Deze week verscheen de nieuwe biografie over de rijkste man ter wereld, of is hij dat nu eventjes niet? In ieder geval is Elon Musk iemand die de aandacht trekt. Niet alleen door de rijkdom die hij heeft verworven. De selfmade miljardair houdt er ook bijzondere ideeën op na en is niet bang om die te uiten. De reacties op deze nieuwe biografie kwamen dan ook al gauw. Deze biografie houdt het clichébeeld van de klootzak-visionair in stand, kopte de Volkskrant. De biografie van Elon Musk geeft geen antwoord op essentiële vragen, oordeelde Trouw. RTL Boulevard had zich met name verdiept in de ‘wrede’ relatie met Amber Heard. Maar wat voor boek is het nu eigenlijk en is het de aankoop waard?
Inhoudsopgave
Wie is Walter Isaacson?
Walter Isaacson is hoogleraar Geschiedenis aan Tulane University en bekend als auteur van meerdere biografieën die alom worden geprezen. Hij schreef biografieën over onder anderen Steve Jobs, Albert Einstein en Leonardo da Vinci. Daarnaast was hij CEO van het Aspen Institute, chairman van CNN en hoofdredacteur van Time Magazine.
Wat kan je verwachten van deze biografie?
Bestsellerauteur Walter Isaacson vertelt in deze biografie het verrassend intieme verhaal van een van de meest fascinerende en controversiële ondernemers van deze tijd: Elon Musk. Een baanbrekende pionier die de wereld naar het tijdperk van elektrische voertuigen, private ruimtevaart en kunstmatige intelligentie heeft geleid. O, en hij heeft Twitter overgenomen.
Toen Elon Musk als kind in Zuid-Afrika woonde, werd hij regelmatig in elkaar geslagen door pesters. Op een dag werd hij door een groepje van een betonnen trap geduwd. Daarna werd hij getrapt tot zijn gezicht bol en gezwollen was. Hij lag een week in het ziekenhuis. Maar de lichamelijke littekens waren niets vergeleken met de emotionele schade die werd toegebracht door zijn vader, een ingenieur, schoft en charismatische fantast.
Zijn vaders invloed op zijn mentale gesteldheid bleef aanhouden. Hij veranderde in een stoere maar kwetsbare, soms zelfs kinderlijke volwassene, vatbaar voor Jekyll-and-Hyde-achtige stemmingswisselingen en met een extreem hoge tolerantie voor risico’s, een hunkering naar drama, buitenproportionele doelen en een manische intensiteit die soms hard en destructief is.
Slechts één vraag laait op
In het begin van 2022 – een jaar nadat zijn bedrijf SpaceX 31 succesvolle raketlanceringen deed, Tesla bijna een miljoen auto’s verkocht en hij de rijkste man op aarde werd – sprak Musk berouwvol over zijn drang om drama te creëren. ‘Ik moet mijn manier van denken weg krijgen van de crisismodus waarin ze de afgelopen veertien jaar, of eigenlijk al mijn hele leven, stond,’ zei hij.
Het was een weemoedige uitspraak, geen goed voornemen. En ondertussen kocht hij toch stiekem aandelen van Twitter, ’s werelds grootste speeltuin. Wanneer hij in een diep dal zat, bracht dat hem telkens weer terug naar de pesterijen in de speeltuin. Nu had hij de kans om zelf de baas van de speeltuin te zijn.
Isaacson volgde Musk twee jaar lang. Hij woonde zijn vergaderingen bij, liep samen met hem door zijn fabrieken. Uren spendeerde hij aan interviews met Musk zelf, zijn familie, vrienden, collega’s en vijanden. Het resultaat is een onthullend verhaal van binnenuit, vol met fantastische anekdotes over triomf en beroering. Slecht één vraag laait op: zijn de demonen die Musk drijven ook hetgeen wat nodig is voor innovatie en vooruitgang?
Recensie biografie Elon Musk
Zelfs voor iemand die van lezen houdt, is een boek van 704 pagina’s een uitdaging. Het moet wel blijven boeien. Gelukkig is Isaacson een oude rot in het vak. Hij schrijft op een prettig leesbare manier waarmee hij de spanning erin houdt.
Al voordat het boek werkelijk was uitgekomen, werd het meest bijzondere feit erin bekend gemaakt door CNN. Door direct ingrijpen van Musk werd Starlink, een net van communicatiesatellieten in bezit van de miljardair, uitgeschakeld tijdens een drone-aanval van Oekraïne op de Krim. Zonder het systeem mislukte de aanval. Musk gaf aan dat bij bang was dat Rusland met nucleaire middelen zou reageren op deze aanval. Het is ook bekend dat Musk’s politieke ideeën redelijk aansluiten bij die van Donald Trump.
Als rijkste man ter wereld en eigenaar van X (voorheen Twitter) heeft Musk uiteraard de middelen om echt invloed uit te oefenen. De Washington Post uitte ook onlangs zorgen vanwege de macht die bij een persoon is terecht gekomen. En is die zo machtige man nu een visionair of toch in eerste instantie een klootzak met vele onverwerkte trauma’s? Persoonlijk heb ik het antwoord niet in het boek kunnen ontdekken.
Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.
Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.
Rosalyn van Moorselaar is de drijvende kracht achter Meerlezen.nl. Haar wereld bestaat uit boeken. In haar kinderjaren was ze al een fervent lezer, maar al snel kwam ze ook op professioneel terrein tussen de boeken terecht. Al jong kreeg ze een baan in de bibliotheek, waarbij ze in eerste instantie vooral boeken innam en sorteerde, maar later veel meer een adviserende rol kreeg. Het talent om titels te adviseren op basis van gelezen boeken zet ze nu graag in voor Meerlezen.nl. Het schrijven voor Meerlezen.nl is voor haar hobbymatig, in het dagelijks leven is ze… boekvertaler!