De boeken van Game of Thrones van George R.R. Martin

Wat als jouw romanseries de basis wordt voor een van de meest bekende tv-programma’s ooit? In 2007 kocht de zender HBO de tv-rechten op de serie A song of ice and fire. Het werd de basis voor een van de meest bekeken (en besproken) series ooit: the Game of Thrones. George R.R. Martin is wellicht de meest bekroonde ‘onbekende’ schrijver.

George R.R. Martin werkte mee aan de tv-serie, maar het werd zo’n enorm succes dat de productie hem inhaalde. Hij was nog bezig met zijn 5e boek toen de serie verder moest en de scripts niet meer op zijn werk konden worden gebaseerd. Kijkers raakten ontevreden en waren teleurgesteld over het slot van het epos. Martin beloofde het in zijn boeken beter te doen.

Wie is George R.R. Martin?

George Richard Raymond Martin werd in 1948 in Bayonne, New Jersey geboren en is een schrijver van fantasy en sciencefiction. Hij studeerde en doceerde journalistiek, werkte als filmproducent en organiseerde schaaktoernooien. In de jaren zeventig van de vorige eeuw schreef hij voornamelijk korte verhalen en kreeg daarvoor de meest prestigieuze prijzen in het genre fantasy and sciencefiction: de Hugo en Nebula Awards.

Hij laste een pauze in voor zijn schrijfwerk en begon in de jaren negentig met de serie ‘Een lied van ijs en vuur’ Hij noemde dit het beste werk dat hij ooit heeft geschreven. Toch werd zijn rol als schrijver bij de serie A game of Thrones niet altijd erkend. Zijn boeken zijn voor een groot deel in meerdere landen uitgebracht, ook in Nederland. Daaraan is het succes van de HBO-Serie zeker mede debet.

Wat kun je van de boeken van George R.R. Martin verwachten?

Avontuur speelt de hoofdrol in de boeken van Martin, maar realisme is nooit ver weg. Zijn personages zijn nooit puur goed of intens slecht. Hecht je als lezer niet te veel aan de sympathieke hoofdrolspelers in het boek. De kans dat ze een gruwelijke dood sterven, wellicht door verraad, is beslist aanwezig. Ook is er altijd aandacht voor het grote lijden dat de ‘spelletjes’ van de machthebbers onder  het gewone volk teweeg zullen brengen. Onder het avontuur in de boeken zit altijd een tweede laag die verhaalt over het vaak wrede karakter van de mens.

Bekijk ook:  25 romans die zich afspelen in Frankrijk

Moet je de boeken van Game of Thrones op volgorde lezen? 

Van zijn boeken werden er een aantal in het Nederlands vertaald. Met name de oudere boeken zijn afzonderlijk leesbaar. Om het verhaal van ‘Het lied van ijs en vuur’ goed te kunnen volgen is het een goed idee om met de introductie te beginnen. De achtergronden maken veel duidelijk over het huidige tijdperk in het epos. Wie de tv-serie heeft gezien zal veel herkennen, maar wacht zoals gezegd een nieuw (beter?) slot.

De boeken van Games of Thrones en andere boeken van George R.R. Martin

Hieronder vind je de boeken van Games of Thrones op volgorde, maar ook de andere boeken van George R. R. Martin.

Los te lezen boeken van George R.R. Martin

De opkomst en ondergang van het Huis Targaryen van Westeros / The history of House Targaryen of Westeros

Deze serie kan vooraf aan de boeken van Game of Thrones gelezen worden.

 1. De opkomst van de draak (Introductie)
 2. Vuur & Bloed (Originele titel: Fire and Blood)

Twee losse boeken die voor Game of Thrones gelezen kunnen worden

De boeken van Game of Thrones op volgorde: Een lied van ijs en vuur/Song of Ice and Fire

 1. De wereld van ijs en vuur (Introductie, originele titel: The world of ice and fire)
 2. Het spel der tronen (Originele titel: A game of thrones)
 3. De strijd der koningen (Originele titel: A clash of kings)
 4. Een storm van zwaarden: Staal en Sneeuw (Originele titel: A storm of swords: Steel and Snow)
 5. Een storm van zwaarden: Bloed en Goud (Originele titel: A storm of swords: Blood and Gold)
 6. Een feestmaal voor kraaien (Originele titel: A feast for crows)
 7. Een dans met draken: Oude vetes, nieuwe strijd (Originele titel: A dance with dragons (deels)
 8. Een dans met draken: Zwaarden tegen draken (Originele titel: A dance with dragons (deels)
Bekijk ook:  Helen Fields boeken op volgorde: Callanach

Serie Wild Cards op volgorde

 1. Het spel der spellen (Originele titel: Inside straight)
 2. Game over (Originele titel: Busted flush)
 3. Dodelijk spel (Originele titel: Suicide kings)

De drie beste boeken van George R.R. Martin uitgelicht

Hieronder lichten we 3 goede boeken van George R.R. Martin uit.

Game of thrones boek 1: Het spel der tronen

Game of Thrones boek 1

Achter de Noordwal, in de ijzige kou wacht de vijand geduldig op een nieuwe kans tot een bestorming om de landen ten zuiden daarvan in te nemen. Maar in de zeven koninkrijken lijkt men dit te zijn vergeten en  de wal wordt slechts bewaakt door een aantal onbuigzame strijders. In de koninkrijken spelen machtige families hun bloedige spelletjes. Oude rekeningen moeten worden vereffend en iedere zwakte zal worden afgestraft. De macht van de oude koning op de ijzeren troon in het zuiden is tanende.

Zijn belangrijkste medewerker (Hand) is onder verdachte omstandigheden omgekomen en adellijke families intrigeren om een goede positie te veroveren indien de koning komt te overlijden. Dan besluit de koning om heer Stark uit het ijzige noorden te laten overkomen als zijn nieuwe Hand.  Eddard Stark heeft geen geduld voor spelletjes en is even ruig als het gebied waar hij vandaan komt. Maar in het zuiden komt hij terecht in een machtsspel als nooit tevoren: het spel der tronen.

Nightflyers en andere verhalen

Deze bundel bevat verhalen van Martin uit de jaren 70 en ze liggen op de grens tussen horror en sciencefiction. In het titelverhaal heeft de mens ontdekt hoe het heelal kan worden bereisd. Een ruimteschip met 9 geleerden en een kapitein waar van wordt gezegd dat hij een cybernetisch wonder is, gaat op weg naar de rand van het bekende universum. De bedoeling is om contact te maken met een duister ras. Maar al gauw wordt duidelijk dat de echte bedreiging zich binnen het schip lijkt te bevinden. Ook in de andere verhalen worden de meest donkere plekjes in ons brein verkend.

De wild card serie

Het spel der spellen Martin

In een aantal bijzondere boeken heeft Martin collega schrijvers op het gebied van fantasy, sciencefiction en horror gevraagd mee schrijven. In 1946 wordt boven New York een buitenaards virus losgelaten. Daaraan sterft 90% van de bevolking. Van de overlevenden zijn 9 van de 10 gemuteerd tot ernstig misvormde monsters. De resterende 1% van de mensheid krijgt superkrachten. Maar wat moeten zij hiermee aanvangen in een wereld die niet langer menselijkheid kent en waar ze constant worden gewantrouwd?

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *