Boekentip van de week – 35

De zomer van 2022 loopt langzaam ten einde. Wellicht heb je heerlijk ontspannen kunnen lezen op de extreem warme dagen in dit jaar. De zomer is dan wel bijna voorbij, maar het leesgenot beslist niet. Deze week stellen we je een boek voor met 720 pagina’s non-fictie die lezen als een roman. Of je interesse in geschiedenis hebt of niet, dit boek zal je aanstaan.

Wie is Gregor Dijkhuis?

Gregor Dijkhuis (1953, Haaksbergen) werkte na zijn studie in Amsterdam als schoolleider in het voorgezet onderwerp. Na 25 jaar werken in het onderwijs nam hij 25 weken verlof en reisde met zijn vrouw door Italië om het gewone leven daar te leren kennen. In Via via doet hij op zeer leesbare wijze verslag van een bijzondere reis. In 2015 kwam zijn boek Stupor Mundi uit over keizer Frederik II (1194-1250). De bijnaam Stupor Mundi betekent: hij die de wereld verbaasde. In dit boek kan je kennis maken met een van de meest opzienbarende persoonlijkheden uit de vroege middeleeuwen. En nu is er De middeleeuwse zomer.

Waar gaat De middeleeuwse zomer over?

Veel weet de gemiddelde Nederlander niet over de middeleeuwen. Op school wordt er meestal in geschiedenisles gesproken over de duistere middeleeuwen en wordt daarna snel overgegaan naar de tijd van de renaissance. Ergens is dat onterecht omdat de vroege middeleeuwen ook een tijd van hoop en vooruitgang hebben betekend voor Noordwest-Europa.

Toen de wereld niet was vergaan in 1000 waar veel mensen op hadden gerekend, ontstond er een nieuw elan in ons deel van Europa. De tijd van de overvallen van de Vikingen en andere veroveraars leek ten einde te zijn gekomen. Ook het klimaat zat mee. Het werd warmer in de regio en dat was goed voor de oogsten en leverde nieuwe rijkdom en zelfvertrouwen op. De maatschappij ontwikkelde zich meer en meer. Het was ook de tijd dat men weer over de grenzen durfde te kijken al waren de kruistochten niet de meest positieve uitingen van een zelfverzekerd wordend werelddeel.

Bekijk ook:  Boekentip van de week - 47

Recensie De middeleeuwse zomer

Als je een opsommingen van feiten verwacht, zal je positief worden verrast. Dijkhuis neemt de lezer mee door de periode die de Hoge Middeleeuwen worden genoemd. Dat doet hij door je kennis te laten maken met bekende en onbekende personen die deze tijd hebben gemaakt tot was het was. Het leest als een spannende roman terwijl je tevens extra kennis opdoet over een periode in onze geschiedenis die ten onrechte wel eens wordt overgeslagen.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Eén gedachte over “Boekentip van de week – 35

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *