Prentenboeken top 10 van de Nationale Voorleesdagen 2023

Het zijn weer de nationale voorleesdagen en die lopen nog tot 4 februari. Dat is het boekenfeest voor kinderen van 0 tot 6 jaar, die zelf nog niet kunnen lezen. Uiteraard is voorlezen niet beperkt tot deze dagen, volgens onderzoek leest driekwart van alle ouders kinderen tot en met 6 jaar voor en vaak zelfs dagelijks. Met de prentenboeken top 10 van de Nationale Voorleesdagen wordt voorlezen echt een feest.

Zo belangrijk is voorlezen aan kleine kinderen

Voorlezen aan deze groep is niet alleen leuk maar volgens de experts ook belangrijk. Het prikkelt de fantasie, bevordert het taalgevoel en vergroot de woordenschat. Prentenboeken hebben daarbij nog het voordeel dat de afbeeldingen de verhalen ondersteunen. Op die manier ontwikkelen kleine kinderen zich wellicht tot grote lezers.

Top 10 prentenboeken Nationale Voorleesdagen

Hieronder vind je de 10 prentenboeken top 10 van de nationale voorleesdagen, die geschikt zijn voor peuters en kleuters.

1. De bijzondere beer – Tjibbe Veldkamp

Prentenboeken top 10 de bijzondere beer

Hoe een bijzondere beer een thuis vindt

Toen de beer gemaakt werd, was er veel te zien. De beer keek om zich heen en zat scheef. Zo werd hij een bijzondere beer. ‘Jij bent niet goed,’ zei een man van de fabriek. ‘Jou wil niemand hebben.’ Hij gooide de beer weg. Waarom zou hij niet goed zijn, denkt de beer. Hij is toch gewoon een knuffel? Dus gaat hij zelf op pad om iemand te zoeken die hem als knuffel nodig heeft.

De bijzondere beer is het verhaal over anders zijn, en toch heel gewoon. Over vriendschap, liefde en erbij horen. Je gunt iedereen een bijzondere beer, en De bijzondere beer.

Met illustraties van Marijke ten Cate

Aanbevolen leeftijd: 4 jaar en ouder

2. Wat zegt de kleine krokodil op de crèche – Eva Montanari

Wat zegt de kleine krokodil op de creche

Triiing, spetter spetter, mjam mjam, vroem, dingdong, wèèèèh, klok klok klok, zzz, plop, smak smak smak, tot morgen!

De kleine krokodil gaat voor het eerst naar de crèche. Dat is best spannend. Gelukkig wordt het een leuke dag, vol vertrouwde én nieuwe geluiden.

Aan het eind van de eerste dag op het kinderdagverblijf heeft de kleine krokodil een heerlijke tijd gehad. Klop-klop doet dan de deur. Daar is de grote krokodil al om de kleine krokodil mee naar huis te nemen.

Eva Montanari begon tijdens haar studie al prentenboeken te schrijven en te illustreren. Ze werkt vooral met krijt en potlood. Hierdoor krijgen haar beelden een uniek, ambachtelijk tintje. Haar illustraties komen tot leven in dit stevige kartonboek om voor te lezen en om zelf in te bladeren.

Bekijk ook:  Het leven van een loser op volgorde, alle boeken van Jeff Kinney

Aanbevolen leeftijd: 2 jaar en ouder

3. Bora kiekeboe – Deborah van de Leijgraaf

Bora

Hondje speelt graag verstoppertje. Alle dierenvrienden zijn naar hem op zoek, maar waar ze ook kijken: ze kunnen hem nergens vinden!

Weet jij misschien waar Hondje gebleven is…?

Een boekje voor nieuwsgierige kindjes vanaf ongeveer een jaar.

4. Brave hond, stoute kat – Bette Westers

Brave hond, stoute kat

Op elke bladzijde in dit boek staan er twee dieren tegenover elkaar die soms wel op elkaar lijken, maar die juist hele verschillende karakters hebben. Een spin zit geduldig te wachten in haar web, een bromvlieg zoemt ongeduldig door de kamer. Luiaards hangen sloom te slapen aan een tak, mieren hebben het altijd druk. Dat is de aard van het beestje.

En hoe zit dat met jou? Lijk jij het meest op een brave hond of op een stoute kat? Zo biedt dit boek aanknopingspunten om met kinderen interessante gesprekken te voeren, over de aard van dieren én mensen.

In Brave hond! Stoute kat! van twee meesters in hun vak, Bette Westera en Mies van Hout, staan 32 kinderversjes en prachtige dierenportretten.

Mies van Hout wordt in binnen- en buitenland geroemd om haar sprekende, kleurrijke illustraties. Ze kan als geen ander emoties en karaktertrekken uitbeelden. Ook in Brave hond! Stoute kat! weet ze telkens de aard van het beestje treffend te vangen.

Bette Westera diept in versvorm de karakters van de dieren nog verder uit. En dat doet ze zoals we dat van haar gewend zijn: met knap rijm en veel humor.

Aanbevolen leeftijd: Vanaf circa vier jaar

5. De eend die niet van water hield – Steve Small

De eend die niet van water hield

In ‘de eend die niet van water hield’ worden Eend en Kikker dikke vrienden, ook al lijken ze helemaal niet op elkaar.

Eend is niet zoals andere eenden: hij houdt namelijk niet van water. Kikker is juist dol op water. De twee ontmoeten elkaar tijdens een donkere, stormachtige nacht, als Eend een gat in zijn dak ontdekt. Kikker is verdwaald en zoekt zijn familie. De volgende dag gaan de twee meteen op zoek naar de familie van Kikker. Kikkers huis blijkt onvindbaar, maar onderweg vindt het aparte stel wel iets anders waardevols…

Aanbevolen leeftijd: Vanaf circa drie jaar

6. Een zee van liefde – Pieter Gaudesaboos

Een zee van liefde

Pinguïn is onderweg naar het huis van zijn vriend Beer.

Hij zeult een koffer, een lantaarn, en een groot geheim met zich mee.

Zo groot, dat hij het liefst meteen terug naar huis wil.

Volg je hart en je dromen.

Geef dit boek aan iedereen van wie je houdt. Het maakt niet uit hoe oud je bent.

Een zee van liefde is bekroond met de Boon voor de Jeugdliteratuur; een Vlaamse boekenprijs die in 2022 voor het eerst is uitgereikt. De vakjury zegt over dit boek: ‘De kracht van dit boek ligt in de eenvoud: de tekst is uitgepuurd, er staat geen woord te veel en elk detail klopt. Soms zijn er helemaal geen woorden nodig, en dan vertellen de al even uitgepuurde en nostalgische tekeningen het verhaal voort. Dit is een boek om een leven lang te koesteren. Een moderne klassieker.’ 

Bekijk ook:  10 interessante boeken over Rusland

Aanbevolen leeftijd: Tot en met 6 jaar

7. Kom we gaan een boek lezen – Suzanne Strasser

Kom we gaan een boek lezen Nationale voorleesdagen

‘Kom, we gaan een boek lezen!’ roept het kind.

Al snel zit iedereen op de bank: de zebra, de kat, het kind, de hamster en de leeuw.

Ze kunnen beginnen.

‘Wacht!’ hinnikt de zebra. ‘De ooievaar is er nog niet!’

Ha, daar komt hij juist aan.

Zo, nu kunnen ze beginnen.

Toch?…

Aanbevolen leeftijd: Vanaf  2 jaar

8. Ik ben Pippi niet – Yvonne Jagtenberg

Meisje de Geit is er trots op is hoe uniek en bijzonder ze is. Er is niemand zoals zij! Maar wat moet je doen als je als trotse geit opeens overal sproeten krijgt en een stel knaloranje stijve vlechten? En iedereen begint je Pippi te noemen? Dan word je boos en roep je heel hard: ‘Ik ben Pippi niet!’ Maar beter nog: dan schrijf je een brief naar die Pippi (wie dat dan ook is) om te vertellen dat je haar niet bent, maar wel een stoere meisjesgeit die kan schrijven. En daarna til je lekker je vader op en geef je je oma een dikke kus!

Aanbevolen leeftijd: 4 jaar en ouder

9. Maximiliaan Modderman geeft een feestje – Joukje Akveld

Maximiliaan Modderman is alleen thuis en organiseert een feest voor zijn speelgoedbeesten. Met taart!

Het wordt een wild feest. En een vies feest. Wat zullen mama en papa zeggen als ze thuiskomen?

Een uitbundig en herkenbaar verhaal voor alle kinderen die er weleens een puinhoop van maken.

De tekeningen in het boek zijn erg geestig, al had het verhaal wel wat uitgebreider gemogen. Desalniettemin een leuk prentenboek voor de allerkleinsten.

Aanbevolen leeftijd: Vanaf 2 jaar

10. Nee! zei Konijn – Marjoke Henrichs

Nee! zei Konijn

Konijn weet heel goed wat hij wil. En vooral wat hij NIET wil. Aankleden, ontbijten, spelen, in bad – zijn antwoord is steeds hetzelfde: NEE! Tot mama iets voorstelt waar ook Konijn geen NEE! tegen kan zeggen…

Een onweerstaanbaar prentenboek waar elke eigenwijze NEE-zegger heel hard JA! tegen roept.

Aanbevolen leeftijd: Voor peuters vanaf ongeveer 3 jaar.

Bekijk ook: Top 10 voorleesboeken voor kinderen van 3 tot 4 jaar

Welk boek hoort volgens jou thuis in deze prentenboeken top 10? Laat een reactie achter onder dit artikel.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *