Boekentip van de week – 33

Moet je nog op vakantie en zoek je een spannend boek met een boodschap?  Misschien moet je dit boek niet lezen als je in de bossen van Zweden gaat kamperen, maar elders is het beslist een page-turner. Dit is het tweede boek van de Zweedse auteur Jens Litjestrand en het heeft internationaal indruk gemaakt. Inmiddels is het ook vertaald in het Nederlands.

Waar gaat ‘Zelfs als alles eindigt’ over?

Eindelijk is de coronapandemie bedwongen en kan alles weer verder gaan als voorheen in het rijke en mooie Zweden. Gletsjers smelten en overal zijn er problemen met de natuur en spelen zich rampen af, maar dat is allemaal ver weg van de rustige Zweedse bossen.

Didrik von der Esch en zijn gezin brengen de vakantie door in hun huisje diep in de bossen. Maar de idylle duurt niet lang. De droogte heeft ook de Zweedse bossen aangetast. In korte tijd staat een groot gedeelte van het land in de brand. Didrik en zijn gezin moeten vluchten om te ontkomen aan het vuur. Ze komen terecht in een wereld waar alles anders is.

De Zweedse autoriteiten zijn volledig overbelast en worden geconfronteerd met enorme aantallen klimaatvluchtelingen, waaronder Didrik met zijn gezin. De paniek is zo groot dat de vluchtelingen in verschillende kampen zullen worden geplaatst ondanks de familieband. Het gezin vlucht en weet Stockholm te bereiken maar ook daar is alles anders en wordt op straat gevochten tussen klimaatvluchtelingen en degene die ontkennen dat er iets aan de hand is.

Na een beperkt aantal rustige bladzijden zit je als lezer ineens in een soort scenario van een rampenfilm. Maar dan wel een zeer realistisch scenario. Dit is Zweden, maar het zou in ons land met een beperkt ander probleem ook zo kunnen verlopen. De personages zijn erg mooi uitgewerkt en je voelt hoe wanhoop hen langzaam in de greep krijgt. Een boek om over na te denken en wellicht om te hopen dat het nooit realiteit zal worden.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Bekijk ook:  Boekentip van de week - 41

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *