De 6 beste boeken van Arthur C. Clarke

Als je van sciencefiction houdt mag de Engelse schrijver Arthur C. Clark (1917- 2008) niet  aan je boekenlijst ontbreken. Hij wordt met Isaac Asimov en Robert Heinlein gerekend  tot de Grote Drie van de sf in de 20ste eeuw. Mijn persoonlijke interesse in het genre werd gewekt door 2001, een ruimte odyssee. Het is het bekendste boek van deze schrijver maar begon eigenlijk als een filmscript. De film moet je als fan zeker ook hebben gezien. Schrijvers in het genre hebben het complete heelal en ieder gewenst tijdvak tot hun beschikking voor de fictie die ze schrijven. Voor Clarke was ons zonnestelsel meestal al boeiend genoeg, zeker met de onvoorspelbare mens in een hoofdrol. Behalve schrijver was Clarke ook uitvinder en futuroloog. Toen de eerste computers nog een halve kamer in beslag namen, voorspelde hij dat voor het einde van de eeuw scholieren computers zouden gebruiken om hun huiswerk te maken. Een aantal technische ontwikkelingen die hij in zijn boeken beschrijft worden tot op de dag van vandaag als  opties onderzocht in de ruimtevaart.

De beste boeken van Arthur C. Clark: mijn persoonlijke keuze

Wat zijn de beste boeken van Arthur C. Clarke? De onderstaande boeken zijn beslist de moeite waard als je van sciencefiction houdt.

1. 2001, Een ruimte odyssee 

Het begin van de film (en het boek) zal je niet snel vergeten. Een troep prehistorische mensen strompelt door een vijandige omgeving. Ze zien er haveloos en angstig uit. Dit lijkt beslist niet het hoogtepunt van de aardse evolutie (of schepping als je dat wilt) te zijn. In de Afrikaanse wildernis staat ineens een dreigende zwarte monoliet. Een van de mensen raakt die voorzichtig aan. Op dat moment zie je het begrip op zijn gezicht doorbreken en kijkt hij ineens heel anders naar de tak die hij om de een of andere reden heeft meegesleept. De mens is klaar voor zijn bestemming.

In 2001 vertrekt een bemande vlucht naar Japetus. Op deze kleine maan van de planeet Saturnus vermoeden de wetenschappers buitenaards leven aan te treffen. De reis gaat erg lang duren en 5 van de 6 bemanningsleden zullen dat slapend doen. Alleen HAL de boordcomputer blijft actief. Op het moment dat HAL de bemanningsleden moet wakker maken, is er van alles misgelopen.

Bekijk het boek hier.

2. De verre aarde

De bewoners van een kleine waterplaneet kennen de aarde alleen nog uit mythes van hun voorouders die eeuwen geleden hier geland zijn. De hulpmiddelen op de planeet Thalassa zijn beperkt en het leven lijkt er inmiddels op de aarde in de 19e eeuw. Echter is het vredig en blijft de bevolking stabiel. Alles verandert als er een ruimteschip van aarde landt. De planeet is vernietigd doordat de zon veel eerder dan verwacht als een nova ontploft. Het aardse schip met de meest moderne technologie aan boord komt feitelijk alleen om water in te nemen. Een botsing tussen culturen kan echter niet uitblijven. Uiteraard zijn er veel verwijzingen naar de kolonisatie en met name naar het Britse keizerrijk. Verder is het een zeer leesbaar boek met een spannend verhaal.

Bekijk ook:  Je moedertaal, wat is het en hoe leren kinderen taal?

3. Het einde van het begin

Deze roman werd in 1953 geschreven en wordt als een literair hoogtepunt in de sciencefiction gezien. Er bestaat inmiddels ook een prijs voor de beste literaire sf-roman die de naam Arthur C. Clark heeft gekregen. Voor alle duidelijkheid is ook dit boek even leesbaar als de andere romans dan Clark.

In het midden van de 20ste eeuw zijn de VS en de Sovjet-unie verwikkeld in een verwoede strijd om de ruimte te veroveren. Het lijkt er zelfs op dat de Derde Wereldoorlog vanuit de ruimte zal beginnen. Dat verandert ineens als enorme ruimteschepen boven alle grote wereldsteden verschijnen. De Overlords, een ras dat ver technologisch voor ligt op de mens, heeft besloten in te grijpen voordat de mensheid de aarde en zichzelf vernietigt. De bedoelingen van de Overlords  klinken goed: de mensheid moet worden verenigd, oorlog en armoede worden uitgebannen. Maar wat is de prijs die  hiervoor betaald  moet worden? Een roman die verder gaat dan de meeste sf-boeken.

Bekijk het boek hier.

4. Het licht van vroegere dagen

Een komeet die vele malen groter is dan het exemplaar dat de dinosaurussen uitroeide stormt onafwendbaar op de aarde af. Over 500 jaar betekent dit het einde van de planeet. Een journaliste weet dat nieuws te brengen ondanks een internationaal complot om het te verzwijgen. Op dat zelfde moment wordt in de VS een zeer bijzondere ontdekking gedaan:een wormgat verbinding. Met een wormcam kan niet alleen afstand worden overbrugd maar ook tijd. Plotseling is iedere privacy verdwenen. Iedereen kan iedereen bekijken en ook in diens verleden duiken. De meest schokkende onthullingen volgen al snel. De wereld zonder toekomst lijkt verslaafd te raken aan het verleden en het heden te vergeten. Maar niet iedereen legt zich neer bij de hopeloze situatie.

Het is beslist een bijzondere gedachte om de geschiedenis met andere ogen te kunnen bekijken en raadsels te kunnen oplossen. Daarnaast ook nog eens het compleet. verdwijnen van privacy, beslist onthutsend.

Bekijk ook:  10 tips om meer te lezen

5 Het rode zand van Mars

Martin Gibson is de eerste ruimtevaartjournalist die mee mag op een reis naar Mars. Tot dusverre heeft hij alleen de ervaringen van anderen kunnen beschrijven. Op Mars leven op dat moment alleen wetenschappers in koepels waarin zuurstof kan worden opgeslagen.:Na een moeizame reis komt Gibson op Mars aan en ontdekt al gauw dat daar veel meer aan de hand is dan op aarde bekend wordt gemaakt. De wetenschappers voelen zich miskend door het hoofdbestuur op aarde en zoeken naar mogelijkheden om onafhankelijker te worden van de thuisplaneet. Daar denkt men er heel anders over.

Dit boek is het eerste dat Clarke schreef na een aantal verhalenbundels. Het is niet vreemd dat het uitkwam in een periode dat veel koloniale gebieden in het Britse imperium ook zochten naar middelen om zich af te scheiden van Groot-Britannië.

Bekijk het boek hier.

6. 2010 Odessy two

Wie het boek 2001, een ruimte odyssee heeft gelezen, zal beseffen dat een aantal vragen nog niet zijn beantwoord. Tien jaar later vertrekt een nieuwe missie richting Jupiter. Dit maal is het een gecombineerde poging van de VS en de Sovjet-Unie. Het belangrijkste doel is om de Discovery te bereiken en de databank van de boordcomputer HAL te bergen. De missie wordt al gauw bijzonder als blijkt dat een Chinese expeditie hetzelfde opdracht heeft. En dan is er uiteraard ook nog het raadsel van de enorme zwarte monoliet die rond een van de manen van Pluto draait. Er zouden nog twee Odyssee boeken volgen, maar persoonlijk was voor mij de eerste niet meer te overtreffen. 

Bekijk ook:


Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *