De boeken van James Clavell, de meesterverteller over het Verre Oosten

Buiten kondigt de herfst zich al duidelijk aan. Dit is de tijd om lekker onder een dekentje te kruipen op de bank met een spinnende kat naast je. Dan zoek je natuurlijk een dik boek waar spanning en romantiek de hoofdtoon vormen. Stoere mannen en beeldschone vrouwen die allen vooral hun eigen belang in de gaten houden. Voeg daarbij nog een exotische omgeving, die soms maar moeilijk te doorgronden is, en je hebt een historische roman van James Clavell.

Wie was James Clavell?

Deze Britse schrijver werd in 1924 geboren in Sydney, hij stief op 70e jarige leeftijd in Zwitserland. Inmiddels was hij genaturaliseerd tot Amerikaan. Op 16e jarige leeftijd nam hij dienst bij de Royal Navy op het moment dat de Tweede Wereldoorlog begon. Hij vocht tegen de Japanners in Maleisië, werd gewond en gevangen genomen. Uiteindelijk belandde hij in een van de meest beruchte gevangenkampen in Singapore. Hij overleefde het kamp en studeerde vervolgens in Birmingham. In 1953 vertrok hij naar Hollywood om filmscripts te schijven. Daarnaast schreef hij ook een aantal boeken, waaronder Shogun in 1975. Dit boek zou het bekendst worden. Er werd ook een tv-serie op gebaseerd met Richard Chamberlain in de hoofdrol.

De boeken van James Clavell: Asian saga op volgorde

Hieronder vind je de Asian saga van James Clavell op volgorde. De boeken zijn ook los van elkaar te lezen.

Bekijk ook:  Recensie De motormeiden, Jenni L. Walsh

Wat kan je verwachten van de boeken van James Clavell?

Ondanks de ontberingen die hij zelf meemaakte onder het meedogenloze bewind van Japanse militairen in een kamp voor krijgsgevangen toont Clavell in zijn historische romans zeer veel respect voor de wijze waarop de samenlevingen in het Verre Oosten gevormd zijn in het verleden.

In zijn boeken wordt de meedogenloze wijze waarop het arme deel van de bevolking wordt onderdrukt niet verhuld, maar wordt ook het eergevoel van de heersende klasse benadrukt. Hij beschrijft de strijd die ontstaat als westerse kooplieden in dit gebied aankomen en de plaatselijke machthebbers verbazen door hun volkomen gebrek aan scrupules. Er wordt op dood en leven gestreden en niemand wordt ontzien. Clavell was overigens een grote voorstander van het laissez-faire kapitalisme en dat komt bij zijn hoofdpersonen vaak tot uitdrukking. Zijn romans zijn populair bij mannen en vrouwen vanwege de combinatie van spanning en romantiek.

Shogun

Het boek is gebaseerd op een waar verhaal. Een Engelse zeeman William Adams bereikte de Japanse kust in 1600 aan boord van het Nederlandse handelsschip ‘De Liefde’. Hij stierf in 1620 als samoerai. In Shogun lijdt stuurman John Blackthorne schipbreuk op de kust van Japan in het begin van de 17e eeuw. Alleen de Portugezen mogen op beperkte wijze handel voeren in Japan maar ook zij worden niet vertrouwd door de Japanners. Blackthorne droomt ervan om degene te zijn die de handel mogelijk maakt met Japan en China en om als rijk en gerespecteerd man terug te keren naar Europa. Maar het broeit in Japan. Diverse regionale heersers proberen de samoerai te verenigen en tot shogun, de hoogste militaire leider in Japan, te worden benoemd.

De shogun is alleen verantwoording verschuldigd aan de keizer. Blackthorne wordt opgemerkt door Toranaga, een meedogenloze aanvoerder die een van de kandidaten is voor de positie van shogun. Beide mannen lijken elkaar te respecteren maar een woord van Toranaga is genoeg voor een gruwelijke terechtstelling van Blackthorne. De situatie voor de stuurman wordt nog veel complexer als de beeldschone vrouwe Mariko verliefd op hem wordt.

Bekijk ook:  M.J. Arlidge boeken: Helen Grace op volgorde

Koning Rat

In 1942 werd een van de belangrijkste Britse militaire bolwerken in het Verre Oosten door Japan veroverd: Singapore. Meer dan 150.000 militairen in dienst van  het Britse rijk gaven zich over en werden gevangen genomen. De Japanners begrepen daar niets van omdat in de militaire tradities van de samoerai er gevochten werd tot de dood. Alleen lafaards gaven zich over en hadden daarmee ook hun leven verspeeld. In de kampen werd nauwelijks aandacht besteed aan het lot van de krijgsgevangen. Duizenden stierven aan ziektes, ondervoeding of werden geëxecuteerd voor kleine vergrijpen. Sommigen werden gewoon gedood zonder enige reden.

Het meest beruchte kamp in Singapore was Changi. Koning Rat vertelt het verhaal van een Amerikaanse korporaal die iedere dag moet vechten om te overleven. Het is niet zijn goede karakter dat hem daarbij te hulp komt maar zijn handelsgeest en onverbiddelijk wil om niet hier te sterven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *