in dit mooie boek. Een redelijke kennis van de Engelse taal is wel noodzakelijk voor een goed begrip van de teksten. Beslist een van die Valentijnscadeaus die je bij zal blijven.

8. All in – Ron Simpson

Een waargebeurd liefdesverhaal waar je van zal smullen. Ron Simpson heeft iedereen in zijn omgeving  al wel eens verteld hoe zijn vader zijn moeder ontmoette en haar binnen 48 uur ten huwelijk vroeg. In dit boek kan ook jij dat lezen. Een jonge Engelse soldaat is na lange tijd terug in Londen. In de bus ontmoet hij een beeldschone vrouw en hij vindt de moed om haar uit te nodigen voor een diner. Het is nog een andere tijd en de vrouw reist samen met haar moeder. Zo begint een ongemakkelijk diner voor 3 personen. Een prachtig en origineel Valentijnscadeau.

Klaagkwaken op Valentijnsdag

9. Klaagkwaken op Valentijnsdag – Hans van Diejie

Hoeft het niet zoet op Valentijnsdag wat jou betreft? Dan is dit boek het juiste voor jou. Het bevat een aantal vileine verhalen over macho mannen en weerbare vrouwen. Het kan eigenlijk niet gemeen genoeg zijn. Maar het einde van de verhalen is altijd verrassend. Als jij als lezer erom weet te glimlachen, heeft de auteur zijn doel bereikt.

Valentijnscadeaus boeken

10. De leukste manieren om te zeggen ‘Ik hou van jou!’ – Walter Oliviers

Uiteraard heb jij al talloze keren tegen je geliefde die vier magische woorden uitgesproken. Er zijn echter nog veel meer manieren om dat duidelijk te maken. In dit grappige boekje staan er 101. Die kan je uiteraard ook gewoon gebruiken om inspiratie op te doen voor een originele wijze om ‘ik hou van jou’ te zeggen. Leuk om te krijgen, maar ook om te geven.

Heb jij nog een leuke aanrader en kun je ons originele Valentijnscadeaus voor lezers tippen? Laat dan hieronder een reactie achter. Bekijk ook: De moderne filosoof van de liefde: Alain de Botton.

Bekijk ook:  Recensie Wie houdt je warm in de winter? door Berend Boudewijn

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Eén gedachte over “10 Valentijnscadeaus voor lezers en schrijvers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *