Babylon 5 door Joseph Michael Straczynski: een roman voor televisie

Wie het eind van de 20e eeuw als volwassene heeft meegemaakt zal zich de sciencefiction-fiction-serie Babylon-5 nog wel herinneren. In de jaren 1993-1998 maakten de afleveringen enorme indruk door de special effects, spannende verhaallijnen en goed uitgewerkte karakters. Hoewel de beelden vandaag de dag wellicht een beetje gedateerd aandoen, wordt Babylon-5 nog steeds gezien als een van de beste tv-series op het gebied van sciencefiction. Babylon 5 wordt ook wel een roman voor televisie genoemd. Schrijver en producer van Babylon-5 is Joseph Michael Straczynski.

Wie is Joseph Michael Straczynski?

Deze Amerikaanse schrijver/producer werd in 1954 geboren. Zijn vader en moeder kwamen oorspronkelijk uit Belarus. Zijn vader was een landarbeider en zijn moeder een huisvrouw. Gelet op het werk van zijn vader trok Straczynski met zijn ouders in zijn jeugd door een groot deel van de VS. Hij behaalde zijn middelbare schooldiploma aan de Southwestern High School en studeerde aan de San Diego State University.

Na zijn studie begon hij toneelstukken te schrijven waarvan er vele werden opgevoerd. Ook tv-scripts boeiden hem en zo kwam hij in de wereld van de tv terecht. In 1991 werd hij door Warner Bros aangetrokken om een sf-project te doen. Het werd Babylon 5. In de vijf jaar dat de serie liep, schreef Straczynski 92 van de 110 afleveringen. Hij was ook betrokken bij de stripboeken die van de serie werden gemaakt en schreef de boeken die naar aanleiding van de tv-uitzendingen werden gemaakt. Deze hadden niet het succes van de tv-serie.

Bekijk ook:  Top 10 nieuwe boeken juli 2023

Later in zijn carrière was Straczynski nog betrokken bij films en tv-series van onder meer een aantal andere superhelden als Spider-Man en Superman. Het succes van Babylon-5 wist hij niet meer te herhalen.

Waar gaat Babylon-5 over?

In de 23e eeuw weet de mensheid het heelal te bereiken. Al gauw maken ze kennis met 5 andere rassen die ook die mogelijkheid kennen. De oude rassen bekijken de nieuwkomers met argwaan en vragen zich af welke plaats de mensheid zal innemen in de rangorde die altijd onder druk strak. In alle naïviteit van een nieuweling laat de mensheid zich tot een conflict verleiden met een van de machtigste rassen: de Minbari.

Het conflict loopt uit de hand door een fout van de mensheid en een oorlog is onvermijdelijk. De Minbari besluiten de arrogantie van de mensen af te straffen door deze compleet uit te roeien. De technologie van de Minbari is veel geavanceerder dan wat de mensheid daartegen kan stellen. Kort voordat de definitieve aanval op aarde wordt ingezet doen de Minbari een ontdekking over de mensen die alles verandert. In plaats van aan te vallen geven de Minbari zich over aan de verbaasde mensheid. Met een eerste spoortje volwassenheid besluiten de mensen Babylon-5 te bouwen. Dat is een enorm ruimtestation waar alle rassen welkom zijn en ambassadeurs de contacten tussen de verschillende volkeren kunnen proberen te stroomlijnen.

Babylon-5 wordt een unieke plaats in het heelal waar ook de problemen in de onderlinge verhoudingen duidelijk worden. Het wordt ook een gevaarlijke plek waar smokkelaars, spionnen en moordenaars onderdak vinden. De mensheid leert meer over de andere rassen maar beseft ook dat er geheimen zijn die nooit onthuld zullen worden. Langzaam komen er ook meer geruchten over de Shadows, een duister ras dat eeuwen geleden werd verslagen omdat de 5 rassen geen andere keuze hadden dan om samen te werken of ten onder te gaan. De Shadows lijken weer in opkomst te zijn, maar kunnen de rassen een volgende oorlog winnen?

Bekijk ook:  Recente boeken over Rusland, waar verleden en heden wordt verzonnen

Dvd’s van de Babylon 5 serie

De 5 seizoenen van Babylon-werden bekroond met een Hugo en 2 Emmy’s. De dvd’s zijn met Nederlandse ondertiteling te koop.

Ook verkrijgbaar als complete serie (Engelstalig):

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *