Lente in de tuin: 10 boeken over tuinieren

Hoera, het is lente. Als je het geluk hebt een tuin te bezitten, zal je het leven buiten zien opbloeien. Maar ook met een leuk balkon of een verzameling kamerplanten kan je de natuur wat dichter bij huis halen. De lente is bij uitstek het moment om aan de slag te gaan met het groene spul. Dan kan jij straks in de zomer lekker ontspannen je boeken lezen in je eigen urban jungle. Hieronder 10 gevarieerde boeken over tuinieren waar je beslist wijzer van wordt.

10 leuke boeken over tuinieren

Ben je niet alleen dol op lezen, maar heb je ook nog eens groene vingers? Welkom bij de club! Hieronder 10 leuke boeken over tuinieren.

1. Leven in de tuin – Penelope Lively

Ga mee op een literaire wandeling door de tuinen van de Britse schrijfster Penelope Lively: van de oase in Caïro waar ze opgroeide tot de kleine stadstuin in Noord-Londen die ze nu, op hoge leeftijd, nog vol toewijding onderhoudt. Keer samen met haar terug naar tuinen uit de literatuur en de schilderkunst die ze in de tussenliggende jaren bezocht, voor een laatste ommetje en een tevreden blik op al die plantenpracht. Na meer dan vijfentachtig jaar lezen, schrijven en wroeten in de aarde brengt Penelope Lively het geluk van de tuinier als geen ander onder woorden.

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

2. Een jaar in de moestuin – Lucy Chamberlain

Teel je eigen groente, fruit en kruiden en leer goed te plannen. Welke gewassen zijn de beste keuze voor de beschikbare ruimte? Hoe bereid je de grond voor en wat is het voordeel van telen in potten en bakken? Hoe voorkom je plagen en ziektes en welke combinaties werken optimaal?

Gemakkelijke gewassen, stap voor stap-schema’s van groente- en fruitsoorten, allerhande rassen met hun specifieke kenmerken, kiemgroenten, kruiden en pluksla. Uitleg over de biologische aanpak, voorbeelden van luie tuinen, gezinstuinen, postzegeltuintjes of juist fancy-foodietuinen voor de liefhebbers van cavolo nero, tigerellatomaten en bimi. Met ‘Een jaar in de moestuin’ was zaaien, kweken, oogsten en opeten nog nooit zo leuk.

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

3. Schitteren in de schaduw – Cor van Gelderen

Overal op de wereld komen planten voor, hoe ingewikkeld de omstandigheden ook zijn. Van winderige bergtoppen tot zompige moerassen en zanderige duinen of plekken waar geen of weinig zon komt, er zijn altijd planten die het daar heerlijk vinden. Schitteren in de schaduw gaat over planten die de voorkeur geven aan een plekje in de schaduw boven de hele dag bakken in de zon. Een extra voordeel van die planten is dat ze een probleem voor ons oplossen, want vrijwel elke tuin heeft een schaduwrijk deel. Al is het maar door die hoge schutting, de grote boom van de buren of de ligging van de tuin op het noorden.

Cor van Gelderen, die juist deze planten een warm hart toedraagt, laat zien welke planten het beste zijn voor welke grondsoort en welke mate van schaduw. Daarnaast geeft hij adviezen voor het aanleggen van een visueel interessante tuin. De kern van het boek bestaat uit een uitgebreide plantenlijst met planten, struiken en bomen die geen zon nodig hebben om te floreren, allemaal voldoende winterhard zijn voor onze regio, en niet super veeleisend zijn.

Bekijk ook:  De moderne filosoof van de liefde: Alain de Botton

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

4. Een jaar in de tuin – Ian Spence

Hét standaardwerk voor tuiniers nu geactualiseerd Wat is de beste tijd om de rozenstruiken te snoeien? Wanneer moeten planten beschermd worden tegen veranderende weersomstandigheden? Hoe houd je je gazon weelderig en goed gevoed? Met de bestseller Een jaar in de tuin van tuinexpert Ian Spence houd je het hele jaar je tuin in de beste conditie! Deze nieuwe, volledig geactualiseerde editie neemt je systematisch het jaar door, waarbij ieder hoofdstuk een maand behandelt. Met aandacht voor de belangrijkste planten, handige takenlijsten, advies over plantenverzorging, wat wanneer te snoeien en informatie over het onderhouden van specifieke tuinonderdelen zoals gazon of vijver. Een jaar in de tuin bevat meer dan 1.000 foto’s van verschillende planten en tuinprojecten, en geeft inspirerende ideeën voor een kleur- en geurrijke tuin. Boordevol essentieel tuinadvies is dit boek onmisbaar voor nieuwe tuiniers en een betrouwbare referentie voor zij die al ervaring hebben.

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

5. Geluk zit in een groen hoekje – Suzanne de Boer

Met originele ideeën voor terras, balkon en geveltuin- Met een tuin heb je geluk! Je kunt er zitten, werken, spelen en eten wanneer en zo lang je maar wilt. En je eigen buitenplek wordt natuurlijk pas echt leuk als je groen om je heen hebt. Maar planten, bloemen, bomen, gras? Daar heb je toch groene vingers voor nodig? Elke dag tijd voor het onderhoud? En een flinke portemonnee voor een architect of hovenier? Welnee! Vergroenen kan echt iedereen. Stap voor stap, steeds een (mini)project erbij. Zo krijg je al snel heel veel plezier in tuinieren en wordt je eigen tuin een heerlijke groene plek waar je lekker pauze kunt nemen van je drukke leven. Dus pak een stoel, sla dit boek open en laat je inspireren. – Inspiratie voor je eigen groene hoekje – Voor iedereen met een tuin, terras of balkon.

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

6. Vogels in en rond de tuin – Helga Hofmann

Helga Hofmanns ‘Vogels in en rond de tuin’ biedt een fijne kijk op de 100 mooiste vogelsoorten in je achtertuin, in het bos en in het park. Iedereen ziet dagelijks tientallen vogels en met dit handige gidsje zijn de 100 meest voorkomende soorten gemakkelijk te herkennen. De vogels zijn op heldere foto’s afgebeeld, met een beschrijving van hun geluid en indicatie van waar en wanneer ze te verwachten zijn. Met uitgebreide informatie over nestkasten, vogels voeren en vogelvriendelijk tuinieren; binnen de kortste keren komen er nog meer vogels in de tuin of op balkon op bezoek.

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

7. Landleven in de stad – Alex Mitchell

Droom je er weleens van om dat braakliggende lapje grond waar je elke dag op weg naar kantoor langsloopt om te toveren tot een moestuin? Vind je het heerlijk wonen in de stad, maar fantaseer je over een eigen kippenhok? Vraag je je weleens af of je van dat onkruid bij de bushalte ook een lekkere salade zou kunnen maken?

Dan ben jij een rurbanist. Je bent dol op het platteland, maar bent niet van plan buiten de stad te gaan wonen. Geen paniek, je bent niet de enige. Je behoort tot een steeds groter wordende groep mensen die het beste van beide werelden willen. Dit boek laat zien hoe je dat bereikt.

Bekijk ook:  Recensie Botsende beschavingen, Samuel P. Huntington

Dit boek bestaat uit drie delen: VERBOUW laat je zien hoe je kunt genieten van een overvloed aan groente en fruit (een nog magischer ervaring als je in een wereldstad woont) en ook hoe je wildlife aantrekt en saaie openbare ruimtes kunt bestrijden als guerrillatuinier. ZOEK onthult de verborgen schatten in bermen, parken en tussen de stoeptegels – van vogels en insecten tot bloemen en slablaadjes. HOUD vertelt je hoe het zelfs in de stad mogelijk is om bijen, kippen, eenden en kwartels te houden.

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

8. Water in de tuin – James Allison

Dit prachtige handboek staat boordevol ideeën en praktische informatie voor het ontwerpen en aanleggen van watertuinen. Sfeervolle foto’s van vijvers, watervallen, fonteinen en andere waterpartijen bieden een duidelijk beeld van het resultaat dat u in uw tuin mag verwachten. Ruime aandacht gaat uit naar bijzondere constructies zoals bruggen, eilandjes of houten pieren. Verder vindt u alle informatie die de keuze van planten en vissen voor uw vijver zal vergemakkelijken. En natuurlijk komen ook onderhoud en de kwaliteit van het water uitgebreid aan bod. Ten slotte vindt u tal van suggesties voor het ontwerpen van een wilde watertuin, die vogels, amfibieën en tal van andere diersoorten zal aantrekken.

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

9. Insecten en ander klein leven in de tuin – Arno van Berge Henegouwen

In ‘Insecten en ander klein leven in de tuin’ neemt Arno van Berge Henegouwen je mee in zijn tuin. Een gewone tuin, een tuin zoals je die in veel dorpen en steden tegenkomt. In woord en beeld beschrijft hij de honderd meest voorkomende soorten insecten en andere geleedpotigen, gelardeerd met leuke anekdotes. De meeste soorten zijn op een bijzondere wijze, met de zogenaamde stackingmethode, gefotografeerd. Door deze methode is het beeld van voor tot achter scherp en zie je de precieze details van het gefotografeerde dier. Ook aan deze manier van fotograferen wordt aandacht gegeven. ‘Insecten en ander klein leven in de tuin’ is voor iedereen die geïnteresseerd is in het kleine leven in de tuin, maar ook voor mensen die zich willen verdiepen in deze bijzondere vorm van macrofotografie.

Bekijk dit nieuwe boek hier.

10. Tuinieren in de lente – Maarten de Jongh

In de lente op zoek naar boeken over tuinieren? De lente is een prima tijd om met je eigen tuin te beginnen. Spitten, zaaien, uitplanten en onderhouden is helemaal niet moeilijk en je ziet al snel resultaat! Heb je geen tuin?

Geen nood, met de tips in dit boek kun je ook op het balkon of zelfs in huis aan de slag.

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Misschien vind je dit ook interessant:

Weet jij nog mooie boeken over tuinieren? Deel jouw tip met ons door een reactie onder dit artikel achter te laten.


Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Eén gedachte over “Lente in de tuin: 10 boeken over tuinieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *