Een nieuw sprookje van Godfried Bomans

Afgelopen week kwam in het nieuws dat er een nieuw sprookje van Godfried Bomans is gevonden. Dat is opmerkelijk, want het is inmiddels al 50 jaar geleden dat de schrijver overleed. Het boekje zal op 2 maart uitgegeven worden. Dat is niet geheel onverwacht, want dit is de geboortedag van Bomans.

Wie was Godfried Bomans?

Godfried Bomans is een van de bekendste Nederlandse schrijvers van de vorige eeuw. Hij werd geboren op 2 maart 1913 in Den Haag en overleed op 22 december 1971 in Bloemendaal. De doodsoorzaak was een hartaanval. Hij werd een graag geziene gast genoemd in vele Nederlandse huishoudens, niet per se vanwege zijn boeken, maar vooral vanwege zijn luchtige humor. Hij bezat echter ook een ernstige kant, soms op het filosofische af. Door een kapelaan in zijn jeugd kreeg zijn geloof een knauw, maar hij bleef katholiek en in zijn hart bleef het hem triggeren. Hij gaf aan dat hij heel sterk voelde dat de bijbel geen mensenwerk was.

Een heel bekend moment uit zijn televisiecarrière is een moment bij de Edison-uitreiking bij het Grand Gala du Disque. Marlene Dietrich trad op bij dit evenement en Bomans haalde een anekdote aan van een oud mannetje dat ooit naast hem in de bioscoop zat en gezegd zou hebben: ‘Had mijn vrouw maar één zo’n been’.

Bekijk ook:  Nieuwe boeken juli 2022 - een top 10

Wat weten we over het nieuwe sprookje van Godfried Bomans?

De gierige koning Godfried Bomans

Afgelopen week kwam plotseling het nieuws naar buiten dat er een nieuw sprookje van Godfried Bomans is gevonden. Het sprookje voor volwassenen, De gierige koning, verschijnt binnenkort bij uitgeverij Sunny Home. Groot nieuws voor verzamelaars dus! Wanneer wordt dit sprookje precies uitgegeven? Wel, dat is behoorlijk symbolisch: op 2 maart, de geboortedag van Godfried Bomans. Thé Tjong-Khing zal 15 unieke illustraties maken, waardoor het sprookje nog gewilder is dan het al was. Wil je jezelf van een exemplaar verzekeren, dan kun je jouw boek nu al reserveren via bol.com. Je krijgt het boek dan meteen na uitgave geleverd en kunt gewoon achteraf betalen.

Wat is het bekendste boek van Bomans?

Het bekendste boek van Godfried Bomans kennen we allemaal wel van naam, al was het maar omdat dit een van de boeken is op de Nederlandse literatuurlijst van de middelbare school. Erik of het klein insectenboek is beslist het bekendste werk van Godfried Bomans.

Erik of het kleine insectenboek

Godfried Bomans Erik of het klein insectenboek

Het boek Erik of het klein insectenboek gaat over Erik Pinksterblom, die op zekere nacht het schilderij dat boven zijn bed hangt, binnenstapt. Op het schilderij Wollenwei staan allerlei insecten en wanneer Erik ineens tussen hen terecht komt, beseft hij dan insecten en mensen meer op elkaar lijken dan je zou denken…

Genieten in een gekkenhuis

Genieten in een gekkenhuis

Genieten in een gekkenhuis is een andere titel van Bomans die momenteel heel populair is. Hierin zijn de beste bijdragen van Bomans aan Elseviers weekblad gebundeld.

De sprookjes van Godfried Bomans

Godfried Bomans heeft meerdere sprookjes geschreven, zoals je ook in het filmpje hieronder kunt zien, waarin hij een van zijn eigen sprookjes voorleest. Onder het filmpje vind je een aantal sprookjes van Godfried Bomans die eerder uitgegeven zijn. De eerste sprookjes van Bomans werden al in 1946 uitgegeven.

Bekijk ook:  Nieuwste boek van Sarah Lark

Bomans heeft in al die jaren diverse sprookjes geschreven die vaak in bundels uitgegeven zijn. Enkele bundels zijn daarvan nog steeds beschikbaar.

De avonturen van Pa Pinkelman Bomans

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *